Ze worden steeds blijer: de koeien in Israël!

Koeien in “het land van melk en honing” krijgen biometrische ID-kaarten om hun welzijnstoestand te verbeteren, wat ook hun melkproductie ten goede komt.

Door Stan Goodenough | | Onderwerpen: innovatie, landbouw, dieren
Toegegeven, ze zien er niet erg gelukkig uit, maar dat zijn ze wel! Koeien in Kibboets Emek Israël, op 15 oktober 2021. Foto: Nati Shohat/Flash90

Elk jaar komen er duizenden bezoekers naar Israël die weinig belangstelling hebben voor Mozes, David of Jezus. Het zijn melkveehouders, en ze komen uit de hele wereld om met eigen ogen te zien hoe Israëls melkkoeien bijna tweemaal zoveel melk produceren als die van hen thuis.

En wat ze ontdekken is dat Israëls koeien tevreden zijn. Meer dan tevreden, ze zijn gelukkig.

Google “Israel’s Happy Cows” en je komt er alles over te weten. Een van de items zal u vertellen over de professor die de ontdekking voor zichzelf deed. Een andere zal uitleggen hoe Israëlische koeien “de wereld veroveren”.

Een van de geheimen van het geluk van de lokale runderen ligt in de persoonlijke zorg die ze allemaal krijgen. Elke melkkoe in Israël heeft zijn eigen computerregistratie in een nationale databank, waar het welzijn en de productiviteit van het dier worden bijgehouden. Twee keer per dag, tijdens het melken, wordt de koe gecontroleerd om te zien of ze goed eet en gezond is, of misschien ziek wordt, misschien zwanger is of er klaar voor is, enz.

Deze persoonlijke zorg wordt aangevuld met de leefomstandigheden op de Israëlische zuivelboerderij (refet in het Hebreeuws), waar de verblijven van de koeien schoon worden gehouden, voorzien zijn van airconditioning en, in sommige gevallen geloof ik, zelfs van muziek.

Een recent nieuwsartikel met de kop “Vanaf vandaag hebben ook koeien in Israël een biometrische identiteitskaart” meldde dat “een nieuw gezichtsherkennings- en biometrisch systeem – zoals bij mensen – in gebruik wordt genomen op verschillende melkveebedrijven in Israël, maar anders dan bij mensen, zal het bij koeien worden gebruikt om vast te stellen of het dier in nood verkeert”.

Nieuwe bevindingen en gegevens werden vorige week gepresenteerd op een jaarlijkse conferentie over rundvee- en schapenwetenschappen, die onder auspiciën van het Israëlische ministerie van Landbouw werd gehouden.

Een nieuw leeuwenwelpje uit Jeruzalem

In ander nieuws uit de Ark van Noach, of tenminste met een verband met de dagen van Samson en Koning David, heeft de Bijbelse Dierentuin van Jeruzalem de komst aangekondigd van een nieuwe bewoner, een onlangs geboren maar nog naamloze Aziatische leeuwenwelp.

Een van een leeuwentweeling geboren op 1 oktober (zijn broer en zus werden per ongeluk gedood door de moeder). Het jong zal een naam krijgen wanneer de verzorgers van de dierentuin het veilig lang genoeg bij vader en moeder – Gir en Yasha – vandaan kunnen halen om het geslacht vast te stellen.

Blijkbaar niet afgeschrikt door deze voorlopige naamloosheid, heeft het speelse welpje een aanhankelijke relatie met beide ouders, en kan men het zien dollen met Gir en vang-me-als-je-kan spelen met Yasha’s staart.

De Aziatische leeuw was ooit talrijk in het Midden-Oosten en Centraal-Azië, maar tegen het begin van de 20e eeuw was de jacht zo goed als afgelopen.

Een zoekopdracht in de Bijbel naar “leeuw” levert meer dan 120 vermeldingen op. Naast de eigenlijke dieren, zoals de leeuw die door Simson werd gedood en waarvan het karkas een bijenkorf werd, en de leeuw die David doodde om zijn schapen te redden, wordt een leeuw gebruikt om Israël als natie af te beelden (Numeri 24:9), en Jezus wordt de “Leeuw van de stam van Juda” genoemd (Openbaring 5:5).

Naast de dierentuin van Jeruzalem heeft Israël ten minste twee natuurreservaten genaamd Hai Bar (een in de Arava, de andere op de berg Carmel) waar bedreigde en plaatselijk uitgestorven dieren die in de Bijbel worden genoemd, worden gefokt voor mogelijke herintroductie in het land.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox