Zal nieuw staakt-het-vuren met Hamas standhouden?

De leiders van Hamas kondigden maandag aan dat er een nieuw staakt-het-vuren met Israël is bereikt, dat is bemiddeld door Mohammed al-Emadi, de afgezant van Qatar in de Gazastrook. Het staakt-het-vuren kwam nadat al-Emadi Hamas had beloofd dat Qatar zijn maandelijkse financiële hulp aan Gaza zou verdubbelen tot 17 miljoen dollar.

Door Yochanan Visser |

Van dit bedrag gaat 10 miljoen dollar naar Palestijnse families die het zwaarst getroffen zijn door de enorme economische crisis in Gaza. 7 miljoen dollar zal worden besteed aan de bestrijding van de corona-pandemie, die zich in de kustenclave verspreidt. Qatar zal ook medische apparatuur leveren aan Gaza, waaronder 20.000 COVID-19 testkits.

Er is nog een reden voor het besluit van Hamas om een staakt-het-vuren te accepteren, na het lanceren van brandbare ballonnen, geladen met explosieven en brandbare materialen, op het zuiden van Israël in de afgelopen drie weken. En die reden is een verandering in de Israëlische strategie om de ballonterreur te bestrijden, die honderden hectaren bos en landbouwgrond heeft verwoest.

Afbeelding: Palestijnse militanten maken brandbare ballonnen om richting Zuid-Israël te lanceren. (Foto: Fadi Hahd/Flash90)

Terreur is terreur

Het Israëlische leger (IDF en IAF) begon vorige maand ballonterreur hetzelfde te behandelen als raketvuur op Zuid-Israël, en deed vergelding door meer dan 100 militaire Hamas-doelen in Gaza te treffen. Die militaire doelen omvatten 35 wapenfabrieken en 30 ondergrondse werkplaatsen waar Hamas raketten produceert. De Israëlische Luchtmacht (IAF) bombardeerde verder 10 locaties van waaruit Hamas onbemande luchtvoertuigen lanceerde om het zuiden van Israël te terroriseren, en trof ook militaire marine-faciliteiten van Hamas en vernietigde meer dan 20 Hamas-observatieposten.

De verandering in de militaire strategie wordt in Israël vergeleken met de manier waarop de IAF reageert op elke poging van Iran, om een nieuw front in Syrië te vormen tegen de Joodse Staat. Maandag bombardeerde de IAF om deze reden opnieuw de T-4 basis in de buurt van de Syrische stad Homs.

Afbeelding: Een vuurbal stijgt op als Israël een Hamas-doelwit in de grensplaats Rafah, in het zuiden van Gaza, bombardeert. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Militaire macht is niet genoeg

Brigadiergeneraal Hidai Zilberman, een woordvoerder van de IDF, vertelde de verslaggevers dat de krachtige militaire reactie op de ballonterreur zeker deels de oorzaak was van het besluit van Hamas om een staakt-het-vuren te accepteren. De economische sancties van Israël tegen Gaza hebben echter ook een belangrijke rol gespeeld. Op 13 augustus sloot Israël de grensovergang van Kerem Shalom, waar gewoonlijk goederen en brandstof aan Gaza worden geleverd. Ook verkleinde het de visserijzone voor de kust van de Strip drastisch. De stopzetting van de brandstof­voorziening veroorzaakte een groot elektriciteitstekort in Gaza, waar de bevolking zich steeds meer tegen Hamas keert. Gaza heeft slechts één elektriciteitscentrale die volledig op diesel draait. Israëlische commentatoren zeggen dat het verlies van steun onder de Palestijnse bevolking in Gaza de belangrijkste reden is waarom Hamas heeft ingestemd met een staakt-het-vuren.

Afbeelding: Hamas-schutters patrouilleren op straat, terwijl propaganda op de achtergrond de bevolking aanspoort zich aan te sluiten bij de jihad tegen Israël. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Uitbuiting van corona

Hamas gebruikte de coronacrisis in Gaza als pressiemiddel tegen Israël en waarschuwde vorige week dat als Israël de blokkade niet zou opheffen, ‘niet alleen de Palestijnse bevolking eronder zou lijden’. Dat betekent dat Hamas opnieuw de Israëlische burgerbevolking zou aanvallen die in de buurt van Gaza woont. Functionarissen die zich met de escalerende coronacrisis in de Joodse Staat bezig houden, waarschuwden eerder dat het reeds overbelaste gezondheidssysteem van Israël zou instorten, als de coronapatiënten uit Gaza naar de Israëlische ziekenhuizen zouden komen voor medische behandeling.

Hamas gebruikte de groeiende coronacrisis in Gaza als wapen tegen Israël, zei Dan Diker van het Jeruzalem Centrum voor Politieke Aangelegenheden (JCPA) op zondag. Diker is hoofd van JCPA’s programma tegen politieke oorlogsvoering en boycot, desinvesteringen en sancties (BDS). Door de groeiende coronacrisis te presenteren als het gevolg van de Israëlische sancties tegen Hamas, probeert de terreurgroep de publieke opinie tegen Israël te keren en de steun van de eigen bevolking terug te winnen, aldus Diker.

Afbeelding: De in Gaza gevestigde Hamas-leider Yahya al-Sinwar bezoekt Gaza-Stad te midden van een uitbraak van het coronavirus, waarvoor hij Israël de schuld geeft. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Ware reden voor het staakt-het-vuren

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas kwam tot stand na een reeks telefoongesprekken tussen Ishmail Haniyeh, het hoofd van het politieke bureau van Hamas, en Sjeik Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar. Na de afkondiging van het staakt-het-vuren prees Al-Emadi, de gezant van Qatar in Gaza, de leiding van Hamas, die volgens hem blijk had gegeven van verant­woor­delijk­heids­besef. Hij voegde eraan toe dat de verschrikkelijke toestand van de bevolking in de Gazastrook heeft bijgedragen aan het besluit om een staakt-het-vuren te aanvaarden.

Diker zegt echter dat de leiders van Hamas alleen hebben ingestemd met het stoppen van het hernieuwde geweld tegen Israël nadat ze zich hadden gerealiseerd dat er een volksopstand zou kunnen komen en dat hun regime in gevaar was. Het hernieuwde geweld tegen Israël bestond onder andere uit raketvuur en het organiseren van gewelddadige demonstraties in de buurt van het veiligheidshek aan de grens met Gaza.

Afbeelding: De bevolking van Gaza erkent steeds meer dat Hamas, en niet Israël, de ware belemmering is voor een betere toekomst. (Foto: Abed Rahim Khatib/ Flash90)

Hamas presenteert het staakt-het-vuren nu als een overwinning op Israël en beweert dat ‘het verzet de blokkade heeft doorbroken.’ ‘Het verzet was in staat om de vijand te dwingen onze voorwaarden te accepteren,’ zei de aan Hamas verbonden politieke analist Khaled al-Najjar maandag in Gaza. Waarnemers in Israël denken nu dat het een kwestie van tijd is voordat een nieuwe ronde van geweld uitbreekt. Op woensdag probeerde een Palestijns-Arabische man uit Gaza inderdaad Israël binnen te dringen, gewapend met een groot mes en een explosief, maar hij werd aangehouden door de IDF.

Een ander teken dat er niets is veranderd, was een ontmoeting tussen een Hamas-delegatie op hoog niveau onder leiding van Ishmail Haniyeh, de politieke leider van de groep, en vertegenwoordigers van de Palestijnse Islamitische Jihad en Hezbollah in Libanon, eerder deze week. Haniyeh presenteert zich steeds meer als een regionale leider die toegang heeft tot regeringen die behoren tot de ‘verzets-as’, die bestaat uit Turkije, Iran, Syrië en verschillende door Iran gesteunde terreurgroepen. De Hamas-leider kreeg ook een ‘rode loper’-behandeling van de Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan, die islamitische groeperingen in Israël en Gaza steunt en vastbesloten is om Hamas in zijn langdurige conflict met Israël te steunen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.