De FIFA, de organisator van het WK Voetbal in Qatar, verbiedt spelers en coaches om religieuze of politieke agenda’s te promoten tijdens het grootste sportevenement ter wereld. Zullen ze het Marokkaanse nationale elftal straffen omdat het dinsdag een Palestijnse vlag tevoorschijn heeft gehaald om zijn historische overwinning te vieren?
Marokko werd de eerste ploeg uit de Arabische wereld die de kwartfinales van het wereldkampioenschap bereikte nadat het Spanje versloeg.
Veel fans in Israël juichten voor Marokko, dat in december 2020 toetrad tot de Abrahamakkoorden en de Joodse staat officieel erkende.
Maar de vreugde sloeg om in wrok bij veel Israëlische fans toen het Marokkaanse team een groepsfoto maakte met een grote Palestijnse vlag om de overwinning vieren.
De Palestijnse vlag en borden met slogans ter ondersteuning van de Palestijnen behoren tot de meest opvallende kenmerken van het WK 2022 in Qatar, een van de weinige landen die de anti-Israëlische terreurorganisatie Hamas openlijk steunen. Gezien de grote Arabische fanbase was dit te verwachten. Zoals hierboven vermeld, is het de spelers echter verboden dergelijke doelen te promoten tijdens een internationaal sportevenement.
De FIFA haalde zich de woede van West-Europese landen op de hals toen zij haar spelers verbood armbanden te dragen ter ondersteuning van de LGBT-gemeenschap. Homoseksualiteit is verboden in Qatar en de Europese spelers wilden hun protest uiten met hun “One Love”-armbanden.
Het valt nog te bezien of de FIFA het risico zal lopen de Arabische wereld op dezelfde manier boos te maken door Marokko ter verantwoording te roepen.
Voor Israël was het in veel opzichten een frustrerend WK. Er was hoop dat de Abraham-akkoorden een klimaat hadden geschapen waarin gewone Israëli’s en gewone Arabieren uit de hele regio eindelijk een persoonlijke dialoog konden aangaan en elkaar konden leren kennen.
Maar talloze voorbeelden van Arabische fans die plotseling vijandig werden toen ze hoorden dat ze met een Israëli spraken, deden deze hoop vervliegen.
Een ervaren Israëlische journalist zei zelfs dat hij zich in Qatar eindelijk de ware omvang van de Arabische haat tegen Israël realiseerde.
Een populaire Israëlische komiek die werd gefilmd terwijl hij op humoristische wijze praatte met fans uit het hele Midden-Oosten, werd gedwongen voortijdig naar Israël terug te keren wegens bedreigingen met geweld.