Yatar-vrijwilligers zorgen off-road voor veiligheid

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

De vrijwilligers van de Yatar Contra­terrorisme Eenheid werken onder recht­streeks bevel van de grens­politie en de IDF. Zij komen snel op off-road locaties als eerste hulp bij branden, infiltraties of terreur­activiteiten, waar andere hulp­verlenings­voertuigen en zelfs legerjeeps niet kunnen komen.

Aanleiding voor de oprichting in 2005 waren verscheidene incidenten, waarbij terroristen de standaard politiepatrouilles omzeilden doordat ze door gebieden met ruig terrein trokken. Helaas resulteerde dit in vele gevallen van infiltratie-aanvallen, waarbij terroristen inbraken in huizen en burgers hebben gedood.

De veiligheidsdiensten werden gewaarschuwd voor deze aanslagen, maar konden de terroristen pas achteraf oppakken. Wanneer het om terrorisme gaat, is snelheid van cruciaal belang. Hiervoor is Yatar opgericht, om het gat in het Israëlische veilig­heids­netwerk in te vullen door hoog opgeleide elite-vrijwilligers in te zetten in lichtgewicht tactische ATV’s. Door inlichtingen te combineren met de snelle en effectieve inzet van onze agenten, kunnen terroristische aanslagen worden voorkomen voordat ze plaatsvinden. Momenteel telt Yatar 200 vrijwilligers, die gewoonlijk in elite-eenheden van het Israëlische leger hebben gediend.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.