Yair Lapid spreekt o.a. over Iran in Washington

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid vertrok maandag­avond voor zijn eerste officiële bezoek naar Washington. Naast gesprekken over de Iraanse dreiging zal hij ook proberen de betrek­kingen met de Democraten te herstellen en plannen voor een Amerikaans consulaat voor de Palestijnen aan de orde stellen.

Door Yossi A |

Centraal in zijn ontmoeting in Washington staan Iran en haar onwil om te stoppen met plannen om een kernbom te maken. Lapid zal dit onderwerp ter sprake brengen tijdens ontmoetingen met de Amerikaanse vice-president Kamala Harris, minister van Buiten­landse Zaken Anthony Blinken, Nationaal Veiligheids­adviseur Jack Sullivan, parlements­voorzitter Nancy Pelosi en vertegen­woordigers van de Democratische en Republikeinse leiders. Daarnaast zal hij vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en de leiders van AIPAC ontmoeten.

Een van de hoogtepunten van het bezoek zal Lapid’s deelname zijn aan een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, Abdullah bin Ziad.
Bij Lapid’s bespre­kingen is ook aanwezig de door Israël aangestelde ambassadeur in Washington, Mike Herzog, die nog niet in functie is, en met Amerikaanse goed­keuring als ‘adviseur’ zal meereizen.

Centraal in Lapid’s besprekingen staat de Iraanse kwestie, met name de harde opstelling van de Iraniërs in hun streven naar kernwapens. Lapid zal ook de vijandige agressie van Iran in de hele regio bespreken.

Lapid zal ook de nadruk leggen op het herstellen van de wederzijdse betrekkingen tussen de twee landen, alsook op de bevordering van de normalisering tussen Israël en de Arabische staten op de verjaardag van de Abraham Akkoorden.

Ook de Palestijnse kwestie zal worden besproken, maar in de eerste plaats alleen om de verschillen tussen de twee kampen te verduidelijken.
Op dit moment heeft het geen zin te verbergen dat de huidige Israëlische coalitie­regering niet kan ingaan op Ameri­kaanse eisen om de bouw in de Joodse neder­zettingen te beperken. Lapid meent dat er ondanks deze beperkingen veel ruimte is voor samenwerking met de Amerikanen, en heeft er geen geheim van gemaakt dat hij de twee­staten­oplossing steunt. De Ameri­kanen begrijpen dat die op dit moment niet mogelijk is. Toch is er veel ruimte voor afspraken en vooruitgang op een aantal verschillende punten.

De kwestie van het openen van een Amerikaans consulaat voor de Palestijnen in Jeruzalem zal ook aan de orde komen. De VS hebben aangekondigd dat zij van plan zijn het consulaat te openen en premier Naftali Bennett heeft gezegd dat Israël zich daartegen verzet. Verwacht wordt dat de Amerikanen deze stap niet zullen zetten voordat Israëls staats­begroting in november wordt goedgekeurd.

Ook de bevordering van de visumvrijstelling voor Israëli’s die de VS bezoeken zal worden besproken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.