Yair Lapid krijgt opdracht nieuwe regering te vormen

Voor het eerst sinds hij in 2012 de politiek inging als rivaal van premier Benjamin Netanyahu, heeft voormalig televisiepresentator Yair Lapid de taak gekregen om een regeringscoalitie te vormen in plaats van Bibi. Lapid kreeg woensdag het mandaat van president Reuven Rivlin, nadat Netanyahu faalde in zijn pogingen om een regering samen te stellen na de verkiezingen van vorige maand.

Door Redactie Israel Today |

Foto: Yesh Atid-partijleider Yair Lapid arriveert bij de ambtswoning van de president in Jeruzalem, om het mandaat in ontvangst te nemen om een regering te vormen.

Bij de overhandiging van het mandaat aan Lapid verklaarde Rivlin:
‘Naar aanleiding van de aanbevelingen die ik van de partijen in de Knesset heb ontvangen, en in overeenstemming met de bevoegdheid die mij krachtens afdeling 7 van de basiswet is verleend, heb ik zojuist met parlementslid Yair Lapid gesproken en hem meegedeeld dat ik hem de vorming van een regering toevertrouw. Ik heb hem gezegd dat dit een positie is die slechts weinigen hebben bereikt, wanneer zij de opdracht krijgen een regering voor Israël te vormen, en dat ik er zeker van ben dat dit voor hem een bijzonder moment is van het grootste belang en de grootste nationale verantwoordelijkheid.


Mijn beste Israëli’s, we zitten al enige tijd gevangen in een labyrint –een politieke crisis zelfs. Maar wij mogen niet toestaan dat deze moeilijkheden ons geloof ondermijnen dat wij op de goede weg zijn en dat wij hier kunnen blijven bouwen aan de soevereiniteit van het Israëlische volk. Wat er ook voor nodig is, we zullen weten dat we sterker uit de strijd tevoorschijn komen, verenigd, geleid door de Israëlische samenleving.’

President Reuven Rivlin, voorzichtig optimistisch (foto: Haim Zach/GPO)

Rivlins verklaring zinspeelde op het feit dat als Lapid succesvol is, hij waarschijnlijk geen premier zal zijn van de volgende regering, maar die rol zal moeten afstaan, ten minste voor de eerste twee jaar, aan Yamina-partijleider Naftali Bennett. Zelfs onder die voorwaarden is het geen garantie dat Lapid en Bennett een meerderheidscoalitie zullen kunnen samenstellen. Zelfs sommige leden van Bennetts eigen rechtse Yamina-partij dreigen in opstand te komen als hij de macht in handen van het centrum-linkse blok helpt leggen.

Lapid heeft nu 28 dagen om een regering te vormen. Lukt dat? Zo niet, dan gaat het mandaat terug naar de Knesset, die dan nog eens 21 dagen heeft om een geschikte alternatieve kandidaat voor het premierschap te vinden die de steun van een meerderheid van 61 Knessetleden kan krijgen. Als ook dat niet lukt, worden in Israël opnieuw verkiezingen gehouden, de vijfde in iets meer dan twee jaar.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.