Wordt Israël nieuwe supermacht als VS vervalt?

Rabbi Shmuel Eliyahu (foto), de hoofdrabbijn van Safed en lid van Israëls Rabbijnse Raad, zegt dat we getuige zijn van het begin van het einde van Amerika als supermacht. Dit plaveit de weg voor Israël om zijn plaats in de leiding van de beschaving in te nemen.

Door Redactie Israel Today |

‘Met grote droefheid denken we terug deze gebeurtenis (de bestorming van het Amerikaanse Capitool) als onderdeel van de neergang van Amerika van het toneel van de historie. Het is een triest moment, maar het gebeurt’, schreef rabbi Eliyahu in een opinie-artikel voor Arutz Sheva.

De rabbi wijst erop dat, door de geschiedenis heen, veel rijken en supermachten zijn gevallen als gevolg van een crisis in morele waarden. Of het nu Rome, Egypte, Engeland of Rusland betrof, geen enkele beschaving kan standhouden als er eenmaal sprake is van een afbraak van ethische grondslagen.

De rabbi gelooft dat de tijd voor Israël is gekomen voor het opvullen van het gebrek aan leiderschap dat door het mislukte Amerikaanse experiment is overgebleven. ‘Wie herinnert zich vandaag de dag nog dat Engeland en Frankrijk, beide ingestort, ooit werden beschouwd als behorende tot de vier wereldmachten’, schrijft hij. ‘Ze stortten in op zichzelf, zoals alle landen van Europa waar morele waarden en gerechtigheid vervangen zijn door ‘politieke correctheid’. De waarden van het gezin zijn vervangen door hedonisme’.

De rabbi er wijst terecht op, dat er in de huidige wereld een vacuüm in moreel leiderschap bestaat, en hij gelooft dat het Israëls bestemming is om deze rol op zich te nemen. ‘Israël is een wereldleider in het beschermen van de gezinswaarden. Het gemiddelde aantal kinderen van een Israëlische vrouw is tweemaal het gemiddelde in de westerse wereld en dat is wat de succesvolle Israëlische economie en inventiviteit op gang brengt’.

Als voorbeelden van de morele achteruitgang in het westen verklaarde de rabbi, dat ’Rusland de wereldleider is in alcoholgebruik en de Verenigde Staten in drugsgebruik. Terwijl Israël het laagste alcohol- en drugsgebruik van de wereld heeft.’

Rabbi Eliyahu gelooft ook dat er nooit een militaire staatsgreep of volksopstand zal plaatsvinden om de regering van Israël omver te werpen, zoals in de loop van de geschiedenis in veel landen en rijken is gebeurd.
‘We herinneren ons allemaal de zware tol die de vernietiging van de Tweede Tempel van ons heeft geëist, en dat laten we niet weer gebeuren’, schrijft hij, verwijzend naar het feit, dat veel Israëli’s geloven dat Jeruzalem geplunderd werd vanwege de verdeeldheid en onenigheid tussen de Joden.
De president van de Verenigde Staten, Abraham Lincoln, verklaarde ook eens:’Een verdeeld huis kan niet standhouden’.

Kan Israël leiden?

Voor sommige mensen klinkt het misschien aanma­tigend om te denken dat Israël de wereld moreel of anderzijds zou kunnen leiden Hoe kan van zo’n klein land, dat zelf zoveel problemen kent, verwacht worden dat het zo’n enorme verant­woor­de­lijk­heid kan dragen?

En toch was het deze kleine natie die de wereld lang geleden het ethische monotheïsme gaf, dat de morele basis voor de hele westerse beschaving is geworden.
De moderne Joodse Staat zelf was gebaseerd op de principes en waarden die Mozes, de profeten en de Joodse tradities hebben doorgegeven, die het Joodse volk duizenden jaren in ballingschap bijeen hebben gehouden, onder de duim gehouden door onder­drukkende rijken. Zelfs een Holocaust kon de Jood niet losmaken van de God van Israël, de Torah en de Hoop (ons volkslied Hatikwah, dat op Ezechiël 37 is gebaseerd).

Verder is het Jodendom nooit in handen gevallen van de gewelddadige, racistische en corrupte leiders die het historische christendom en de westerse beschaving teisterden. Zelfs nu staan landen van het Midden-Oosten in de rij om strategische allianties met de Joodse Staat te sluiten.(Zie: Israël als een spirituele kracht in de wereld)

God belooft dat alle gezinnen op aarde gezegend zullen worden door de kinderen van Abraham. De enigen die nu overtuigd moeten worden, schrijft de rabbi, zijn de Joden zelf. ‘Het is tijd om te denken aan onze bestemming. We moeten erop voor­bereid zijn, zodat we het kunnen vervullen met alle verant­woorde­lijk­heid die vereist is, zodat we niet hun fouten (van de heidenen) maken’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.