Wordt de nieuwe regering een politieke drie-eenheid?

In een laatste poging om een door centrum- en linkse partijen gedomineerde regering te voorkomen, bood Bibi een drievoudige roulatie aan met de leiders van de rechtse partijen Yamina en Nieuwe Hoop. Dan krijgt de volgende regering van Israël niet één, niet twee, maar DRIE premiers.

Door Ryan Jones |

Er bestaat geen grote liefde tussen Netanyahu en de leiders van deze partijen, respectievelijk Naftali Bennett en Gideon Sa’ar. Sa’ar voerde zelfs zijn verkiezings­campagne met de belofte niet in een regering onder leiding van Netanyahu plaats te nemen.

Volgens het voorstel van Bibi zou Sa’ar de eerste anderhalf jaar van de nieuwe regering als premier fungeren, zou Netanyahu daarna twee jaar aan de beurt zijn en zou Bennett de termijn afmaken met anderhalf jaar aan het roer.

Na verkiezingen waarin politiek rechts een duidelijke meerderheid van zetels behaalde, benadrukken Netanyahu en anderen dat het een schending van de wil van de kiezers zou zijn als iets anders dan een rechtse coalitie aan de macht zou komen.

Aflopende termijn
Als Netanyahu Sa’ar tegen het einde van de dag kan overtuigen, zou een rechtse regering worden gevormd met een sterke meerderheid van 65 zetels. Bennett heeft gisteravond al toegezegd zich bij zo’n regering aan te sluiten als Netanyahu vanavond voor 22 een meerderheid weet te behalen.

Als dat niet lukt, heeft Bennett gezworen zich aan te sluiten bij een ‘regering van verandering’ onder leiding van de centristische partij Yesh Atid. Sa’ar neigt ook in die richting.

In ruil voor toetreding tot deze centrum-linkse coalitie (die ook enkele andere rechtse partijen zou omvatten), zou Bennett aanvankelijk gedurende twee jaar als premier fungeren. Daarna zou hij worden opgevolgd door Yair Lapid, de leider van Yesh Atid.

Regering van verandering, maar wat dan?
Wanneer deze ‘regering van verandering’ is gevormd, zal deze een minder­heids­regering zijn met 58 (van de 120) Knessetzetels zijn, bestaande uit:
• Yesh Atid (centristisch – 17)
• Blauw-Wit (centristisch – 8)
• Yamina (religieus rechts – 7)
• Arbeidspartij (links – 7)
• Yisrael Betenoe (seculier rechts – 7)
• Nieuwe Hoop (rechts – 6)
• Meretz (uiterst links – 6)

Dit betekent dat hij aangewezen is op steun van buitenaf van de islamistische Ra’am-partij.

Ook zal hij, zoals u hierboven kunt zien, een mengel­moes zijn van ideologieën variërend van zionistisch religieus rechts tot seculier uiterst links. Het is moeilijk voor te stellen dat een dergelijke coalitie meer dan een jaar zou overleven.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.