LedenWorden de betrekkingen tussen Israël en Bangladesh genormaliseerd?

Bangladesh heeft sinds 2021 het reisverbod naar Israël opgeheven. De Palestijnse gezant in de hoofdstad Dhaka was hier boos over en eiste opheldering van de regering.

Door Salah Uddin Shoaib Choudhury | | Onderwerpen: islamisme
Islamisten Hefazat-e-Islam confronteren politie in Bangladesh. Foto: Maruf Rahman / Pixabay

Dit artikel verscheen in het december 2022 / januari 2023 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!

 


Bangladesh heeft lange tijd zijn burgers een algeheel reisverbod naar Israël opgelegd. Israël werd beschouwd als een vijandelijke natie, hoewel Israël Bangladesh steunde tijdens de bevrijdingsoorlog in 1971. Israël behoorde tot de eerste vier naties die de onafhankelijkheid van Bangladesh erkenden. Helaas was de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh
(Khandakar Mushtaque Ahmed) pro-Palestijns en een vriend van Yasser Arafat. Op aandringen van buurland Pakistan weigerde Khandakar Ahmed botweg Israël te erkennen.

Sindsdien is het beleid van Bangladesh ten opzichte van Israël niet veranderd, ondanks vele politieke ups en downs en twee wrede militaire dictaturen. En dat terwijl in de grondwet van Bangladesh het principe van ‘vriendschap met allen, vijandschap tegenover niemand’ is vastgelegd.

Terwijl de premier van...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie