Worden boodschappen binnenkort goedkoper in Israël?

Te midden van de verschrikkelijke beelden uit Oekraïne, haalde goed nieuws de krantenkoppen: Een nieuwe buitenlandse supermarktketen zou, hopelijk, de prijzen in Israël kunnen verlagen

Door Dov Eilon | | Onderwerpen: economie
Israëlische supermarkten krijgen binnenkort nieuwe concurrentie. Foto: Yossi Aloni / Flash90

We leven in onrustige en zeer zorgwekkende tijden. De oorlog in Oekraïne heeft bijna alle andere onderwerpen uit de krantenkoppen verdrongen. Corona? Wat was dat ook alweer? In feite wordt er nauwelijks meer over gesproken. Corona bestaat hier niet meer, lijkt het.

Als we konden kiezen, zouden we voor Corona kiezen. De beelden die ons nu elke dag bereiken zijn afschuwelijk. De Russische invasie in Oekraïne is gewoonweg deprimerend. En ook al ken ik niet alle achtergronden van deze crisis, ik kan niet accepteren dat een soevereine staat een andere soevereine staat op de meest brute wijze aanvalt. En ja, ik kan het niet anders zeggen, ik heb een echte haat ontwikkeld voor Vladimir Poetin. Geschillen moeten niet met geweld worden opgelost. Het is jammer dat er geen vaccinatie is tegen deze oorlog. O, sorry, volgens Poetin is het helemaal geen oorlog, maar een “speciale militaire actie” om vrede in de regio te brengen…

Dat zou vandaag niet het onderwerp moeten zijn, maar het maakt me bijna ongemakkelijk om in tijden als deze te schrijven over normale zaken van het dagelijks leven. En toch moeten we ons bezighouden met de meer “alledaagse” zaken van het dagelijks leven.

Onze supermarkten zijn altijd vol, hoe duur het ook is. (Foto: Yossi Aloni / Flash90)

Een van die problemen, zoals u waarschijnlijk al weet, zijn de hoge kosten van levensonderhoud in Israël. Elke keer als ik naar de supermarkt ga om boodschappen te doen, erger ik me aan de hoge prijzen. Dan denk ik aan mijn bezoeken aan Duitsland en de supermarkten daar. Wat zou het mooi zijn als zo’n goedkope supermarktketen naar Israël zou komen, heb ik vaak gedroomd.

En die droom zou nu wel eens kunnen uitkomen. Gisteren haalde, ondanks de oorlog in Oekraïne, een ander verhaal de voorpagina’s van het avondnieuws. De Franse supermarktketen Carrefour is van plan om maar liefst 150 filialen in Israël te openen. Vervolgens werden de prijzen van enkele producten van de keten genoemd. Carrefour is een van de grootste supermarktketens ter wereld en importeert veel goederen zelf. Daardoor heeft het een groot prijsvoordeel. Dit was een aardbeving voor de Israëlische markt, die de prijzen snel zou kunnen doen dalen.

Zal de Franse supermarktketen Carrefour ons eindelijk bevrijden van de hoge prijzen? (Foto: Shutterstock)

Maar niet alle economen deelden het optimisme van de media, en zeiden dat de nieuwe keten snel zou leren om zich aan te passen aan de Israëlische prijzen, zoals vele internationale ketens vóór hen. Een bezoek aan IKEA of ZARA is genoeg om het eens te zijn met het scepticisme van de deskundigen. Toch wil ik vooralsnog optimistisch blijven.

De filialen van de nieuwe supermarktketen moeten die van de Israëlische keten Yeinot Beitan vervangen, die wegens financiële problemen aan de Israëlische groep Electra werd verkocht. En Electra brengt nu de Carrefour-keten in het land. De bestaande Yeinot Beitan-winkels zullen geleidelijk worden omgebouwd tot Carrefour-winkels. De exacte datum van deze verandering is nog niet bekend gemaakt. Dus voorlopig blijf ik dromen van lage prijzen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox