LedenWoord uit Jeruzalem – oog om oog

De kruisvaarders vermoordden niet alleen joden en moslims, maar ook Byzantijnse medegelovigen.

Door Ludwig Schneider |
Israëls vijanden krijgen wat ze verdienen, niet meer en niet minder. Foto: Nasser Ishtayeh/FLASH90

Cultuurchristenen demonstreerden tegen de gerichte vergeldingsacties van Israël. Op hun borden stond te lezen: ‘Oog om oog geldt niet meer!’ In kerken hoorde men het anti-Joodse cliché dat Israëls vergeldingsacties onder het motto ‘oog om oog’ oudtestamentisch waren en daarom door christenen niet te rechtvaardigen.

Het klopt dat alle bloedvergieten verwerpelijk is! Maar de tekst uit Exodus 21:24 (‘Oog om oog en tand om tand’) is een van de bepalingen die God heeft ingesteld ter bescherming van het menselijk leven. Het benadrukt dat als er bij mij een tand wordt uitgeslagen, ik ter verdediging slechts één tand van de vijand mag uitslaan, niet twee en ook niet alle tanden. God zegt dus dat ‘wanneer iemand letsel toebrengt aan een ander, hem hetzelfde letsel moet worden toegebracht’ (Leviticus 24:20). Dat wil zeggen: niet meer en niet minder.

Israël vergeldt dus op de manier die God voorschrijft door alleen diegenen te treffen die Israëli’s gedood hebben. De Palestijnse bevolking moet zoveel mogelijk worden gespaard, wat niet uitsluit dat er onbedoeld ook onschuldigen getroffen kunnen worden. Volgens velen is vergelding door...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie