Woedende Poetin eist zeggenschap over kerk in Jeruzalem

Brief aan de Israëlische premier Bennett dringt erop aan dat hij de in 2020 door Netanyahu gemaakte afspraak nakomt om een kerk in Oude Stad Jeruzalem over te dragen.

Door Redactie Israel Today |
Een ontmoeting tussen de toenmalig Israëlische premier Netanyahu en de Russische president Poetin, in 2018. Foto: Kobi Gideon / GPO

De Russische president Vladimir Poetin heeft naar verluidt zondag een boze brief gestuurd aan de Israëlische premier Naftali Bennett waarin hij eist dat hij de controle overdraagt over een kerk in de Oude Stad van Jeruzalem.

De Alexander Nevski-kerk, ook bekend als de kathedraal van de Heilige Drievuldigheid, is een Russisch-orthodoxe kerk, maar die momenteel niet onder controle staat van het Kremlin.

In 2020 arresteerde Rusland een jonge Israëlische vrouw, Naama Issachar, wegens het bezit van cannabis. In ruil voor haar vrijlating beloofde toenmalig premier Benjamin Netanyahu de controle van de Russische regering over de Alexander Nevski-kerk te erkennen.

Te midden van de groeiende Russische frustratie over Israëls standpunt in de oorlog in Oekraïne, wil Poetin nu dat Israël die afspraak nakomt.

Israël handhaafde wekenlang een zekere neutraliteit ten aanzien van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Maar vorige week sloot minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zich aan bij het koor van wereldstemmen die Poetin en zijn troepen beschuldigen van oorlogsmisdaden en zelfs genocide.

“Een groot en machtig land is zonder enige rechtvaardiging een kleiner buurland binnengevallen. Opnieuw is de grond doordrenkt met het bloed van onschuldige burgers,” zei Lapid tijdens zijn bezoek aan Griekenland eerder deze maand. “De beelden en getuigenissen uit Oekraïne zijn afschuwelijk. Russische troepen hebben oorlogsmisdaden begaan tegen een weerloze burgerbevolking. Ik veroordeel deze oorlogsmisdaden met klem.”

De minister van Buitenlandse Zaken herhaalde zijn aanklacht vorige week tijdens een bezoek in Roemenië.

Op zondag ontbood het Kremlin de Israëlische ambassadeur Alexander Ben Zvi om Lapid’s opmerkingen te verduidelijken en om Israël te beschuldigen van het proberen af te leiden van zijn eigen conflict met de Palestijnen.

“Er was een slecht gecamoufleerde poging om gebruik te maken van de situatie in Oekraïne om de aandacht van de internationale gemeenschap af te leiden van een van de oudste onopgeloste conflicten – het Palestijns-Israëlisch conflict,” beweerde het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De ingang van de Alexander Nevsky Kerk in de Oude Stad van Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Wat is de Alexander Nevsky Kerk, en waarom is het zo belangrijk?

Het Alexanderhof ligt naast de Kerk van het Heilig Graf in het hart van de Oude Stad van Jeruzalem en bevat, naast andere structuren, de Alexander Nevski-kerk.

Het strategisch gelegen stuk grond werd in 1859 aangekocht door Tsaar Alexander II. Na de Russische Revolutie in 1917 eisten twee organisaties de eigendom van het land op, de Imperial Orthodox Palestine Historic Society en de bijna identiek genaamde Imperial Orthodox Palestine Society, waarvan de laatste verbonden is met het Kremlin.

Jarenlang heeft de Russische regering er bij Israël op aangedrongen het geschil voor eens en voor altijd te beslechten door het eigendomsrecht van de Imperial Orthodox Palestine Society op de Alexander Courtyard officieel te maken.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox