Woede na beschieting van Joods huis door Palestijnen uit Bethlehem

Tenzij iemand wordt gedood, melden de media dit soort incidenten zelden. Ondertussen leven Joodse families in angst voor Palestijnse beschietingen.

Door David Isaac |
Een van de kogels doorboorde een raam in het huis van Michael Sperber in Efrat, dat op 25 juli 2022 vanuit Bethlehem werd beschoten.

(JNS) Een huis in Efrat is maandagnacht door minstens acht kogels geraakt. Volgens de Joodse huiseigenaar werden de kogels afgevuurd door Palestijnen uit Bethlehem. “Maandagavond om 23.00 uur begonnen massale schietpartijen in de richting van Dagan in de stad, vlakbij ons huis” , vertelde Michael Sperber, een familieadvocaat, aan JNS. De schietpartij duurde zes tot zeven minuten, zei Sperber, eraan toevoegend dat een vriend een deel van het incident op zijn mobiele telefoon heeft opgenomen. “Daarna zijn we gewoon gaan slapen”, zegt Sperber, vader van vier kinderen die op dat moment thuis was met zijn vrouw en 8-jarige dochter.

“’s Morgens kwam ik beneden en zag in de speelkamer een kogelgat en een gebroken en gebarsten raam. Ik begon te zoeken naar de kogel. Ik nam contact op met de beveiliging en ging toen naar buiten om te kijken of er nog andere tekenen waren. Ik heb ook de andere huizen in de buurt gecontroleerd”, voegde hij eraan toe. Ondertussen arriveerden de veiligheidstroepen, waaronder het Israëlische leger en de politie. “We hebben vier kogelgaten in het huis gevonden. Eén in de speelkamer, één in de buurt van de slaapkamer van mijn dochter boven en drie op de binnenplaats, ook boven, en vier in de schuur in de tuin”, zei hij. “In totaal werden 10 tot 18 kogels of fragmenten van kogels gevonden”, voegde hij eraan toe.

Volgens Sperber is dit de eerste keer dat een huis in Efrat wordt geraakt door geweervuur. “We hoorden meer dan eens schoten in het gebied, maar ze waren altijd relatief ver weg”, zei hij. “Deze keer, om vaktaal te gebruiken, was het gericht vuur met de bedoeling om een doelwit te raken.” Hij vertelde JNS er niet van overtuigd te zijn dat hij het doelwit was. “Het was heel vreemd; er waren hier huizen die veel dichter bij de plek waren waar het geweervuur ​​werd afgevuurd. Onderzoekers hebben de hulzen gevonden en weten waar de schoten vandaan kwamen. Het was makkelijker geweest om op de andere huizen te schieten, maar die werden niet geraakt.”

Woordvoerster Shlomit Bakshi van de Israëlische politie vertelde JNS dat ze de details van het incident niet kende, maar dat de schoten waarschijnlijk niet opzettelijk op het huis van Sperwer waren gericht. De gemeente Efrat heeft niet gereageerd op vragen van JNS. Sperbers buurman Eytan Morgenstern uitte zijn frustratie over wat hij zag als de onverschillige houding van de gemeenschap en de politie.

“In Bethlehem wordt bijna elke nacht geschoten; schoten in de lucht. Ik geloof dat afgelopen donderdag [21 juli] de gemeenteraad een aankondiging deed dat toelatingsexamens eraan zitten te komen in Bethlehem.  ‘ Dan zal er dus vuurwerk zijn, enzovoort, en maak je geen zorgen’ wordt er gezegd, wat ik belachelijk vind, want er is niet alleen vuurwerk, maar ook bijna altijd schoten”, zei hij.

In een verklaring op woensdag erkende de stad dat de schoten “ongebruikelijk” waren en “bedoeld waren om huizen in Efrat te raken”. Ze herhaalde haar waarschuwing dat er meer schoten konden worden verwacht. “In Efrat horen we soms echo’s van geweerschoten en vuurwerk uit de omgeving van Bethlehem en nabijgelegen dorpen. De redenen voor de schietpartij kunnen variëren, van de vrijlating van een gevangene, een bruiloft, een wraakactie voor een ruzie en meer”, aldus de verklaring van woensdag.

Morgenstern zei: “Naar mijn mening is dit vooral een probleem van slechte afschrikking. Het is hier dezelfde politiek als in Samaria en aan de grens met Gaza: het conflict ‘afhandelen’ en afwachtend zijn in plaats van proactief.” Sperber was het daarmee eens en zei dat de stad “de zaak wilde begraven, onder het tapijt vegen”, en vergeleek het met de situatie met betrekking tot illegale Palestijnse bouw in het gebied. “Elke toegangsweg naar Efrat wordt geblokkeerd door tientallen illegale Arabische gebouwen. Geen van hen is legaal en elk heeft een sloopbevel”, zei hij. “Iedereen kent het probleem, maar niemand wil het oplossen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox