Winkel moet betalen na negeren van geslacht van klant

Ook in Israël bloeit de ‘woke’-beweging, en deze beweging krijgt in het land steeds meer het gezag van een wet, zoals blijkt uit een uitspraak van de burgerlijke rechtbank van Tel Aviv vorige week.

Door Redactie Israel Today |

Globes doet melding van het feit dat de rechtbank de Israëlische super­markt­keten Shufersal heeft veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ongeveer 8000 euro (ongeveer 32.000 shekel), nadat een van haar apothekers een klant had aangesproken met het verkeerde geslacht.

Het incident vond plaats in augustus 2018, toen een klant met de naam Isabel erop stond, dat de apotheker in kwestie in een drogisterij van deze supermarktketen, haar aansprak als vrouw, zo werd gesteld tijdens de rechtszaak. In plaats daarvan bleef de apotheker de mannelijke vorm van de Hebreeuwse aanspreektitel gebruiken.

De apotheker, die biologisch gezien een vrouw is, verklaarde in de rechtbank dat ze wist dat de klant een man was ‘vanwege de klank van zijn stem’.

Uit de vastgelegde beschrijving van de toedracht van deze ruzie blijkt, dat de winkel­manager van het filiaal tussenbeide kwam in het geschil, en daarbij de kant van Isabel koos, maar dat de apotheker bleef volharden de klant in de mannelijke persoonsvorm aan te spreken.

De advocaten van Shufersal voerden aan dat de zaak moest worden afgewezen, omdat Isabel biologisch gezien een man is en ‘mensen moeten worden gedefinieerd op grond van hun biologische geslacht’. Als zodanig kan iets dat technisch waar is, niet als laster worden opgevat, zo betoogden zij.

De rechtbank oordeelde echter dat het optreden van de apotheker wel als ‘laster’ moet worden beschouwd, en de rechter concludeerde dat ‘Isabel geen twijfel liet bestaan over haar wens om als vrouw te worden aangesproken, en beledigd was door de volhardende wijze waarop de apotheker haar als man bleef aanspreken’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.