‘Wil je Corona verslaan? Ga dan naar buiten’

De hele wereld zoekt een geneesmiddel, een vaccin of op zijn minst naar uitstel van het corona­virus en zijn schadelijke effecten op onze samenlevingen. Volgens Israëlische onderzoekers kan de zon het antwoord zijn waarnaar we allemaal zoeken.

Door Redactie Israel Today |

Het handhaven van een gezond vitamine D-gehalte, door sommigen de ‘zonne­schijn­vitamine’ genoemd, kan volgens de Israëlische experts de sleutel zijn tot het voorkomen van ernstige infecties en het bestrijden ervan zodra iemand Covid-19 heeft. Het betekent ook dat je eindelijk een gerechtvaardigde reden hebt om naar buiten te gaan.

De zon zelf brengt geen vitamine D naar ons lichaam. Het is eerder het resultaat van een chemische reactie in onze onderste huidlagen. Maar die reactie is afhankelijk van blootstelling aan zonlicht.

Er is in wetenschappelijke kringen nogal wat gepraat over het vermogen van vitamine D om het lichaam te helpen Covid-19 te bestrijden, dus besloot de Israëlische onderzoekster Milana Frenkel-Morgen­stern van de Bar Ilan Universiteit een diepgaande studie uit te voeren.

Samen met de Le’umit Health Services ondervroeg Frenkel-Morgenstern 7.807 Israëli’s die waren getest op het coronavirus. Zij ontdekte, dat bij degenen met een negatieve uitslag hun vitamine D-niveau ‘toereikend’ was. Maar onder degenen die Covid-19 positief waren, ontdekte ze dat hun vitamine D-niveau gemiddeld ‘onvoldoende’ was. Het gemiddelde vitamine D-niveau van degenen die met Covid-19 in het ziekenhuis werden opgenomen, was zelfs nog lager.

Frenkel-Morgenstern merkte verder op in haar studie, gepubliceerd in The FEBS Journal , dat de effecten van vitamine D, of het gebrek daaraan, op het vermogen van het lichaam om het coronavirus te bestrijden veel sterker waren bij mensen van 50 jaar en ouder .

Ze vertelde aan The Times of Israel dat ironisch genoeg de beperkingen zoals isolatie, die bedoeld zijn om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, kunnen bijdragen aan het voortbestaan ​​van het virus, aangezien mensen niet naar buiten gaan. ’Het probleem is nu dat mensen de hele dag binnen of in de auto blijven, niet naar het strand gaan, niet aan de zon worden blootgesteld,’ zei Frenkel-Morgenstern. ‘Mensen moeten naar de zon gaan, naar de zee.’

Een Duitse studie kwam onlangs tot een vergelijkbare conclusie, waarin onderzoekers werden aangespoord om veel meer belang te hechten aan de rol van vitamine D bij het beëindigen van de huidige pandemie.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.