Wie is de nieuwe president van Israël?

Op woensdag (2 juni) brachten alle 120 leden van de Knesset hun anonieme stembiljetten uit voor de volgende president van Israël. De twee kandidaten – Isaac ‘Bougie’ Herzog en Miriam Peretz – stonden tegenover elkaar in een race, maar de uitkomst was eigenlijk al duidelijk.

Door Jason Silverman |

Na een snelle telling kwam Herzog als winnaar uit de bus met een overweldigende meerderheid van 87 stemmen. In de komende dagen zal Herzog officieel worden beëdigd en de zware last op zich nemen (vooral in dit politiek instabiele tijdperk), die het presidentschap met zich meebrengt.

Deze presidentsrace was uniek in vergelijking met vorige verkiezingen. Traditioneel zijn bijna alle kandidaten bekende politieke figuren. Het prestigieuze ambt van president wordt gewoonlijk bekleed door iemand met politieke ervaring, vaak als laatste halte voor pensionering.

Miriam Peretz is helemaal geen politiek figuur. Ze is al lange tijd onderwijzeres en ze is moeder van twee gesneuvelde soldaten, Uriel Peretz en Eliraz Peretz, die tijdens IDF-operaties in respectievelijk Zuid-Libanon en Gaza zijn gesneuveld. Ze veranderde in een publieke figuur vanwege haar nobele spreekvaardigheid in het openbaar. Ze wordt vaak gezien als een onofficiële vertegenwoordiger van de gesneuvelde soldaten van Israël. In 2018 ontving ze de prestigieuze Israëlprijs voor levenswerk.

In misschien wel de meest burgerlijke verkiezing ooit, omhelsden Peretz en Herzog elkaar herhaaldelijk en hadden niets dan vriendelijke woorden voor elkaar.

Isaac Herzog is een heel ander soort figuur. Als Israël ooit een politieke aristocratie zou hebben, dan zou het de familie Herzog zijn. Herzog is geboren en getogen in een Israëlische religieuze en politieke dynastie. Zijn grootvader, Yitzhak HaLevi Herzog, was de eerste opperrabbijn van Ierland en van de Staat Israël na het verkrijgen van de onafhankelijkheid in 1948. Zijn vader, Chaim Herzog, was de zesde president van Israël van 1983 tot 1993. Zijn oom was de legendarische Israëlische diplomaat Abba Eben, die in de beginjaren van de Joodse Staat diende als verbindingsofficier bij de Verenigde Naties en als ambassadeur van Israël in de Verenigde Staten. Isaac Herzog zal nu als opvolger de erfenis van de familie voortzetten door in de voetsporen van zijn vader te treden.

Naast zijn familie-erfenis heeft Herzog een aantal openbare functies bekleed. Meest recentelijk was hij voorzitter van het Joods Agentschap, een historische instelling die veel van Israëls betrekkingen met Joodse gemeenschappen in het buitenland verzorgt. Daarvoor was hij een zeer actief politicus, voorzitter van de Arbeiderspartij en bekleedde hij talrijke regeringsfuncties.

Herzog wordt woensdag gefeliciteerd door coalitieleider Yair Lapid.

Wat doet een president in Israël eigenlijk?

Terwijl de premier het land regeert, is de president als staatshoofd meer een representatief figuur. De president neemt deel aan officiële plechtigheden en evenementen in binnen- en buitenland, en wordt geacht zich onafhankelijk van politieke partijen en kampen op te stellen.

De president heeft ook een aantal belangrijke verantwoordelijkheden. Met name relevant voor deze politiek tumultueuze periode, is dat de president de bevoegdheid heeft om na nationale verkiezingen het recht te geven aan één Knesset-lid om een regeringscoalitie te vormen. Dit uiteraard na overleg met de leiders van alle partijen. De president heeft ook de bevoegdheid om gratie te verlenen en diplomatieke verdragen met andere naties te ondertekenen.

Nu, na het houden van vier verkiezingen in iets meer dan twee jaar, is de rol van de president belangrijker dan ooit. Het eerlijk en loyaal faciliteren van de vorming van functionerende regeringen ligt in de handen van de president. Herzog heeft veel op zijn bord aan het begin van zijn ambtstermijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.