Wetsvoorstel VS: “Judea en Samaria” in plaats van “Westelijke Jordaanoever”

Een nieuw wetsvoorstel in het Congres wil de heiligheid en de oude Joodse geschiedenis van het Heilige Land benadrukken.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Judea en Samaria
View of the Capitol, Washington DC, where US Congress resides. November 11, 2017. Photo by Yossi Zamir/FLASH90 *** Local Caption *** ????? ????? ??????? ????????? ?? ?? ? ?????? Foto: Yossi Zamir/FLASH90

Vertegenwoordiger Claudia Tenney (R-NY) introduceerde op 29 februari de “Recognizing Judea and Samaria Act”. Het wetsvoorstel zou vereisen dat alle officiële Amerikaanse documenten en materialen verwijzen naar “Judea en Samaria” in plaats van de “Westelijke Jordaanoever”.

“Het Israëlische volk heeft een onbetwistbare en onbetwiste historische en wettelijke aanspraak op Judea en Samaria, en op dit kritieke moment in de geschiedenis moeten de Verenigde Staten dit bevestigen,” verklaarde Tenney.

Het congreslid, wiens wetsvoorstel mede-ingediend wordt door de vertegenwoordigers Randy Weber (R-Texas) en Anthony D’Esposito (R-NY), zei dat de regering Biden “misleid” was om “de Pompeo Doctrine te herroepen“, een beslissing die “onze grootste bondgenoot in het Midden-Oosten ondermijnt”.

“Dit wetsvoorstel bevestigt de rechtmatige aanspraak van Israël op zijn grondgebied. Ik blijf me inzetten om de integriteit van de Joodse staat te verdedigen en sta volledig achter de soevereiniteit van Israël over Judea en Samaria,” zei Tenney.

De Republikein uit New York wees erop dat de term “Judea en Samaria” teruggaat tot de oude koninkrijken van Judea en Samaria.

“In 1967, nadat de Arabische buren van Israël de Zesdaagse Oorlog begonnen, eiste Israël Judea en Samaria terug van Jordanië. De term ‘Westelijke Jordaanoever’ wordt gebruikt om Israëls historische aanspraak op dit land te delegitimeren,” legde ze uit.

In november 2019 verklaarde toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat Washington de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte en het Bijbelse hartland formeel erkende.

“Onlangs draaide minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dit standpunt om en uitte hij de teleurstelling van de regering Biden over het recente besluit van Israël om zijn nederzettingen in de regio uit te breiden,” zei Tenney. “Deze veroordeling komt ondanks het feit dat Israël volledige militaire en civiele controle kreeg over het grootste deel van Judea en Samaria onder de Oslo Akkoorden, een bilateraal akkoord tussen Israël en Palestijnse vertegenwoordigers.”

Op 8 oktober, de dag nadat Hamas-terroristen Israël aanvielen, introduceerde Tenney de “Operation Iron Swords” supplemental appropriations bill.

“Vijftig jaar geleden aarzelden de Verenigde Staten om Israël te steunen tijdens de Jom Kippoer-oorlog. We mogen vandaag niet dezelfde fout maken,” verklaarde ze toen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox