Welk schip vervuilde de Israëlische zeekust met olie?

Afgelopen weekeinde werd de hele Middellandse Zeekust van Israël vervuild toen grote hoeveelheden teer of stookolie op het strand aanspoelden. Experts waarschuwden dat het maanden en mogelijk nog jaren zou duren voordat het zeeleven is hersteld en de stranden van Israël helemaal schoon zijn.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Zeebiologen reinigen een zeeschildpad van teer. Hij is aangetroffen op een van de vervuilde stranden. Elders is een 17 meter lange baby-walvis dood aangespoeld. (Foto: Dr. Yaniv Levy/Israel Parks Authority)

Het Israëlisch ministerie van Milieubescherming is op zoek naar degenen die verantwoordelijk zijn voor waarschijnlijk de ergste ecologische ramp van de Joodse Staat in meer dan een decennium.

Honderden vrijwilligers zijn zaterdag al met een opruimactie begonnen Enkelen van hen werden onwel door het inademen van giftige dampen uit de aange­spoelde teermassa en werden naar zieken­huizen gebracht. Daarop heeft de Nature and Parks Authority de bevolking opgeroepen hiermee te stoppen. Duizenden soldaten zullen nu de vervuilde gebieden in kaart brengen en de stranden schoonmaken, bericht WIN.

Minister van Milieubescherming Gila Gamliel zei in een verklaring dat de ‘maritieme omgeving van Israël en onze gezondheid geen dumpplaats zijn! De vervuiling die onze stranden en milieu heeft beschadigd is, is het resultaat van nalatigheid en onverantwoordelijk gedrag. We zullen niets nalaten om de verantwoordelijke persoon of personen te lokaliseren.’

Gamliel zei dat Israël samenwerkt met de Europese autoriteiten om de bron van de vervuilende stof te identificeren. De waarschijnlijkste theorie is dat een van de tien schepen die in de afgelopen week in een gebied van ongeveer 50 kilometer vanaf de kust van Israël zijn gepasseerd, ofwel olie of scheeps­brand­stof in het water heeft gedumpt. Harde wind blies vervolgens de gemorste vloeistof in de richting van Israël en verspreidde deze langs de hele kustlijn.

Maandag is een publicatieverbod uitgevaardigd. Dat betekent waarschijnlijk dat Israël binnenkort de verantwoordelijk zal identificeren en de details uit de media wilden houden, totdat een beslissing kan worden genomen over juridische stappen of andere nood­zakelijke reacties.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.