‘We zijn hier om te leren van de Israëlische luchtmacht’

 

Door Redactie Israel Today |

Gevechtspiloten van over de hele wereld hebben vorige week deelgenomen aan de ‘Blue Flag’ luchtvaartoefening. (Foto door Yonatan Sindel/Flash90)

In de schaduw van de dreigende Iraanse dreiging organiseerde Israël vorige maand de tweejaarlijkse luchtvaartaefening Blauwe Vlag, waaraan gevechtspiloten uit de hele wereld in de Negev-woestijn deelnamen. We schreven hier al uitvoerig over.

‘De oefening is van het grootste strategische belang voor Israël in het licht van de toenemende regionale dreigingen,’ vertelde Israëlische luchtmacht (IAF) commandant generaal-majoor Amikam Norkin aan Channel 12 News in een verklaring. ‘Het is ook een hoogtepunt van militaire samenwerking gezien de kwaliteit van de opleiding en de uitwisseling van technologie tussen de partnerlanden’.

Het Israëlische evenement werd bijgewoond door de luchtmachten van de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, India, Griekenland en, voor de eerste keer, het Verenigd Koninkrijk. Een Duitse militaire fotograaf onthulde later onbedoeld dat ook Jordaanse piloten aan de oefening hadden deelgenomen, een feit dat de regering in Amman wellicht liever geheim hield.

Deze landen stuurden 80 piloten en meer dan 1.500 man ondersteunend personeel naar de luchtmachtbasis Ovda in de zuidelijke Negev-woestijn. Van daaruit trainden zij in het luchtruim boven Israël voor een toekomstig conflict tegen een fictieve vijand die veel weg had van Iran en zijn regionale vazallegers zoal ‘Hezbollah’ in Libanon.

De oefening op hoog niveau werd bijgewoond door de hoofden van niet minder dan 11 luchtmachten uit de hele wereld, waaronder het hoofd van de luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten, Ibrahim Nasser Muhammed al-Alawi.

De Duits ‘Eurofihter’ speciaal gespoten in de Israelische en Duitse vlag, maakt zich klaar om op te stijgen van de luchtmachtbasis Ovda in de zuidelijke Negev. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

‘We zijn gekomen om te leren van de capaciteiten van de Israëlische luchtmacht,’ vertelde kolonel Vipan, commandant van de delegatie van de Indiase luchtmacht, in een verklaring aan Channel 12. ‘De Israëlische piloten hebben een rijke operationele ervaring en we kunnen veel van hen leren.’

Kapitein Manfred, een piloot van de Duitse luchtdelegatie, zei dat de oefening belangrijk was om een ‘gemeenschappelijke taal’ te vinden tussen de geallieerde strijdkrachten om gemeenschappelijke dreigingen beter het hoofd te kunnen bieden. Hij merkte ook op dat de Duitse delegatie ‘ten volle het belang inziet van het feit dat de Duitse luchtmacht hier landt en samen met Israëlische piloten traint. Dit is ook voor ons van groot belang. Wij hebben de geschiedenis goed bestudeerd en dit is een verbintenis met de Staat Israël.’

Op de vraag van Channel 12 welk land de beste piloten had, lachte kapitein Manfred en antwoordde: ‘Iedereen hier is goed. En iedereen heeft iets te leren.’