“We willen Shani’s herinnering levend houden”

Het Nahum Gutman Art Museum in Tel Aviv vierde de 23e verjaardag van Shani Louk met een tentoonstelling van haar kunst. Louk werd op 7 oktober tijdens het Supernova muziekfestival vermoord door terroristen van Hamas.

Door Amelie Botbol |
Shani Louk, een Israëlisch-Duits staatsburger, vermoord door Hamas op 7 oktober 2024, ongedateerd. Foto: Met dank aan Nissim Louk

Vrienden, familie en belangstellenden verzamelden zich woensdag in het Nahum Gutman Museum of Art in Tel Aviv om de 23ste verjaardag van Shani Louk te vieren met een tentoonstelling van haar werk, die loopt tot 21 februari.

Op 7 oktober werd Louk een symbool van de wreedheden van Hamas toen terroristen haar levenloze lichaam op een pick-uptruck door de straten van Gaza reden terwijl menigten haar toejuichten en op haar levenloze lichaam spuwden.

“We wilden Shani’s herinnering levend houden door haar passie voor dansen en de kunst van het tatoeëren,” vertelde Nissim Louk, Shani’s vader, aan JNS.

Nissim hoorde voor het laatst van zijn dochter toen ze met haar partner Orion Hernandez Radoux en haar vriend Keshet per auto probeerde te vluchten van het Supernova Muziekfestival.

Alle drie kwamen vast te zitten in een file. Shani en Keshet werden allebei ter plekke gedood, terwijl Orion werd ontvoerd naar de Gazastrook, waar hij nog steeds wordt vastgehouden.

“Om 11 uur ‘s ochtends stuurde een vriend van Shani me een foto van een meisje in een pick-up truck, omringd door terroristen. Ik kon mijn dochter identificeren aan de hand van de tatoeages op haar been,” zei Nissim. “Het was verschrikkelijk. Mijn 20-jarige zoon kon niet stoppen met huilen toen hij zijn zus herkende.”

De Israëlische defensiemacht informeerde Nissim dat ze misschien nog in leven was en werd vastgehouden in het Indonesië Ziekenhuis in Gaza. “We bleven hopen. We zochten naar wat licht te midden van alle dood en vernietiging,” zei Nissim.

Een door Israël onderschept WhatsApp-gesprek tussen verpleegkundigen en artsen versterkte de mogelijkheid dat Shani misschien nog in leven was. Kort daarna dook er een video op waarop een meisje te zien was dat op Shani leek.

“Op dat moment dachten we dat ze nog steeds bij ons terug kon komen,” zei Nissim.

Uiteindelijk vertelden leden van een speciale eenheid die bloedmonsters en botfragmenten verzamelde uit het gebied van de supernova rave Nissim dat ze een stuk van Shani’s schedel hadden gevonden, zonder welke ze niet had kunnen overleven.

Nissim heeft zich sindsdien aangesloten bij een organisatie genaamd Aza LaOlam (Gaza voor de Wereld), die als doel heeft om landen te vinden die bereid zijn om ontheemden uit de Gazastrook op te nemen.

“Een vriend van mij heeft deze organisatie opgericht. We groeien en hebben advocaten die met ons samenwerken in overeenstemming met internationale wetten,” legt Nissim uit.

“We willen mensen niet zomaar op een boot zetten. We willen dat iedereen de financiële middelen heeft om Gaza op de best mogelijke manier te verlaten en elders een betere toekomst op te bouwen,” vervolgde hij.

“De oorlog moet doorgaan tot Gaza volledig vernietigd is. De volgende logische stap is het vinden van een nieuw thuis voor de bewoners buiten de enclave. Er is geen hoop of toekomst voor hen in Gaza,” voegde Nissim eraan toe.

Aanvankelijk wezen Israëli’s het idee af, maar na verloop van tijd zien velen het als een legitieme optie, legde hij uit.

“Kinderen hebben geen toekomst in Gaza onder de onderdrukking van Hamas,” zei Nissim. “Het is veel logischer voor hen om een andere plek te vinden om te leven, met betere banen, gezondheidszorg en onderwijs.”

Vorige maand benadrukte premier Benjamin Netanyahu dat Israël niet van plan is om de Gazastrook permanent te bezetten of de burgerbevolking te verdrijven.

“Israël vecht tegen Hamas-terroristen, niet tegen de Palestijnse bevolking, en we doen dat in volledige overeenstemming met het internationaal recht,” zei hij in een videoboodschap.

“Ons doel is om de Gazastrook te bevrijden van Hamas-terroristen en onze gijzelaars vrij te laten,” voegde hij eraan toe. “Zodra dit is bereikt, kan Gaza worden gedemilitariseerd en gederadicaliseerd, waardoor de mogelijkheid ontstaat voor een betere toekomst voor zowel Israël als de Palestijnen.”

In de afgelopen maanden heeft Nissim ontmoetingen gehad met Israëlische en VN-vertegenwoordigers. Vorige week vloog hij naar New York City, waar hij een ontmoeting had met de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Robert F. Kennedy Jr.

“Robert Kennedy had het in eerste instantie over een tweestatenoplossing, maar na ons gesprek van drieëneenhalf uur accepteerde hij dat vrijwillige migratie een haalbaar alternatief zou kunnen zijn,” zei Nissim.

Nissim reisde vervolgens naar Denver, Colorado, waar hij universiteiten bezocht en Amerikaanse senatoren ontmoette.

Kort na Netanyahu’s verklaring over de intenties van Israël met betrekking tot de burgerbevolking van Gaza, zei een vooraanstaande Israëlische wetgever dat een voorstel om vrijwillige emigratie van Palestijnen uit Gaza aan te moedigen niet langer werd overwogen vanwege de tegenstand van de regering Biden.

Het idee, geopperd door de voormalige Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Danny Danon van de regerende Likud partij en Ram Ben Barak van de oppositiepartij Yesh Atid tijdens een bijeenkomst met tientallen buitenlandse diplomaten in de Knesset, staat niet langer op de agenda van de regering als gevolg van Amerikaanse druk, vertelde Danon aan JNS.

Hij sprak een dag nadat minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verklaarde dat de Verenigde Staten voorstellen om Palestijnen buiten Gaza te verplaatsen ondubbelzinnig afwijzen en Netanyahu herhaalde dat dit niet het beleid van de Israëlische regering is.

“We werden meegesleurd in een oorlog die we niet zochten,” vertelde Nissim aan JNS. “We trokken ons in 2005 terug uit Gaza en op een ochtend besloten Hamas-terroristen door onze grens te breken om onze mensen te verkrachten en af te slachten. Dat zullen we niet vergeten.”

Aanvankelijk hield Nissim zich in omdat hij vreesde dat zijn achtergrond als legerofficier en lid van het veiligheidsapparaat zijn dochter verder in gevaar zou kunnen brengen.

“Toen Shani dood werd verklaard, besloot ik me uit te spreken. Als de mensen in Gaza blijven, zullen ze ons opnieuw aanvallen. Ze zeggen dat ze dat zullen doen en ik geloof ze. De enige oplossing is dat ze vertrekken,” legde hij uit.

Met betrekking tot de lopende onderhandelingen over de gijzelaars is Nissim van mening dat de regering het zich niet kan veroorloven om nog meer te betalen voor de vrijlating van de gijzelaars.

“We zetten het leven van onze soldaten al op het spel. We hebben een betere kans om hen terug te krijgen en [Hamasleider Yahyah] Sinwar te arresteren door militaire druk,” zei hij.

Nissim benadrukt dat 7 oktober een keerpunt was dat zal leiden tot een nieuwe veiligheidsrealiteit.

“Duizenden jaren lang werden de Joden vervolgd. Nu is het weglopen voorbij. Israël zal zich opstellen als een vrij en sterk land, klaar om alles te doen wat nodig is om zijn volk te verdedigen,” legde hij uit.

“We moeten aan de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen denken. Als onze vijanden zien dat de inwoners van Gaza worden hervestigd, zullen ze zich wel twee keer bedenken voordat ze ons weer aanvallen. Dit alleen zal vrede brengen in het Midden-Oosten”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox