We blijven u informeren over de situatie in Israël

In dit artikel, dat steeds wordt aangevuld met nieuws van onze Duitstalige redactie in Jeruzalem, blijven we u op de hoogte houden van de situatie in Israël. Ook de Telegram-groep van Israel Heute wordt steeds aangevuld met het laatste nieuws.

Door Redactie Israel Today |

Het Israëlische leger is begonnen met een nieuwe operatie, Shomre Hachomot, Wachters op de Muren. Hiervoor zijn 5000 reservisten opgeroepen.

De operaties van de Israëlische defensie zijn vanaf dinsdag­middag opgevoerd. Ongeveer 80 vliegtuigen, waaronder de nieuwe F-35 gevechts­vliegtuigen, hebben deelge­nomen aan lucht­aanvallen op terroristische doelen in de Gazastrook. Doel hiervan is het uitschakelen van de ingegraven lanceer­buizen van Hamas in het noorden van de Gazastrook, waaruit dinsdag honderden raketten op Ashkelon en Asdod werden afgeschoten.

Ook de Israëlische artillerie neemt deel aan de operatie. Het leger heeft de inwoners van Gaza-stad in het Arabisch opgeroepen uit de buurt te blijven van instal­laties van Hamas en Islamitische Jihad.

Vorige week donderdagnacht heeft de Israëlische luchtmacht een groot deel van de Hamas-militanten uitgeschakeld. Lees hieronder hoe.Vrijdag 21 mei – Wapenstilstand
Terwijl met Egyptische bemiddeling een onvoor­waar­de­lijke wapen­stilstand is overeen gekomen, die vrijdag in de vroege ochtend (2 uur) ingaat, worden in Jeruzalem agenten van de Israëlische grenspolitie bij de ingang van de Tempel­berg door Arabieren uitge­schol­den, belachelijk gemaakt en gefilmd (foto). Geen van de agenten reageert op de moslims die hun stinkende vingers in hun gezicht steken op weg naar het vrijdaggebed.

Vrijdagmiddag zijn op het Tempelplein weer rellen uitgebroken. De Palestijnen beschouwen zichzelf als overwinnaars dankzij Hamas.

Ook in Hebron was het deze middag onrustig.

Donderdag is de Israëlische luchtmacht in actie geweest tegen het tunnelnetwerk van Hamas in Gaza, wapen­werk­plaatsen, een aantal onder­grondse lanceer­installaties, een wapen­depot, en een aantal mili­tanten van Hamas.Donderdag 20 mei
De Duitse minister Heiko Maas was vandaag in Israël en bezocht met minister Gabi Aschkenazy de stad Petach Tikwah in centraal Israël (foto). ‘Israël heeft het recht zich te verdedigen’, zei hij in een door een raket getroffen woning.

Vannacht was het na 1 uur rustig. Sindsdien zijn in vijf uur 70 raketten afgeschoten.

Er zijn berichten van overleg van Israël, Egypte en Gaza over een wapenstilstand. Volgens minister Eli Cohen smeekt Hamas om een wapenstilstand. Er wordt betwijfeld of Israël zijn doelstellingen heeft bereikt. Maar buiten­landse druk, vooral uit Washington, heeft zijn effect.

Hoe meer klappen Hamas krijgt op het slachtveld, hoe vaker we dergelijke promotiefilmpjes in de sociale netwerken en op de Palestijnse TV. Ze moeten de bevolking kunnen uitleggen waarom de Gazastrook er zo verwoest uitziet.

In deze video toont en telt Gaza zijn doden. Er is een probleem: sommigen zijn niet dood. De kinderen ontkomen nauwelijks aan het lot, levend te worden begraven, of Hamas bedriegt de wereld.


Woensdag 19 mei
De afgelopen nacht verliep relatief rustig, er waren enkele raket­aanvallen, vooral in het zuiden. Halverwege de middag klonken er sirenes in het zuiden en zelfs in Akko, te noorden van Haifa. Blijkbaar is dit een beschieting vanuit Libanon. Het Israëlische leger reageerde met een artillerie-beschieting van het gebied in Zuid-Libanon, vanwaar de raketten waren afgeschoten.

‘Wat we in 2014 in 50 dagen hebben bereikt met Operatie Sterke Rots, hebben we deze keer in 50 uur bereikt’, benadrukte generaal-majoor Aaron Haliva dinsdagavond. Hoewel het Hamas-regime hard is geslagen, staat het volgens Haliva nog niet op instorten.

Het is waar dat Israël de komende jaren meer veiligheid en rust heeft verkregen, totdat Hamas zich opnieuw opmaakt voor een nieuwe ronde met Israël. Het hangt er ook van af of de Israëlische regering de maan­de­lijkse betalingen van 30 miljoen dollar van Qatar aan Hamas in Gaza blijft toestaan. Benjamin Netanyahu kreeg hiervoor de afgelopen jaren zware kritiek van zijn rechtse coalitie­partners. Aan de ene kant bedreigde Netanyahu Hamas, maar aan de andere kant finan­cierden hij en zijn regering Hamas. Nu wordt verwacht dat dit wordt gestopt.

Israël verliest zijn afschrik­kings­strategie
In het noorden en zuiden hebben de Israëlische militairen opdracht gekregen om in burger naar huis te reizen, om niet te worden aangevallen en gelyncht door Arabieren in het noorden of Bedoeïenen in het zuiden. Dit is een van de grote successen van het Hamas­regime, dat er in is geslaagd om Israëls Ara­bische burgers te mobiliseren in zijn oorlog tegen Israël. Israël toont zich hulpeloos tegenover zijn Arabische bevolking. Waarvoor bestaat een leger anders dan om voor veilig­heid te zorgen? Zonder een duidelijke afschrik­kings­strate­gie heeft Israël geen kans om te winnen.

Afgelopen nacht werd deze foto gemaakt, van Bedoeïenen die een autoweg in het zuiden blokkeren en stenen gooien naar auto’s waarin Joden zitten.


Dinsdag 18 mei
In de anti-Joodse progroms in Israël van de afgelopen week zijn:
– 10 synagogen in brand gestoken,
– 132 Joodse huizen aangestoken,
– 386 Joodse huizen geplunderd,
– 673 Joodse huizen beschadigd,
– 849 Joodse auto’s in brand gestoken.
Hebben de buitenlandse media de moeite genomen hierover te schrijven?

In Italië heeft een vakbond van Italiaanse arbeiders in Napels en Livorno geweigerd een schip met wapens voor israël te laden, om politieke redenen.

Uit protest tegen ‘Israëls oorlog in de Gazastrook en de dagelijkse aanvallen op Palestijnen’ heeft de Arabische vakbond in Israël opgeroepen tot een landelijke algemene staking. De Arabische inwoners van israël werken vandaag dus niet. Behalve onze Arabische medewerker Jalal, die toch naar het redactiekantoor is gekomen. De staking, en openlijke steun aan Hamas, heeft al aan meerdere Arabische arbeiders hun baan gekost; anderen kregen een stevig gesprek met hun werkgever.

Eind van de ochtend reed een optocht van auto’s met groene Hamas­vlaggen en Palestijnse vlaggen over autoweg 444 bij de stad Taibe. (foto).

De Gazastrook is voor zijn elektrische energie groten­deels afhankelijk van israël, en krijgt zijn drink­water uit de grote ontziltingsfabriek in Ashkelon. Israël heeft deze leveringen aan zijn tegenstander niet stopgezet. ‘Heb uw vijanden lief’. (En misschien maakt het Hamas voorzichtig bij het bestoken van Ashkelon).


Maandagavond
In Sderot is een kleuterschool getroffen door een raket. Niemand raakte gewond. (foto).

Sinds het begin van de operatie in de Gazastrook telde Israël 10 doden en volgens MDA meer dan 300 gewonden. Het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook meldt 212 doden (waarschijnlijk in meerderheid militanten) en 1400 gewonden.

Egypte heeft Hamas een goed voorstel gedaan voor een wapenstilstand: ‘Stop met schieten, dan valt Israël niet aan’. Maar heeft Hamas dit begrepen?

Vanuit Libanon zijn zes raketten op Israël afgeschoten, die de grens met noord Israël niet haalden. Toch heeft het Israëlische leger als waarschuwing gereageerd met artillerie-beschietingen. In Metulla aan de grens met Libanon zijn de schuilkelders geopend.


Maandagmiddag
Begin van de middag was er een voltreffer in de kuststad Asdod. Daarbij zouden acht mensen icht gewond zijn geraakt. (foto).

In de Gazastrook is bij een gerichte luchtaanval een auto geraakt, waarbij drie personen werden gedood. Het is nog niet bekend wie in de auto zaten.

Husan Abu Rabid is bij een gerichte actie van het Israëlische leger gedood in Jabalya, in het noorden van de Gazastrook. Hij was lid van de Islamitische Jihad en was de’generaal’ voor het noordelijke district in de Gazastrook.

Twee doelwitten die Israël in deze ronde wil uitschakelen zijn Mohammed Deif (55), een terreurlegende onder de Palestijnen, die tot deze opstand heeft opgeroepen en meerdere aanslagen door Israël heeft overleefd, en Yahya Sinwar (59), het politieke hoofd van Hamas in Gaza en een van de oprichters van het zogenaamde ‘veiligheidsapparaat’ van Hamas, met andere woorden de terreurbrigade.

Volgens Palsetijnse bronnen heeft Hamas raketten afgeschoten op het Israëlische oorlogsschip Sa’ar 5.

De Jordaanse Palestijnen, over wie we we bij ‘Vrijdag overdag’ schreven, zijn niet verder gekomen dan de grens, en niet Israël binnen gekomen.

Mansour Abbas, voorzitter van de Arabische partij Ra’am, heeft zondag een uitgebrande synagoge in Lod bezocht. Gevraagd naar zijn gevoelens, zei hij ‘Het brengt me terug naar de waarden van de islam. Zelfs in oorlogstijd verbieden islamitische waarden het beschadigen van heilige plaatsen. Net zoals we boos zijn wanneer een moskee wordt beschadigd, zijn we boos en gekwetst wanneer een synagoges zijn beschadigd, vooral wanneer dit door moslims gebeurt, omdat de islam zo niet is’. De burgemeester van Lod was ontroerd door het bezoek van Mansour.


Maandagochtend 17 mei
Dit was de villa met het mooiste uitzicht op de zee, waar de Palestijnse zakenman Abd al-Aziz al-Khaldi woonde. Direct naast de haven van Gaza en naast het Al-Mathaf Hotel. Al-Khaldi is ook eigenaar van het beroemde Commo­dore Hotel in Gaza en de grootste sponsor van Hamas en zijn terroristische activiteiten.
Vanochtend kreeg hij een telefoontje uit Israël, waarin hem werd gevraagd de villa te verlaten voordat die wordt vernietigd. De tweede foto is na het bombardement genomen. De moskee werd natuurlijk gespaard.

Afgelopen nacht werden meerdere aanvallen uitgevoerd in het zuiden, tussen Ashdod en Be’er Sheva. Er werden geen gewonden of materiële schade gemeld.

In de Gazastrook heeft de Israëlische luchtmacht opnieuw het ondergrondse ‘Pentagon’, Metro genaamd, gedurende 20 minuten massaal beschoten. 54 straal­jagers vuurden 110 precisie­bommen af op 35 terroris­tische doelen. Het leger viel ook een tunnel­schacht aan en bombar­deerde negen woningen van vooraan­staande Hamas-terroristen. De Palestijnen beweren: ‘Tijdens de lucht­aanvallen heeft Israël een zeep­fabriek gebom­bar­deerd.’
Israël komt tijd te kort, ook al beweert de regering steeds dat deze alle tijd neemt voor de operatie in de Gaza­strook.


Zondagmiddag
De raketaanvallen vanuit de Gazastrook gingen door. Beschoten werden Ashkelon, waar een huis werd geraakt en een auto uitbrandde, Nevitot, waar een raket insloeg, Ashdod, waar een raket op het strand ontplofte, en Be’er Sheva.

Vanavond begint in Israël Shavoe’ot, het Weken­feest, 50 dagen na Pesach. In Ashkelon werd een synagoge geraakt, waar op dat moment gelukkig niemand aan­wezig was. Behalve een flink gat in de muur was er geen schade, de Torah­rollen bleven onbe­schadigd. Gemeente­leden hebben de synagoge schoon­gemaakt voor de gebedsdienst van deze avond.

In Jeruzalem was een auto-aanval tegen een groep politie-agenten bij een controlepost. Er waren zes gewonden, waarvan twee middelzwaar. De aanvaller kon worden uitgeschakeld. (https://t.me/ILtoday/623).

Deze foto in afkomstig uit een video die veel wordt gedeeld in de Palestijnse netwerken. Een Palestijn wordt uit de puinhopen gered van de woonwijk Remal in Gaza, waar de Israëlische luchtmacht huizen van terroristen­leiders heeft gebombardeerd. Ook dit willen we u laten zien, want oorlog heeft immers twee kanten. We weten niet of de man een burger of terrorist is. Wat we wel zeker weten, is dat het niet Israëls bedoeling is onschul­dige mensen te schaden, al wordt dit Israël verweten.


Zaterdagnacht
Het gebouw waarin een aantal buitenlandse media hun bureau hadden, huisvestte ook de inlichtingendienst van Hamas en werd daarom gebombardeerd. Er is niemand om het leven gekomen door de tijdige waarschuwingen. Nu klagen de buitenlandse media Israël aan, dat hun kantoren verwoest zijn, en ze bekritiseren Israël voor het misbruiken van hun militaire truc donderdagnacht, omdat Israël valse mededelingen deed (over een grondoorlog) om daarmee Hamas-terroristen in de val te lokken.

De Israëlische legerwoordvoerder waarschuwde het Hamas-regime: ‘We zijn op de helft, bereid je voor op een intensieve nacht.’Ook zei hij dat buitenlandse druk Israël er niet van zal weerhouden van zijn plannen voor de Gazastrook.
Als reactie kondigde Hamas aan, Tel Aviv rond middernacht aan te vallen met een massale raketaanval.

Rond 23 uur klonken inderdaad weer sirenes in geheel centraal Israël voor een nieuwe reeks raketten. Daarbij werd autosnelweg 6 getroffen.

Een Hamas-strijder wordt uit de ‘metro’ bevrijd.


Zaterdag namiddag
In de Arabische stad Taibe in Israël kwam korte tijd geleden een raket uit de Gazastrook neer. En wat dede de Arabische inwoners van Taibe?Ze vieren met snoepgoed de raketaanval van Hamas op hun stad. Ongelofelijk maar waar.

De IKEA-vestiging in Rishon leTsion kreeg bijna een voltreffer.

De raketaanvallen vanuit de Gazastrook gaan continu door. De inwoners van het zuiden wordt aangeraden, voorlopig in bunkers en beschermde ruimten te blijven.


Begin zaterdagmiddag
De raketbeschietingen op de regio Groot-Tel-Aviv gaan door. Voort­durend klinken de sirenes. Tegen 13 uur plaatselijke tijd is in Ramat Gan een raket inge­slagen, er was grote materiële schade (foto), een man werd levens­gevaarlijk gewond en heeft het niet over­leefd.
Later in de middag werd een raketinslag dicht bij de Oostenrijkse ambassade in Ramat Gan gemeld.

Andere raketten kwamen neer op het strand van Bat Yam en in Sderot, op enkele meters van een auto.


Zaterdagochtend
Afgelopen nacht hebben Israëlisch strijd­krachten kunnen verhinderen dat militanten van Hezbollah Israël binnen­drongen bij de Libanese grens tegenover Metulla. (foto)

Een interessante video, die ik helaas niet kan laten zien, laat de barm­hartigheid en niet de aggressie van Israël zien. Hij toont een Pales­tijnse fotograaf, die op korte afstand van zijn doel zijn camera-statief opstelt en rustig wacht op een Israëlische lucht­aanval. Hij is niet bang om getrof­fen te worden, hij draagt niet eens een helm, zoals journalisten in oorlogs­gebieden dragen. Hij weet van Pales­tijnen uit het gebouw en de omgeving, dat Israël dit huis met de grond gelijk zal maken. Daarvoor heeft Israël de Palestijnen tijdig telefonisch gewaar­schuwd, om het gebouw te verlaten. Blijkbaar weet de fotograaf, dat hij op Israël kan vertrouwen.

Een Palestijnse bron liet mij iets zeer interres­sants weten:
‘Aan Palestijnse zijde wordt steeds meer gesproken over een wapen­stilstand die in de komende dagen zou moeten worden uitgevoerd, hoewel Israël dit openlijk ontkent en afwijst. Hamas en zijn Qassam Brigades hebben begrepen dat de Israëlische inlich­tingen­dienst erin geslaagd is door te dringen tot hun binnenste kringen en dat daar dringend iets aan moet worden gedaan. De Qassam Brigades en de over­gebleven leiding begrijpen dat hun onder­grondse schuil­plaatsen (Hamas-metro) met alle plannen bekend zijn bij de Israëlische strijd­krachten. Sinds de Israëlische lucht­aanval van 45 minuten heeft de Hamas­leiding het contact met veel strijders verloren. En als Hamas de oorlog niet onmid­dellijk staakt, zullen meer terroristische infra­structuren (van de Qassam Brigades) worden beschadigd’.


Vrijdagnacht
Het was een onrustige nacht, er waren veel raket­aan­vallen op Israël, vooral in het zuiden. De inslagen waren van grote afstand te horen. De foto’s tonen een reeks raketaanvallen op Ashdod en een voltreffer op de haven van Asdod.
Bovendien is de Israëlische luchtmacht druk bezig in de Gazastrook.

In Jeruzalem waren gewelddadige rellen in Arabische buurten zoals Silwan, Shoafat en A-Tor op de Olijfberg.
In Akko is een theater van Joden en Arabieren vernield en in brand gestoken.

In Lod, waar tot nu toe 5 synagogen in brand zijn gestoken, zijn deze avond opnieuw Joodse instellingen vernield, waaronder een gemeenschapscentrum.

In het noorden blokkeren Arabieren de volgende wegen met rellen: 70 in West-Galilea, 4 bij het Arabische dorp Furadis en 67 bij Zichron Ja’akov.

De leider van de Islamitische Beweging in het noorden, sjeik Kamal Khatib, werd eerder door de politie gearresteerd in het dorp Kana in Galilea. Hij wordt ervan beschuldigd de Arabische bevolking tot terreur aan te zetten. Er braken gewelddadige confrontaties uit met zijn volgelingen, waarbij 30 mensen gewond raakten.


Vrijdag namiddag
Hier wordt een bank gebombardeerd, die de financiële transacties voor Hamas uitvoerde.

Na de oproep van Hamas vanuit Gaza is de laatste uren onrust ontstaan in de Palestijnse gebieden Judea en Samaria. Tot dusver zijn 11 Palestijnen door Israëlische soldaten gedood.

We zijn verrast doordat veel regeringen solidariteit met Israël tonen en de Israëlische vlag op regerings­gebou­wen hijsen, zoals Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië, Grieken­land, de Balkanlanden, de VS en Panama. Misschien heeft het te maken met Israëls voorbeeld in de Corona­crisis?

Er is melding gemaakt van drie raketaanvallen vanuit Syrië op Israël bij de Golanhoogten.


Vrijdag overdag
Deze foto (uit een video) ontvingen wij van een bron in Jordanië. Honderden Palestijnen zijn onderweg naar de Israëlische grens; zij willen deelnemen aan de bevrijding van Palestina.

Gaza in het zuiden, Hezbollah in het noorden, Pales­tijnen uit Jordanië, aan de oostkant van de rivier Jordaan. En het gevaar­lijkst zijn in deze dagen de Arabische burgers in Israël.

Het Al-Aqsa-kanaal van Hamas roept alle Arabieren uit Oost-Jeruzalem en de Westbank op, alle Israëlische controleposten in Jerusalem, Ramallah, Hebron, Jericho, Jenin, Tulkarm, Qalqilya, Nablus en Bethlehem te bestormen.


Vrijdagochtend
Momenteel laten de media over de hele wereld dit soort beelden zien, die maar de helft van de waarheid vertellen. En iedereen is verdrietig over deze Palestijnse moeder, maar daar is Hamas verantwoordelijk voor.


Vrijdagochtend
Op deze foto’s is het onder­grondse tunnel­systeem, de ‘Hamas-metro’, goed te her­kennen.
Donderdag verspreidde Israël het bericht dat de Israëlische strijdkrachten een grondinvasie van Gaza plannen. Als je wilt, kun je dit nepnieuws noemen. Hiervoor werden video’s getoond van tanks, artillerie en grondtroepen die naar het zuiden onderweg zijn en zich rond de Gazastrook voorbereiden op een aanval. Dit werd zelfs bevestigd door de woord­voerder van het Israëlische leger. Gelijktijdig hebben Israëlische straaljagers zich in het geheim voorbereid voor de nachtelijke aanval op de ‘Hamas-Metro’.

Hamas heeft de valse berichten van Israël geslikt en stuurde daarom honderden Hamas-terroristen het ondergrondse labyrint Metro in, om vanuit een hinderlaag en van onder de grond in de Gazastrook Israëlische soldaten aan te vallen, zoals zij zeven jaar geleden deden.

De tanks, artillerie en de Golani-soldaten rond het grenshek waren niets meer dan aas voor de Hamas-terroristen. En toen, kort na middernacht, werd het signaal gegeven. 160 straaljagers bombardeerden de metro waar Hamas-terroristen in een hinderlaag op de Israëlische soldaten hadden gewacht. ‘Het hemelse concert is begonnen,’ vertelde een hoge officier me.

In 45 minuten werd 80 ton aan bommen op de strategische schuilplaats van Hamas afgeschoten. Daarvoor had Israël nauwkeurige inlichtingen. Een groot aantal van de terroristen werd bij deze aanval van bovenaf levend in hun eigen val begraven. Degenen die door luchtgaten naar buiten trachtten te kruipen, werden met andere middelen van de Israëlische strijdkrachten aangepakt.
Zoals de wijze Koning Salomon eens zei, ‘Want met overleg moet je de strijd voeren, en de overwinning ligt in de veelheid van raadgevers’.


Donderdagnacht
Um ElFahem, een Arabische stad in het centrum van het land, leek vandaag op het wilde westen. Auto’s reden rond met Palestijnse vlaggen. Er was geen politie.

Kort na 21 uur werden drie raketaanvallen vanuit Libanon op Noord-Israël gemeld. Elders kwamen raketten neer rond Ashqelon, Ashdod en Groot-Tel-Aviv. Er klonken sirenes op de luchthaven Ben Goerion.

Palestijnse TV-presentatoren hebben voor de camera erkend, dat Israël de Palestijnse burger­bevolking voor lucht­aan­vallen waarschuwt, om zich in veiligheid te brengen. Palestinian Media Watch legde het vast in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=q6SVSBDSHzI.


Donderdagavond
Israëlische grondtroepen zijn op weg naar de Gazastrook. De Israëlische Golani Brigade staat aan de grens, maar is nog niet ‘de hel’ in gestuurd, zoals militairen en politici de Gazastrook aanduiden voor grondtroepen.

Vanwege de chaos en schietpartijen tussen Arabieren en Joden en te weinig politie, moet de regering misschien weer een lockdown instellen, deze keer niet wegens het Coronavirus, maar wegens het Haatvirus, om een burgeroorlog te vermijden.

De alternatieve regering van Yair Lapid is van tafel, omdat steun van de Arabische partij Ra’am niet meer relevant is, heeft Naftali Bennett laten weten. Hij is weer in gesprek met de Likoedpartij.

Een merkwaardig tafereel in een supermarkt in Mea Shearim, Jeruzalem: de Joodse eigenaar verjaagd met een mes in zijn hand andere Joden uit zijn supermarkt, die eisen dat hij zijn Arabische arbeiders ontslaat. Dat maakt hem boos. Hij werkt al jaren met zijn Arabieren, die hij nu verdedigt.


Donderdagmiddag
Nieuwe poster van de Islamitische Jihad”Verbrand in onze hel’

In de media lees je steeds meer, dat de Israëlische politie niet meer volledig functioneert. In veel plaatsen, vooral met een gemengde bevolking, heerst anarchie

Toen de Bedoeienen de autoweg 31 naar Arad in de woestijn vernielden en daarmee de toegang tot de stand blokkeerde, was de politie niet in staat troepen te sturen. ‘We zijn volop bezig met de onrust in het centrum en het noorden’, was het antwoord aan burgemeester Nissan Ben Hamo van Arad.


Donderdagmiddag 14 uur
Terwijl in Tel Aviv de sirenes klinken, schuilen automobilisten en hun auto’s onder een viaduct.

Hamas heeft de Arabische bevolking van Israël opgeroepen om in opstand te komen, en dreigt ‘Het beschieten van Tel Aviv met raketten is eenvoudiger als het drinken van water’.

Het Israëlische leger heeft 7000 reservisten en geveechtssoldaten opgeroepen om paraat te zijn.


Donderdag, begin van de middag
In Gaza werden een aantal leiders van de terreur-organisatie begraven, die door Israëlische veiligheidstroepen waren gedood.

Er zijn weer raketaanvallen op het centrum van Israël, Tel Aviv, Bet Shemesh en Be’er Sheva. Sinds 13.30 uur (Israëlische tijd, dat is 12.30 uur Nederlandse tijd) zijn meer dan 100 raketten afgevuurd. Boven Tel Aviv kon de Iron Dome 8 raketten onderscheppen. Ook in de richting van jeruzalem werden raketten afgeschoten. Er zijn geen berichten over gewonden.


Donderdagochtend
Bij de Gazastrook werd rond 11 uur Israëlische artillerie ingezet.

Een burgeroorlog tussen Joden en Arabieren is tientallen malen gevaarlijker dan het Hamas-regime in Gaza en hun raketaanvallen op Israël. Dat begrijpt de meerderheid van de Israëlische bevolking heel goed.

Er klinkt zware kritiek op de Israëlische minister voor Binnenlandse Veiligheid Ochana en de politiechef Shabtai. Er heerst chaos in het land, vooral in steden waarin Joden en Arabieren samen leven. Het ziet er uit of het uit de hand is gelopen. In deze steden is de woede uit de hand gelopen, zelfs onder sommige Joodse elementen, zoals de vernieling door Joden van een paar Arabische bedrijven in Bat Yam en Tiberias. Arabieren vielen een Jood aan in Akko en hij is nog steeds in kritieke toestand.


Donderdagochtend
Vanuit Gaza zijn afgelopen nacht meerdere grote raketaanvallen in noordelijke richting uitgevoerd, tot aan Haifa en Nazareth in Galilea. De raketten maken geen onderscheid tussen Joodse en Arabische steden en dorpen. Onvoorstelbaar!

De Israëlische luchtmacht bombar­deert terroristische steun­punten in de Gaza­strook. Het Israëlische veiligheids­kabinet moet dringend opnieuw overleggen.

In Akko heerst chaos. Er werd nog een Joods hotel in brand gestoken. De brandweer aarzelde uit angst voor de Arabische bendes in de omgeving.


Woensdagavond
Jonge Joden en Arabieren met elkaar in gevecht in de Jeruzalemse tram.


Woensdag

Dit moet ook getoond worden en ik schaam me ervoor. Joodse jongeren die een Arabier in Bat Jam in elkaar slaan, uit blinde haat en woede. Maar je ziet ook hoe een Jood wil dat de afranseling ophoudt. De situatie is slecht en dat mag niet zo zijn. Dit werd zwaar bekritiseerd door alle politici, zelfs door de rechterzijde van het land.


Woensdagmiddag
Tilim al Yisra’el, Raketten op Israël, schreef het Israëlische ochtendblad Yediot Achronot op zijn voorpagina. Sinds de Iraanse Scudraketten, 30 jaar geleden, is er niet meer een dergelijke raketaanval op Tel Aviv en omgeving geweest als afgelopen nacht.

Het Israëlische veiligheidskabinet is met spoed bijeen geroepen. Israël moet beslissen of de operatie in de Gazastrook wordt uitgebreid tot een grondoorlog. Wanneer Israëlische infanterie de Gazastrook binnentrekt, betekent dit talrijke dode soldaten. Daar is Israël bang voor.


Woensdagochtend
Een onbemand vliegtuigje is woensdagochtend vanuit de Gazastrook het luchtruim van Israël binnen gevlogen, bericht de IDF-woordvoerder. De Israëlische lucht­verde­diging signaleerde de drone, opende het vuur en haalde hem neer.

Rond 3 uur in de nacht was er een zware raketaanval op centraal Israël, rond Tel Aviv tot Ashkelon. In enkele minuten werden meer dan 200 raketten afgeschoten. Met deze taktiek probeert Hamas meer raketten gelijktijdig af te vuren dan het iron Dome lucht­verde­digings­systeem kan onderscheppen. Rond 7 uur stond de teller al op 850 raketten.

Ook de woestijnstad Be’er Sheva in de Negev werd beschoten. De babies van de kinderafdeling werden rond 3 uur in de nacht meegenomen naar een beveiligde ruimte (foto).

In de nacht werden in een Arabische wijk van de stad Lod twee mensen gedood door een voltreffer van een raket uit de Gazastrook, een man van 52 en zijn 16-jarige dochter.

Militanten van Hamas vuurden woensdagochtend een antitankgranaat vanuit de noordelijke Gazastrook naar een Israëlisch voertuig aan de andere kant van het veiligheidshek. Een man werd gedood, twee anderen raakten ernstig gewond.


­
Dinsdagnacht
In de noordelijke kuststad Akko is ons geliefde visrestaurant van mijn vriend Uri Buri totaal afgebrand, bericht Aviel Schneider. Anat en ik waren zes weken geleden nog bij Uri. Akko was jarenlang een symbool van goed samenleven van Joden en Arabieren.

In Israëlische steden, waarin Joden en Arabieren anders vreedzaam samenleefden, heerst een chaos, zoals Israël sinds vele jaren niet meer heeft gezien. Dat is de situatie onder andere in Ramle, Lod, Jaffa, Akko, Jeruzalem, en zelfs in dorpen van Bedoeinen in het zuiden.


Dinsdagnacht
In de stad Lod heerst chaos. Rond middernacht werden twee synagogen in brand gestoken. Op het laatste moment werden de Torahrollen uit de Torahkasten gered.

Aanleiding voor de rellen en brandstichting in Lod is waarschijnlijk de begrafenis van een Arabier, die werd doodgeschoten door een Israëli die zich door de rellende Arabieren bedreigd voelde. Aan de begrafenis namen duizenden Arabieren deel, die stenen naar de politie gooiden en een politie-auto, een bus en een motorfiets in brand staken. De politie zette traan­gas­granaten en schrikgranaten in om hen te verspreiden.

Bericht werd, dat relschoppers met automatische wapens op Israëlische troepen schieten. Voormalig knessetlid Amit Halevy noemde de situatie ‘oorlog’, en constateerde dat er te weinig politie is, en vroeg het leger in te zetten. Premier Netanyahu heeft voor de stad Lod de noodtoestand uitgeroepen.
Arabische bendes proberen Joodse huizen binnen te dringen. Uit vrees verwijderen Joodse inwoners de mezoezot van hun deuren om aanvallen te voorkomen, bericht Channel 20.


Dinsdagnacht
Een olie-opslagtank en de oliepijpleiding tussen Eilat en Ashkelon werd bij de kust van de Middellandse Zee getroffen door een raket, waarna brand is uitgebroken. Meer informatie wordt niet bekend gemaakt. De foto is gemaakt vanuit Kiryat Gat, op 40 km afstand van Ashkelon.


Dinsdagavond
Een overzicht van alle plaatsen in centraal Israël waar in een half uur, rond 21 uur, raketten zijn neergekomen of onderschept. Premier Netanyahu dreigde: ‘Hamas en Islamitische Jihad zullen een hoge prijs betalen voor de raketaanvallen. Hun bloed is op hun hoofd.’

Yair Schrijver in Na’aleh schreef om 20 uur Nederlandse tijd: ‘Terwijl ik schrijf horen we de inslagen in Tel Aviv en het alarm in de verte. Tientallen raketten worden nu op Tel Aviv en omgeving afgeschoten en ook in het zuiden. Ook in Modi’in, waar de school van de kinderen is, was er alarm en afweergeschut. We kunnen vanaf ons balkon het vuurwerk zien…Tel Aviv is maar zo’n 25 km van ons verwijderd…
Het gaat weer een zeer onrustige nacht worden.


Sinds er gistermiddag raketten op Israel en met name zes op Jeruzalem werden afgeschoten is de raketregen niet opgehouden en zijn er inmiddels 480 geland op Israelisch grondgebied. Het afweergeschut, de Iron Dome houdt vele raketten tegen, zeker degene die op een stad dreigen te vallen maar Hamas en Islamitische Yihad weten maar al te goed dat wanneer je veel raketten tegelijk schiet er altijd ook doel treffen.


Er zijn vooral in Asquelon, Asdod en Sderot meerdere huizen/­appartement­complexen ernstig beschadigd. Puinstukken liggen op vele plekken verdeeld over de stad. Israel heeft tot nog toe 130 Hamas doelen weten te treffen in de Gaza strook en de Gazanen gewaarschuwd weg te gaan op plekken waar militaire opslag ligt van Hamas.


We zullen afwachten hoe de nacht verder ontwikkeld, de schuilkelder staat klaar en we bidden om vrede voor Jeruzalem en ook heel Israël en voor u allen.’


Dinsdagavond
De Al Hamadi woontoren van dertien verdiepingen in het centrum van Gaza-stad, die als hoofdkwartier van Hamas wordt gebruikt, bezwijkt na een voltreffer. Tevoren zijn de inwoners gewaarschuwd om snel te vertrekken.


Dinsdagavond
Islamitische Jihad heeft voor 21 uur een aanval op tel Aviv aangekondigd. Kort daarna klonken de sirenes in Ramat Gan en Bnei Brak in het centrum van Israël. Vervolgens ook in Herzliya, Petach Tkvah en weer in Tel Aviv, en in Modi’in. In Cholon, ten zuiden van Tel Aviv, is een voltreffer geweest. Een lege autobus is uitgebrand. De luchthaven Ben Goerion is gesloten voor alle vliegverkeer.

Radio en TV laten telkens sirenes horen, met oproepen om naar versterkte schuil­plaatsen te gaan, en mede­delingen waar raketten zullen vallen. Ieder huis is verplicht een versterkte ruimte te hebben, met stevig plafond en met een stalen plaat afsluitbare ramen.

Hamas en consoeten lieten dinsdagavond in totoaal 130 raketten regenen in de regio Groot Tel Aviv. In Rishon LeTzion werd een vrouw gedood door een raketinslag. Ten minste achttien personen, waaronder een vijfjarig kind, raakten ernstig gewond toen een aantal raketten neerkwamen in woonwijken.


Dinsdagmiddag
Het Israëlische Veiligheidskabinet is na 15 uur met de militaire leiding bijeen gekomen in Tel Aviv. Er zijn nu aan Israëlische zijde twee doden en meer dan vijftig gewonden. Op dit moment moet Israël met een harde reactie Hamas duidelijk maken, dat Israël geen raketten accepteert. Er kan nu geen sprake zijn van een wapenstilstand.


Dinsdagmiddag
In de Israëlische kuststad Tel Aviv protesteren rond 15 uur Arabische studenten van de universiteit met Palestijnse vlaggen tegen de Israëlische represaille-aanvallen in de gazastrook. Niemand kan beweren dat Israël geen democraties is. We zijn in oorlog en binnen Israël demonstreren Arabische burgers voor de vijand.


Dinsdagmiddag
Op al deze plaatsen bij de Israëlische kuststeden Ashdod en Ashkelon kwamen rond drie uur raketten neer.


Dinsdagmiddag
Drie leiders van de Islamitische Jihad in de Gazastrook, die verantwoordelijk waren voor een groot deel van de raket­aanvallen, zijn gedood door Israëlische veilig­heids­troepen met mede­werking van de Israëlische inlich­tingen­dienst Mossad en Shin Bet. Hun dood is door de terreur­organisatie zelf erkend.


Begin dinsdagmiddag. Meer dan 100 raketten zijn op de kuststeden Ashkelon en Ashdod afgeschoten, waarvan er verschillende rechtstreeks insloegen op flatgebouwen en andere gebouwen. Daardoor zijn ten minste twee Israëli’s gedood, onder wie een 80-jarige vrouw, en 23 mensen raakten gewond, waarvan drie ernstig.
De ongeveer 130.000 inwoners van Ashkelon hebben opdracht gekregen om tot nader order in hun schuil­kelders te blijven. Er is gewaarschuwd voor nog enkele dagen van hevige gevechten.

De Israëlische strijdkrachten hebben vergeldingsacties uitgevoerd tegen terroristische doelen in Gaza. Een militaire woordvoerder meldde dat daarbij de commandant van de raketlanceerders van de terreurgroep Islamitische Jihad was gedood.


Dinsdagochtend werden 50 raketten afgeschoten op Israël. De stad Ashkelon kreeg twee voltreffers, waardoor zes mensen gewond raakten.
Om 11 uur (plaatselijke tijd, dat is Nederlandse tijd + 1 uur) stond de teller al op 345 raketten, waarvan er 255 in Israël neerkwamen, en gedeeltelijk door de Iron Dome onschadelijk werden gemaakt. Tegen 14 uur vielen er 200 kaketten in een uur. De inwoners van zuidelijk Israël zitten in de schuilplaatsen.


Maandagnacht. Gebeurtenissen in de centraal-Israërlische stad Lod (nabij de luchthaven Ben Goerion) herinneren ons eraan, dat dit conflict uiteindelijk religieus is. Als een kennelijke solidariteitsbruitging aan Hamas vielen groepen islamitische relschoppers Joodse doelen aan. De vielen ook overheidsgebouwen aan en vervingen Israëlische vlag door Palestijnse vlag.

>In centraal Israël ontheiligden moslims Torahrollen, plunderden synagogen en stichten er brand. Het deed denken aan Kristallnacht in nazi Duitsland. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

De Wereldorganisatie van Synagogen verklaarde ‘diep geschokt’ te zijn over wat er is gebeurd bij synagogen in de steden Lod en Ramle door Arabische relschoppers en ‘veroordeelt en protesteert krachtig tegen de ernstige schade aan de heilige plaatsen van Israël.’

Uitgebrande auto’s in een straat in Lod die het doelwit was van relschoppers. (Foto: Eitan Elhadaz/TPS)

Terwijl ze de Joodse wijk van de stad naderden, schoot een Israëliër die voor zijn leven vreesde op de relschoppers en doodde een van hen. De schutter werd later gearresteerd en meegenomen voor verhoor, terwijl de lokale bevolking zich beklaagde over het gebrek aan politieoptreden tijdens de rellen zelf.

Rabbijn Yechezkel Cohen bekijkt de boekenplanken met religieuze boeken in een klaslokaal van de derde klas, nadat delen van de religieuze school afgelopen nacht in brand werden gestoken door Arabische relschoppers in de wijk Ramat Eshkol in Lod. (Foto: Eitan Elhadaz/TPS)

De burgemeester van Lod, Yair Revivo, verklaarde dinsdag dat het een ‘trieste ochtend was voor ons allen in Lod, 70 jaar coëxistentie werden vertrapt door Arabieren in een reeks pogroms, vandalisme, schade aan symbolen van de overheid, het verbrijzelen van voorruiten en het gooien van molotovcocktails naar het nieuwe stadhuis dat we net vorige week hebben betreden, enorme schade aan het mozaïekmuseum, het in brand steken van synagogen, een Talmoed Thora-school, tientallen voertuigen, het verbranden van vuilcontainers, het vernielen van Israëlische vlaggen en, erger nog, het laten zakken van de Israëlische vlag en het hijsen van de Palestijnse vlag, in een nacht van rellen waarbij politieagenten en bewoners gewond raakten die zich belegerd voelden. ‘


Maandagavond. Tot dit moment zijn er 150 raketten afgeschoten op Israël. Alle scholen binnen 40 km afstand van de Gazastrook zijn gesloten. De Israëlische strijdkrachten hebben gericht steunpunten in de Gazastrook beschoten, waarbij 40 Palestijnen zijn gedood.