LedenWat zegt Netanyahu’s overwinning over de moderne Joodse staat?

door Jason Silverman

Hoewel Bibi een beslissende overwinning heeft behaald, blijft de Israëlische samenleving op tragische wijze verdeeld en is er een grote behoefte aan een nieuwe politieke infrastructuur.

De verkiezingsuitslag is een overweldigende overwinning voor Netanyahu en zijn blok. Maar de Israëlische samenleving blijft dieper verdeeld dan ooit tevoren. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Na vijf verkiezingen in slechts drieënhalf jaar heeft Israël eindelijk een beslissende winnaarBenjamin Netanyahu. Het verhaal van deze verkiezingscyclus is een grote tragedie voor ongeveer de helft van de Israëlische kiezers en een triomfantelijke overwinning voor de andere helft. Achteraf gezien was de duidelijke overwinning van Netanyahu, in combinatie met de volledige ineenstorting van het centrum-linkse blok, al lang te voorzien.

Tegen het einde van donderdag (3 november) waren 100% van de stemmen geteld en was de race beslist. Na jaren van eindeloze verkiezingen en zonder een stabiele regering is de politieke patstelling eindelijk afgelopen. Netanyahu’s Likud kwam tot 32 zetels, Yesh Atid van Yair Lapid tot 24.

Het rechtse blok van Netanyahu won een solide meerderheid van 64 zetels, wat de weg vrijmaakt voor een snelle vorming van een regering binnen enkele weken. Het centrum-linkse blok van Lapid werd in stukken gescheurd met slechts 51 zetels.

Wat is er gebeurd?

Interessant is dat de opkomst bijna 50:50 was,...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie