Wat ontplofte er in de haven van Beiroet, Libanon?

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

Volgens de Libanese autoriteiten ontplofte 2.750 ton ammoniumnitraat, dat al zes jaar opgeslagen lag in een depot aan de haven, nadat het van een niet-zee­waar­dig schip in beslag genomen was. Maar velen lachen om dit verhaal, en wijzen met de vinger naar Hezbollah.

Zo schrijft lt. Kol dr. Mordechai Dedar van het Israëlische BESA Center: ‘Met alle respect voor de Libanese autoriteiten, ik geloof dit verhaal niet. Ik geloof dat explosieven, munitie en raketbrandstof (zeer vluchtige en brandbare stoffen) door Hezbollah in dit pakhuis waren opgeslagen nadat ze waren verscheept vanuit Iran. Er zijn diverse redenen waarom ik dit geloof,’ legt hij uit aan World Israel News

‘Er was een reeks van minstens drie explosies, met elk een verschillend gevolg. De eerste veroorzaakte een grijze rookkolom die verscheidene minuten bleef hangen. De tweede, een zuil van rode rook, was ook enkele minuten aanwezig, en de derde veroorzaakte een witte paddenstoelvormige wolk, die snel verdween. Dat wijst er op, dat er minstens drie verschillende stoffen in het pakhuis waren opgeslagen.

Wie bekend is met hoe een haven functioneert, weet dat de eerste rij pakhuizen, aan het water, worden gebruikt voor kortdurende opslag, schrijft Mordechai Dedar. Goederen die lang moeten worden opgeslagen gaan naar pakhuizen op grotere afstand van het water. Ook worden goederen, die niet moeten worden gezien of aangevallen vanuit de lucht of de grond, zo dicht mogelijk bij het water opgeslagen. Het ontplofte pakhuis stond aan de rand van het water.

Detar denkt, dat na Israëlische aanvallen op pakhuizen bij de luchthaven van Damascus, Iran de munitie niet meer over land naar Hezbollah vervoerde, maar per schip naar de haven van Beiroet bracht.

De explosies zijn waarschijnlijk veroorzaakt doordat de brandbare en explosieve materialen op een hete augustusdag in een metalen, niet-gekoeld pakhuis waren opgeslagen, waarna raketbrandstof verdampte en een hete muur of dak raakte, ontbrandde en een kettingreactie van explosies veroorzaakte. Met als gevolg meer dan 150 doden, 5000 gewonden en een enorme verwoesting in de stad.

Binnen een uur na de explosies maakte Hezbollah bekend, dat ammoniumnitraat (een kunstmest en explosief), dat al vele jaren opgeslagen lag, was ontploft, om zijn eigen nalatigheid bij de opslag te ontlopen en een officiële versie van de gebeurtenis vast te stellen, waarin Hezbollah geen schuld droeg – en die de regering toch niet durft tegenspreken.

Volgens verslaggever voor Arabische Zaken Zvi Yehezkeli van Channel 13 News was de ammoniumnitraat bedoeld voor een ‘Derde Libanonoorlog’ tegen Israël, en aast Hezbolla al jarenlang op dit explosief.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.