Wat is Vrijheid zonder Eenheid eigenlijk waard?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

Iedereen heeft het tegenwoordig over vrijheid. In het buitenland wordt Israël geres­pec­teerd en bewonderd als het gaat over haar herwonnen vrijheid en het beëindigen van de beperkingen. Het lijkt erop dat er een groepsimmuniteit is bereikt met behulp van het vaccinatie­beleid. Het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen blijft stabiel op minder dan 100.

Tegelijkertijd vierde Israël zijn 73e verjaardag, zijn soevereine vrijheid. De mensen leven vrij en onafhan­kelijk in hun Bijbelse thuisland. We zijn allemaal trots op onze democratie in het land. Zó trots dat we niet alleen om de vier jaar ons stemrecht willen uitoefenen, maar ook dat we om de zes maanden naar de stembus rennen. En elke keer, maken we dezelfde fouten. We kunnen het er niet over eens worden wie over ons moet gaan regeren. Wij scheppen op over onze vrijheid, maar wat hebben we aan vrijheid als er geen eenheid in het volk is?

Israëli’s vieren Onafhankelijkheidsdag. Maar hoe zit het met de eenheid? (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Dertien partijen hebben het gered om in het 24e parlement van Israël te komen. Zeven partijen vormen het rechtse blok, vier partijen vertegen­woor­digen Israëls linkse stemgerechtigden, en zelfs de Arabieren van Israël zijn met twee partijen in de Knesset vertegen­woordigd. Drie politieke kampen die volledig haaks op elkaar staan. Geen enkel kamp is erin geslaagd een geschikte leider in hun aller midden te plaatsen.

Elke partij heeft zijn eigen visie op Israël. De een droomt van een rechtse koers naar Bijbelse waarden, anderen dromen meer van een midden­weg tussen rechts en links, en weer anderen fantaseren over een Joodse Halachah-Staat, waarin de rabbijnse wetten en opvattingen prevaleren. Weer anderen dringen aan op een ultra-liberale of socialistische maatschappij, andere groepen stellen zich een Messiaans tijdperk voor in het Bijbelse hartland, en Arabieren dringen aan op hun islami­tische rechten in het land. En boven dit alles hangt de politieke wolk van ‘Alles behalve Bibi‘. In deze politieke beroering wordt telkens weer een nieuwe coalitie gesmeed, die na een paar maanden weer in elkaar stort.

Mansour Abbas, voorzitter van Ra’am. Niets lijkt te werken zonder hem. (Foto: Flash90)

Het horrorscenario voor velen is, dat deze keer, in welke constellatie dan ook, Bijbel­gelovige Joden samen met islamieten in een coalitie zullen moeten gaan zitten om een vijfde verkiezings­ronde te voor­komen. Hetzij onder een rechtse Likoed-regering, hetzij onder een links bewind met Naftali Bennett, Yair Lapid en Mansour Abbas.

Politiek gaat over macht. De actuele situatie van Israël doet mij denken aan koning Pekach van het noordelijke Koninkrijk Israël, die zijn Joodse broer koning Achaz van het zuidelijke Koninkrijk Juda er niet van kon overtuigen zich aan te sluiten bij zijn oorlogs­coalitie tegen Assyrië. Daarom sloot Pekach een verbond met Aram (Syrië) en viel Juda aan om in Jeruzalem een nieuwe koning te kunnen installeren die met hem zou samen­werken.

Benny Gantz en Benjamin Netanyahu staan tegenover elkaar. (Foto: Alex Kolomoisky/POOL)

De Joodse broers en zussen zijn op dit moment onderling zó verdeeld, dat zij zonder hun theoretische vijanden, de Arabieren, geen regering kunnen vormen, tenzij iemand zijn haat jegens zijn naaste zal kunnen onderdrukken. Het volk dat in Sion woont, dat tot dusver alle oorlogen tegen zijn Arabische vijanden heeft gewonnen, is te zwak om de eenheid tot stand te brengen, die nodig is om deze vrijheid te waarborgen.


Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en aanhoudend warm en droog, vooral in het binnenland. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde met anderhalve centimeter gedaald en staat nu op 209,155 meter beneden de zeespiegel, 35,5 centimeter onder de bovengrens.

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prettige maandag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Aviel