LedenWat is Joodse Spiritualiteit?

Deel 3 – uitvinden waarom we denken zoals we doen en wat we eraan kunnen doen.

Door Solomon Kirsch | | Onderwerpen: Jodendom
Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Zoals ik het zie, zijn spiritualiteit en mystiek onderling verwisselbaar. Spiritualiteit betekent denken, beoefenen en uitdrukking geven aan geestelijke ervaringen, niet van materiële aard. In het Jodendom en het christendom, en ik veronderstel ook in andere godsdiensten, kunnen religieuze praktijken meer of minder spiritueel georiënteerd zijn. Spiritualiteit heeft de neiging in bepaalde godsdiensten meer op de voorgrond te treden en iemands spiritualiteit heeft veel te maken met iemands temperament en omstandigheden.

De manier waarop men zingt, de beelden van het Goddelijke, of de manier waarop men bidt, bijvoorbeeld, zijn verbonden met iemands religieuze traditie. Een chassidische melodie kan zonder of met heel weinig woorden zijn, toch kan het dan melancholisch zijn en een nostalgisch verlangen uitdrukken naar God en herstel van het volk. Een christelijke mysticus kan een visioen hebben van Jezus aan het kruis, of in de hemel met gaten in Zijn handen en een halo van licht om Hem heen.

Onze ervaring van spiritualiteit komt in de context van ons religieus kader. Wanneer mensen spirituele momenten ervaren, komen ze in de religieuze termen en concepten waarmee...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie