LedenWat is er geworden van het VN-verdelingsplan van 1947?

Mahmoud Abbas en de Palestijnen klampen zich vast aan een afgestorven strohalm.

Door Maurice Hirsch | | Onderwerpen: VN, conflict
Mahmoud Abbas en de Palestijnen negeren de realiteit door nu de uitvoering te eisen van een plan dat zij decennia geleden hebben verworpen. Foto: Amir Levy / Flash90

Op 29 november was het 75 jaar geleden dat het VN-verdelingsplan van 1947 werd uitgevoerd, waarbij het grondgebied ten westen van de Jordaan in twee staten werd verdeeld: een Joodse staat en een Arabische staat. Het verdelingsplan vormde een fundamentele inbreuk op het Volkenbondmandaat voor Palestina van 1922, dat het hele gebied onder het bestuur van Groot-Brittannië plaatste met als enige doel de vestiging van een Joodse staat op het hele land.

Het Mandaat voor Palestina van 1922 had het hele geografische gebied dat toen “Palestina” werd genoemd al in twee delen verdeeld: Het oostelijke deel van Palestina – de Arabische staat – kwam onder het bewind van de Hasjemitische familie en werd Transjordanië. Het westelijke deel van Palestina zou de Joodse staat worden.

Ondanks de schending van het Mandaat accepteerde de toenmalige Joodse leiding, vertegenwoordigd door David Ben Gurion, het plan. De Arabische landen daarentegen verwierpen het plan en begonnen onmiddellijk met het plannen van de uitroeiing van de Joodse staat nog voordat deze was ontstaan.

Nu, 75 jaar later, heeft de Palestijnse leider Mahmoud Abbas de VN laten weten dat hij het plan...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie