“Wat er is gebeurd, is niet jullie schuld”

Een moeder wendt zich tot de soldaten die per ongeluk haar zoon hebben gedood in de Gazastrook.

Door Sveta Listratov | | Onderwerpen: Gaza, ontvoerd
Yotam Haim, een van de drie Israëlische gijzelaars die op 15 december 2023 ten onrechte werden gedood door Israëlische troepen in de Gazastrook. Foto: Met dank

Iris Haim vertelde woensdag aan de Israëlische soldaten die op 15 oktober per ongeluk haar zoon doodden in de Gazastrook dat ze hen niet de schuld geeft van de tragedie.

“Ik wilde jullie vertellen dat ik heel veel van jullie hou en ik weet dat wat er is gebeurd niet jullie schuld is, het is de schuld van niemand anders dan Hamas, moge hun namen en herinnering van de aarde worden gewist,” zei ze in een audioboodschap die viraal ging op sociale media.

Haar 28-jarige zoon Yotam was samen met Alon Shamriz en Samer Fouad Talalka ontsnapt uit een gebouw waar ze gevangen werden gehouden door terroristen van Hamas. Ze werden neergeschoten door Israëlische troepen, ook al droegen ze geen shirts en zwaaide een van hen met een witte vlag.

“Pas goed op jezelf, aarzel geen moment als je een terrorist ziet. Jullie moeten jezelf beschermen, dit is de enige manier waarop jullie ons, het hele Israëlische volk, kunnen beschermen,” ging de boodschap van Haim verder.

Ze voegde eraan toe dat haar man en kinderen de soldaten niet zouden veroordelen en nodigde hen uit om op bezoek te komen.

“Jullie zijn welkom om ons te bezoeken, we willen jullie allemaal met onze ogen zien, jullie omhelzen en jullie vertellen dat wat jullie deden, hoe pijnlijk en verdrietig het ook is, waarschijnlijk het juiste was om te doen op dat moment,” zei ze.

Hamas ontvoerde Yotam op 7 oktober vanuit de Kfar Aza kibboets vlakbij de grens met de Gazastrook. Volgens Yotams broer Tuval was het laatste bericht dat de familie die dag van hem ontving een korte videoclip die de duisternis van zijn veilige kamer toonde en het angstaanjagende geluid van geweervuur buiten.

“Hij sms’te ons dat hij van ons hield en toen werd de verbinding abrupt verbroken,” zei Tuval.

Resultaten van het IDF-onderzoek

De Israëlische Strijdkrachten kondigden woensdag aan dat de hulpkreten van de drie gijzelaars werden opgenomen door een videocamera die een militaire hond droeg vóór de tragische gebeurtenis.

Uit een onderzoek naar het incident bleek dat soldaten van een verkenningseenheid van de Golani-brigade de hond, uitgerust met opnameapparatuur, een gebouw hadden ingestuurd van waaruit Hamas-terroristen op hen hadden geschoten op 10 december. De terroristen doodden de hond en later die dag schakelden de Golani-strijdkrachten de terroristen uit, waardoor Haim, Shamriz en Talalka konden ontsnappen.

De drie werden vijf dagen later gevonden door de soldaten, die hen voor terroristen hielden.

Uit het onderzoek bleek dat het opnameapparaat van de hond de hulpkreten van de gijzelaars registreerde, maar niet in real time werd gevolgd en pas op 18 december werd teruggevonden.

Onderzoekers van de IDF rapporteerden ook dat de gijzelaars “SOS” en “3 gijzelaars” op de muren van het gebouw hadden geschreven, maar dat de Golani-strijdkrachten geloofden dat het een Hamas-val was.

De soldaten hadden geen instructies gekregen over wat ze moesten doen als ze gijzelaars tegenkwamen op het slagveld, en er was blijkbaar geen informatie over gevangenen in de buurt.

Minstens 1.200 mensen werden gedood bij aanvallen van Hamas op Israëlische gemeenschappen in de buurt van de grens met Gaza op 7 oktober. Het aantal mannen, vrouwen, kinderen, soldaten en buitenlanders dat door Hamas gevangen wordt gehouden in de Gazastrook wordt momenteel geschat op 129. De Israëlische autoriteiten gaan door met het identificeren van de lichamen en het zoeken naar menselijke resten, terwijl er nog meer mensen worden vermist.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox