Wat betaalt Israël om een vrouw uit Syrië te bevrijden?

Een jonge Israëlische vrouw, die eerder deze maand in hechtenis was genomen door de Syrische autoriteiten, is teruggebracht naar de Joodse Staat. Maar Israëlische media meldden nu, dat Jeruzalem ‘een ​​ongekende prijs’ heeft betaald voor haar vrijlating.

Door Redactie Israel Today |

Details van de geheel door Rusland-bemiddelde over­een­komst blijven geclas­sificeerd en onder strikte militaire geheimhouding. Het is wel bekend, dat Israël twee Syrische herders, die enkele weken geleden naar Israëlisch grondgebied waren afgedwaald, naar hun land heeft terug­gestuurd via de doorlaatpost Quneitra op de Golanhoogten.

Jeruzalem had er ook mee ingestemd, om twee Arabische veilig­heids­gevangenen, die waren veroor­deeld voor hulp aan Syrië en Hezbollah, gratie te geven. Maar de twee weigerden om naar Syrië te worden gedeporteerd, een ontwikkeling die bijna de hele deal in de war stuurde, net op het moment dat Israëlische gezanten in Moskou arriveerde om hun eigen burger op te halen. Ze hebben nu toestemming gekregen om

Gezien de schaal van eerdere uitwis­selin­gen van gevan­genen leek het allemaal verdacht te gemakkelijk en te goedkoop. Israël heeft eerder honderden gevangen terroristen vrijgegeven in ruil voor een enkele Israëli in gevangenschap, of zelfs de overblijfselen van lang-overleden Israëli’s. Zeker Syrië, en de Russen, wisten dat ze veel meer uit de deal konden krijgen dan twee eigenzinnige herders.

Wat betreft de geheime elementen van de deal, Israëls Channel 12 News beschreef ze als ‘ongekend’, en er zou zeker een wijdverspreide controverse ontstaan indien de details openbaar werden gemaakt. Er bestaat bezorgdheid, dat alles wat Israël gaf of opgaf, de Russen in de toekomst te veel macht tegenover Jeruzalem zal geven.

De jonge Joodse vrouw in kwestie wordt nu ondervraagd over haar acties. Het blijkt dat ze in het verleden heeft geprobeerd de Gazastrook, Jericho en Jordanië binnen te komen. Veel Israëli’s zouden het onaanvaardbaar vinden om zelfs een enkele gevangen terrorist in terug te zetten voor iemand die zich zo roekeloos gedraagt. Maar minister van Defensie Benny Gantz zei vrijdag in een interview met radio 103FM,dat ‘Ons Joods-Israëlische karakter verbiedt ons om iemand achter te laten. Zelfs als het ongemakkelijk of frustrerend is [om ze terug te halen].’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.