Washington beschuldigt Israëlische Joden willekeurig van terrorisme

Het vermoeden van onschuld wordt algemeen beschouwd als een fundamenteel recht – behalve, blijkbaar, als het gaat om “kolonisten”.

Door Stan Goodenough | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Joodse settlers
Elisha Yered, verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 19-jarige Palestijn Qusai Jamal Maatan in het dorp Burqa im, verschijnt voor een hoorzitting bij de rechtbank in Jeruzalem, 8 augustus 2023. Foto: Chaim Goldberg / Flash90

Na de dood van een Palestijnse Arabische man hebben vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering zaterdag Israëlische Joden beschuldigd van het uitvoeren van een terroristische aanslag.

De Palestijnse man werd vrijdag doodgeschoten nadat een Arabische menigte naar verluidt Joodse herders aanviel in Samaria, ongeveer 30 km ten noorden van Jeruzalem. Een van de Joden raakte ernstig gewond en moest op Shabbat worden geopereerd aan een schedelbasisfractuur.

Twee Israëli’s, waaronder de gewonde man, werden gearresteerd terwijl Israël de schietpartij onderzoekt. De advocaat van de mannen zegt dat ze uit zelfverdediging handelden omdat ze geloofden dat hun leven in gevaar was. Palestijnse Arabieren vallen bijna dagelijks Joden aan in een poging hen te lynchen. Sinds begin 2023 zijn 26 Israëli’s gedood door Arabische terroristen.

In Israël, net als in de Verenigde Staten, betekent een eerlijk proces dat iemand voor onschuldig wordt gehouden totdat zijn schuld is bewezen. Blijkbaar vinden de Amerikaanse autoriteiten dat ze het recht hebben om dit fundamentele recht te negeren als het gaat om Israëlische Joden die in het hart van hun voorouderlijk thuisland wonen. De reflexmatige reactie van Washington – slechts enkele uren na het incident, zonder zelfs te wachten tot na de Joodse Shabbat, laat staan tot de Israëlische politie een grondig onderzoek had uitgevoerd – was om de schietpartij onrechtmatig te noemen en de betrokken Joden “extremisten”.

“We veroordelen de terroristische aanval van gisteren door Israëlische extremistische kolonisten, waarbij een 19-jarige Palestijn om het leven kwam, sterk”, zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een tweet. “De Verenigde Staten betuigen hun diepste medeleven aan zijn familie en dierbaren”, vervolgde het ministerie. Waarna het ministerie (zoals gebruikelijk onder president Joe Biden) eiste “volledige verantwoording en gerechtigheid” van Israël eiste, alsof de Joodse staat iets anders deed.

“Hoe weten we dat het Amerikaanse ministierie van Buitenlandse Zaken wordt geleid door mensen die diep vijandig staan tegenover Israël?” vroeg de Israëlische columniste Caroline Glick op zondag.

In haar verslag van de gebeurtenis beschreef ze hoe een Joodse herder in de regio Benjamin werd lastiggevallen en aangevallen door een groep Arabieren uit een naburige stad. “Hij riep om hulp en verschillende vrienden kwamen om de situatie te kalmeren. De Arabieren kregen versterking van tientallen andere aanvallers die de Joden aanvielen met stenen, knuppels en brandbommen. Ze braken de schedel van de herder en verwondden hem ernstig. Net voordat hij het bewustzijn verloor, loste de herder een schot in de lucht.

Glick zei dat in plaats van het incident te onderzoeken als een terroristische aanval, de Israëlische politie vanmorgen aan zijn ziekenhuisbed stond “nadat ze hem gearresteerd hadden, blijkbaar in de ambulance, omdat het schot dat hij afvuurde één van de terroristen doodde, die hem probeerde te doden.”

Alsof dat nog niet erg genoeg was, vervolgde de Israëliër, “kwam het ministerie van Buitenlandse Zaken in actie … door ‘gerechtigheid’ te eisen voor de Palestijnse terrorist en de ‘extremistische kolonisten’ te veroordelen die een ‘terroristische aanval’ uitvoerden tegen Palestijnen.”

Kort nadat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eenzijdig had besloten dat de acties van de Joden terrorisme waren, vuurde het nog een veroordeling af – deze keer van het koelbloedig neerschieten van een Israëliër in Tel Aviv door een Palestijnse Arabier die onbetwistbaar een terrorist was.

De doorzichtige Amerikaanse poging om “onpartijdig” te lijken door voorbedacht, onophoudelijk, door de PA gepromoot, geprezen en gefinancierd Arabisch terrorisme gelijk te stellen aan incidenten zoals dat van vrijdagavond, stoort velen in Israël. Men vindt het niet alleen partijdig, maar ook kortzichtig en zeer onverantwoordelijk, omdat het het conflict alleen maar verder aanwakkert.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox