“Wapenbroeders” leiden protesten en roepen op tot vervroegde verkiezingen

De beweging en anderen zoals hij willen “de Israëlische democratie ondermijnen en de oligarchie in stand houden”, zegt onderzoeker Martin Sherman.

Door Amelie Botbol |
Leden van de "Brothers in Arms" beweging marcheren in de ultraorthodoxe stad Bnei Brak en eisen een uniforme militaire dienst, 7 maart 2024. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

“Brothers in Arms” (Hebreeuws, Achim LaNeshek), een Israëlische protestgroep bestaande uit reservisten van het leger en opgericht in 2023 in verzet tegen de justitiële hervorming van de Netanyahu-coalitie, leidt nu wekelijkse demonstraties en roept op tot vervroegde verkiezingen.

“Vóór 7 oktober hadden we een zeer duidelijke agenda die uitsluitend draaide rond de hervorming van de rechterlijke macht,” vertelde Ronen Koehler, een reservekapitein bij de Israëlische marine en oprichtend lid van Brothers in Arms (Achim LaNeshek), maandag aan JNS.

In het afgelopen jaar werd Brothers in Arms gezien als een drijvende kracht in massale anti-regeringsprotesten, waarbij activisten soms snelwegen en kruispunten in het hele land blokkeerden en politici en hun families lastig vielen.

In één geval protesteerde de groep bij de ingang van het militaire hoofdkwartier Kirya in Tel Aviv en scandeerde “[Minister van Defensie Yoav] Galant vernietigt het volksleger”.

De groep werd zwaar bekritiseerd omdat ze reservisten aanmoedigde om zich niet te melden voor hun dienst. De stafchef van de IDF, luitenant-generaal Herzl Halevi, vertelde de commissie buitenlandse zaken en defensie van de Knesset dat de oproepen “de veiligheid van de staat hadden geschaad”.

Na de moorddadige aanval van Hamas op de noordwestelijke Negev op 7 oktober, hebben de Brothers in Arms zichzelf tijdelijk omgedoopt tot Brothers and Sisters for Israel en hebben ze hun protestactiviteiten verlegd naar het helpen evacueren en ondersteunen van Israëlische burgers die uit hun huizen zijn verdreven door aanvallen van Arabische terroristen van over de grens.

In de afgelopen weken zijn de “anarchisten”, zoals Itamar Ben-Gvir, de minister van Nationale Veiligheid, hen noemde, opnieuw de straat op gegaan om het aftreden van premier Benjamin Netanyahu te eisen.

Koehler legde uit wat de motieven van de wapenbroeders waren om de democratisch gekozen regering omver te willen werpen.

“Ten eerste is een heel deel van de bevolking – namelijk de ultraorthodoxe gemeenschap – vrijgesteld van elke vorm van militaire of nationale dienstplicht die van de rest van de bevolking wordt geëist,” zei Koehler.

Hij gelooft dat het vastleggen van de vrijstelling van militaire dienstplicht in de wet een van de belangrijkste motivaties was achter de pogingen van de regering om de justitiële hervorming voor 7 oktober door te voeren. “Ze wilden er zeker van zijn dat het hof [het Hooggerechtshof] niet in staat zou zijn om wetten die al zijn uitgevaardigd ongedaan te maken,” zei hij.

Bovendien suggereerde Koehler dat het basisvertrouwen tussen de regering en het volk op 7 oktober werd geschonden. Hij beschuldigde het Israëlische leiderschap ervan prioriteit te geven aan politieke overwegingen boven de veilige terugkeer van gijzelaars die door Hamas in Gaza worden vastgehouden.

Leden van de “Brothers in Arms” protesteren tegen de gerechtelijke hervorming van de regering bij de residentie van de premier in Jeruzalem, 28 september 2023. Foto: Chaim Goldberg/Flash90.

Brothers in Arms is al sinds de oprichting een controversiële organisatie. Afgelopen Jom Kippoer sloten leden van de groep zich aan bij andere tegenstanders van de justitiële hervorming door openbare gebeden in Centraal- en Noord-Israël te bestormen.

In september kwam de groep onder vuur te liggen na een CBS-interview waarin drie leden opruiende opmerkingen maakten over het Israëlische defensie-apparaat.

“Elke democratie die in een dictatuur is veranderd, werd democratisch gekozen. Dat is hoe democratieën dictaturen worden,” zei Shira Eting, een voormalige gevechtshelikopterpiloot en activiste, in het nieuwsprogramma “60 Minutes” op de Amerikaanse zender.

“Als je wilt dat piloten kunnen vliegen en bommen en raketten in huizen kunnen afschieten in de wetenschap dat ze kinderen kunnen doden, dan moeten ze het volste vertrouwen hebben in de mensen die deze beslissingen nemen,” voegde ze eraan toe.

De minister voor Diaspora Zaken, Amichai Chikli, veroordeelde de uitspraken van “activisten van de extreem-linkse organisatie Brothers in Arms, die ernstige schade hebben toegebracht aan de staat Israël”, zoals hij verklaarde in X.

Mor Shamgar was zeer actief in de protesten voor de vervroegde verkiezingen en nam deel aan wekelijkse demonstraties voor de Knesset. Ze zei dat de perceptie van de wapenbroeders bij veel mensen was veranderd na de Hamas-aanval.

“Op 7 oktober werden mensen in Sderot [een traditioneel bolwerk van Netanyahu] geëvacueerd door Wapenbroeders,” zei Shamgar. “Als gevolg daarvan vindt er een grote verandering plaats.”

Shamgar voorspelde dat de volksprotesten “meer mensen zullen aantrekken en uiteindelijk zullen worden geleid door de families van de ontvoerden, de familieleden van degenen die op 7 oktober werden gedood, de gewonden en de reservesoldaten.”

Critici klagen dat de wapenbroeders worden gesteund door verschillende sectoren, waaronder de high-tech industrie en de media, schijnbaar straffeloos door de Israëlische politie.

Commentatoren beschuldigen de groep er ook van samen te werken met voormalig premier Ehud Barak, die een uitgesproken voorstander is van de anti-Netanyahu beweging en heeft opgeroepen tot massale burgerlijke ongehoorzaamheid om de regering omver te werpen.

Vorige maand riep Barak het publiek op om het parlement te “belegeren” om verkiezingen af te dwingen, Netanyahu af te zetten en een tweestatenoplossing met een Palestijnse staat op te leggen.

Bij het uitleggen van zijn hernieuwde plannen om Netanyahu ten val te brengen, riep Barak demonstranten op om “zich af te scheiden van de [justitiële hervorming] protestbeweging” en zei dat de beweging “niet mag wachten tot na de oorlog met Hamas”. Barak had vorig jaar al zijn strategie aangekondigd voor een “contrarevolutie” om de regering omver te werpen.

Martin Sherman, oprichter en directeur van het Israel Institute for Strategic Studies, vertelde JNS dat Brothers in Arms een uitdrukking is van een structurele fout in de Israëlische samenleving die machtige linkse belangen bevoordeelt.

“Op papier is Israël een democratie. In werkelijkheid is het een oligarchie, en we zien nu de terugkeer van Brothers in Arms en andere groepen die de Israëlische democratie willen ondermijnen en de oligarchie willen behouden door de kern van de macht van de sociale elite, namelijk de rechterlijke macht, te beschermen,” zei hij.

“Als een rechtse organisatie zou handelen zoals de Wapenbroeders, en zou oproepen om de Knesset binnen te gaan en Netanyahu met geweld uit te schakelen, dan zouden ze gearresteerd worden voor opruiing en het ondermijnen van de regels van de democratie,” zei Sherman.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox