Wandelen over de paden van oude profeten en koningen

Wandel nu zelf door de Bijbelse geschiedenis op deze 5 wandelroutes in Israël

Door Susannah Schild | | Onderwerpen: Israel, toerisme, natuur
Loop letterlijk in de voetsporen van de bijbelse voorvaderen. Foto: Tomer Neuberg / Flash90

Een lange periode van reisbeperkingen loopt ten einde, en het toerisme in Israël zit weer in de lift. Mensen die het Heilige Land bezoeken denken er vaak niet over na, dat het land ook een wandelbestemming is. Want de natuur van Israël heeft veel te bieden.

Van de Albast-kloven in de Negev tot aan de glooiende heuvels van de Gilboa, overal in het land is natuurschoon te ontdekken. Een uitgebreid netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden maakt de Israëlische natuur niet alleen mooi, maar ook gemakkelijk toegankelijk, zodat wandelaars het gevarieerde terrein vrij eenvoudig kunnen verkennen.

Natuurlijk is Israël meer dan alleen maar een mooie plek. Het land heeft een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Onderweg op de paden in Israël is het niet ongewoon om oude rituele baden tegen te komen, uitgehouwen in de rotsen, olijfpersen of een urnenmuur. In de bossen van de regio bevinden zich begraafplaatsen van oude bijbelse figuren en in de nabijgelegen natuurreservaten zijn overblijfselen te vinden van steden uit de tijd van de Tweede Tempel periode.

De veelheid aan geschiedenis maakt een avontuur in de natuur tot iets meer dan normaal: een verbinding met het bijbelse verleden. Als we op plaatsen komen waar de oude verhalen zich afspeelden, kunnen we onze geschiedenis op een dieper niveau gaan begrijpen. Wij kunnen ons de grote bijbelse veldslagen voorstellen en het terrein waarop zij plaatsvonden. Of we kunnen ons aansluiten bij de alledaagse ervaringen van onze oude profeten.

Hier zijn 5 wandelingen die u zou moeten verkennen als u zich wilt verdiepen in het leven van onze bijbelse voorouders. Tijdens deze wandelingen zult u nieuwe inzichten verkrijgen in de verhalen van onze koningen, profeten en voorvaderen:

 

Natuurreservaat Ein Prat 

Jeremia was een profeet die leefde aan het einde van de Eerste Tempel periode. Zijn opdracht was om de Joden te waarschuwen voor de naderende ballingschap. God zond Jeremia met de opdracht om het zondige gedrag van het volk te corrigeren.

Jeremia woonde in de oude stad Anatot, net boven de beek de Prat. Tegenwoordig kunnen natuurliefhebbers de Prat beek bezoeken even voorbij de stad Almon-Anatot in het Ein Prat Natuurreservaat, een spectaculair mooie woestijnoase.

In Jeremia’s allereerste profetie vroeg God de profeet om de naam van een houten staf te benoemen. Jeremia antwoordde dat de staf van amandelhout was. De meesten van ons zijn niet vertrouwd met het specifieke nerfpatroon van elke boom, op misschien één of twee variëteiten na. Dus hoe kon de profeet zo gemakkelijk deze afgewerkte staf identificeren?

Aan de oevers van de beek Prat, waar Jeremia woonde, bloeien in het vroege voorjaar, in de Hebreeuwse maand Shvat, talrijke amandelbomen. In deze tijd schitteren overal witte bloesems. Aangezien de beek Prat nabij zijn tuin stroomde, was Jeremia zeker bekend met de unieke nerf van de amandelboom.

Later in het boek Jeremia vraagt God de profeet om met een linnen gordel naar de beek Prat te gaan en die te verbergen in de rotsen onder het ruisende water. Wanneer Jeremiah weken later naar de plek terugkeert, ontdekt hij dat de riem uit elkaar gevallen is. God vergelijkt het lot van deze gordel met het toekomstige lot van het Joodse volk: Zijn volk, dat God ooit als een gordel droeg als Zijn trots, is nu net als de gordel uiteengevallen door zonde.

In het natuurreservaat Ein Prat kunt u een lange of korte wandeling maken in de voetsporen van Jeremia, langs een klaterende beek te midden van witte ravijn-muren. Onderweg zijn er koele waterpoelen om in te baden en rotsen om te beklimmen. Er groeien vijgenbomen en munt, die een schilderachtige groene plek vormen tussen de witte rotsen. Simpel gezegd, het is er prachtig. En dit was het thuisland van de profeet Jeremia.

Uitzicht op het Tabor Natuurreservaat. (Foto: Yahav Gamliel / Flash90)

 

Har Tabor en de Tabor beek

Onze volgende bijbelse wandeling neemt ons mee naar het verhaal van Deborah en Barak uit het Boek Koningen. Debora was een profetes, die de Israëlieten leidde op een missie om het land te veroveren. Om Sisera en de Kanaänieten te verslaan, ontbood Debora de aanvoerder Barak naar de berg Tabor, met een leger van 10.000 man.

Ten aanzien van de strijd zag het er niet goed uit voor het Israëlitische leger. De Joden waren in de minderheid en verwachtten verslagen te worden door de grote veldheer Sisera. Maar er gebeurde een wonder op de berg Tabor. God veroorzaakte een “verwarring”, die sommige commentatoren beschrijven als een donderende stortbui. Hierdoor overstroomde de rivier aan de voet van de berg Tabor en kwam de wagen van Sisera vast te zitten in de modder.

De Joden overwonnen, Sisera’s leger werd verslagen en de grote bevelhebber Sisera werd gedood.

Tegenwoordig is Nahal Tabor in Neder-Galilea een natuurreservaat, dat wordt beheerd door de Israëlische Park Autoriteit. Van eind januari tot begin april is een wandeling over het pad langs de Tabor-beek een van de mooiste wandelingen in heel Israël. Lupinen, anemonen en andere seizoensgebonden wilde bloemen omzomen de oevers van de stromende beek. In het midden is een basaltwaterval en zijn er glooiende groene heuvels zo ver het oog reikt.

Net boven de rivier, heeft Mount Tabor zijn eigen soort schoonheid. Een gemakkelijk, bebost pad loopt rond de berg. In de winter en de lente staat het pad vol kleurige wilde bloemen en groen.

Wandelend over deze paden is het bijzonder om je een voorstelling te maken hoe het verhaal van Deborah en Barak zich zou kunnen hebben afgespeeld. Men kan zich gemakkelijk de hevige regenbui voorstellen, de overstromende rivier en de strijdwagens die vastzitten in de modderige oevers aan de voet van de berg Tabor.

 

De route van de patriarchen

Heeft u zich ooit afgevraagd langs welke weg Abraham van de zuidelijke steden Hebron en Be’er Sheva naar Jeruzalem is gekomen? Ook toen al waren er duidelijk afgebakende paden die belangrijke delen van het land met elkaar verbonden. Nadat hij zijn ezel gezadeld had, volgde Abraham deze oude paden om Gods werk te gaan doen.

In Gush Etzion ligt het Pad van de Patriarchen, het oude pad dat onze voorouders volgden. Na Abrahams tijd werd het pad generaties lang gebruikt door Joden die tussen de heilige steden reisden. Uiteindelijk werd langs de weg een ritueel bad gebouwd met een ingang voor de ritueel onreinen, en een uitgang voor de ritueel gereinigden. In de Romeinse tijd werden langs het pad mijlpalen opgericht om het pad beter af te bakenen.

Als u vandaag over het Pad van de Patriarchen wandelt, kunt u in de voetsporen van deze voorouders treden. Het uitzicht op de omgeving – terrasvormige wijngaarden, olijfgaarden en zacht glooiende bergen – lijkt waarschijnlijk grotendeels op het uitzicht dat de voorvaderen lang geleden hadden, toen zij het pad bewandelden. Wilde druiven, vijgen en olijfbomen groeien langs het pad.

U kunt ook een oude cisterne bezoeken en een oud ritueel bad, dat werd gebruikt door reizigers op weg naar de heilige stad Jeruzalem. Het Pad van de Patriarchen neemt de wandelaar mee terug in de tijd.

De grenzeloze schoonheid van het Land Israël. (Foto: Susannah Schild)

 

Natuurreservaat Tel Dan

Dan was een oude bijbelse stad, die de noordelijkste stad van Israël werd genoemd. Het gebied werd bewoond door – u raadt het al – de stam van Dan. Deze oude stad maakt nu deel uit van een nationaal park, het “Tel Dan Natuurreservaat” in Galilea.

In het huidige Tel Dan zijn fascinerende archeologische vondsten gedaan, waaronder een stenen tablet met Aramees-Hebreeuwse inscripties, die dateert van 800 v. Chr. Het tablet dateert uit de tijd dat de eerste Israëlieten zich daar vestigden. Op deze plaats zijn ook oude poorten, gebouwen en een altaar ontdekt.

In het natuurreservaat kunt u met behulp van een brochure van het nationaal park een rondleiding door de oude stad maken. Daarna wandelt u verder door de overige plekken van het Tel Dan Natuurreservaat, een groen paradijs rond de ruisende Dan beek.

De rivier Dan is een van de drie belangrijkste zijrivieren van de Jordaan en maakt het Tel Dan natuurreservaat werkelijk tot een prachtige plek. Onderweg zijn er watervallen, kleine poelen en een rijke flora en fauna. Een wandeling door het Tel Dan Natuurreservaat combineert natuur en bijbelse geschiedenis tot een groot avontuur.

 

Tel Azeka

Als u geïnteresseerd bent in oude bijbelse steden, is Tel Azeka in de vlakte van Jeruzalem een andere fantastische plaats om te verkennen. De oude stad Azeka wordt meerdere malen in de Bijbel genoemd. Ten eerste wordt het benoemd als een van de plaatsen waar de Amorieten werden verslagen door een plotselinge hagelbui, tijdens Jozua’s verovering van het land. Later, in het dal ten zuiden van Azeka, versloeg de latere koning David Goliath in de oorlog van de Israëlieten tegen de Filistijnen.

De stad wordt in de Bijbel meerdere malen genoemd, onder meer toen de Joden uit het land werden verdreven (Jeremia) en toen zij terugkeerden om de tweede tempel te bouwen (Nehemia).

Het huidige Tel Azeka ligt op de fundamenten van de oude steden. De heuvel ligt in het midden van het Britannia Park, een enorm bos dat eigendom is van het Joods Nationaal Fonds (KKL). In het voorjaar kunt u een middel-zware wandeling maken door de weelderige schoonheid aldaar, met de vele wilde bloemen rond Tel Azeka. Dan verder naar de top van de Tel, langs cisternen en grotten uit de tijd van de Bar Kochva opstand.

Op de top van Tel Azeka kunnen wandelaars archeologische opgravingen bezoeken en halt houden bij een tentoonstelling van bijbelse passages. Vanaf het uitkijkpunt op de top van de heuvel heeft men uitzicht op vele andere belangrijke bijbelse steden, waaronder Tel Socho, Jeruzalem en Hebron.

 

Israël: een uniek avontuur

Wandelen door Israël biedt veel meer dan een typisch outdoor-avontuur. Israël’s wandelpaden stellen reizigers en de plaatselijke bevolking in staat om de schoonheid van de natuur te ervaren, en tegelijkertijd het terrein van de bijbelse geschiedenis te leren kennen en te ervaren. Het zien van de plaatsen waar onze koningen, profeten en voorouders wandelden, voegt een nieuwe dimensie toe aan het wandelen in de vrije natuur.

 

Voor meer informatie, bezoek: hikingintheholyland.com of volg Susannah Schild, de auteur, op Instagram: @Hikingtheholyland

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox