Waarschijnlijk nog meer dan 8000 raketten in Gaza

Woensdag was de weg van Na’aleh naar Modi’ien gelukkig vrij toegankelijk, geen stenen­gooiers. We zagen wel hele stukken verbrandde hellingen bij de grens­overgang vanwege de molotov­cocktails die daar gisteren nog vielen, schrijven Yair en Karen Strijker vanuit Na’ aleh.

Door Yair en Karen Strijker |

We hadden op de heenweg, tegen 14 uur, wat spanning in de auto want we hoorden het alarm afgaan via de telefoon. Het betrof o.a. Jafneh, enkele kilometers verderop. De Iron Dome die dan direct in werking werd gezet zagen we in de lucht recht boven waar wij reden tegen de raket opbotsen; je ziet dan een wit ‘wolkje’ in de lucht.

De strijd om de ‘Muren van Jeruzalem’, die al tien dagen gepaard gaat met raketten en verwoestingen in zowel Israël als Gaza, ging ook vandaag onverminderd door. Behalve vanuit Gaza zijn woensdagmiddag bovendien vanuit Libanon vier raketten afgevuurd op noord Israël. Zij kwamen onder meer terecht in de buurt van Akko en Haifa. Gelukkig waren er alleen enkele lichtgewonden; mensen die in paniek naar schuilkelders renden. De beschieting is nog niet opgeëist, men vermoedt een Palestijnse groepering, die ook verantwoordelijk was voor het eerder deze week afvuren van zes raketten op Israël, maar die de grens niet haalden…

Op een gegeven moment was er tegelijk alarm in het noorden en zuiden. Is dit een afgesproken actie en gaat binnenkort Hezbollah of Iran met haar zeer geavanceerde wapens een dan inmiddels deels uitgeput Israel bestoken?? God verhoede het!! Ook was er een aanslag van een, naar achteraf bleek, slechts 16 jarig meisje met een M16 (!!) die in Hebron al schietend op Israelische soldaten afkwam.

Israel probeert uit alle macht de topman van Hamas, Mochamad Deif, te doden. Al twee keer is hij in afgelopen dagen ontsnapt aan een aanslag. Maar vind hem maar eens. Vele kilometers van de ondergrondse tunnels zijn inmiddels verwoest maar zeer waarschijnlijk zijn er schuilhuizen onder de grond. Ook vermoedt de IDF dat er nog minstens 8000 raketten verborgen liggen in Gaza. Israel wil liever nog niet stoppen met het uitschakelen van de wapenvoorraad van Hamas en Islamitische Yihad.

Israel wordt echter wereldwijd onder druk gezet om zo snel mogelijk een ‘staakt het vuren’ te accepteren. Zowel Rusland als nu ook de VS dringen daar enorm op aan. China beweert nu dat de VS zo lang draalde om Israel te dwingen te stoppen met aanvallen vanwege de ‘rijke Joden’ . Tja, daar hebben we het weer. Joden krijgen snel hun label opgeprikt.

Sinds 2014 zijn de lichamen van twee Israelische soldaten nog steeds niet teruggebracht aan de familie. Al 7 jaar dringen de families Goldin en Shaul aan bij Netanyahu en o.a. andere Knessetl­eden dat bij onder­hande­lingen met Hamas de jongens thuis moeten komen. Donderdag­avond zal er weer een demonstratie zijn in Jeruzalem, voor het kantoor van Bibi, om de jongens niet te vergeten. Bovendien zijn er nog twee andere Israëli’s die gevangen zitten in Gaza. Zij zijn weliswaar op eigen gelegen­heid overgestoken naar Gaza, maar de familie weet niet wat er met hen is gebeurd.

Er blijven ook deze woensdag nog raketten vallen , vooral op het zuiden van het land. Israel laat zich vooralsnog niet onder druk zetten van Amerika, lezen we ook zojuist, deze terreur­waan­zin moet stoppen! Maar ook in de avond ging steeds het alarm af in vele steden van Israel.

Karen en Yair Strijker