Waarover gaat al die ophef over Sheikh Jarrah?

Het is overal waar je kijkt. Mensen over de hele wereld die voorheen geen idee hadden wat Sheikh Jarrah was, beschouwen de Oost-Jeruzalemse buurt nu als een belangrijke zaak. Het is het soort pr-stunt waar de Palestijnen ervaren in zijn. Er is niemand omgekomen, ondanks het voortdurende gebruik van het woord ‘bloedvergieten’. Bovendien is het geen massale verdrijving, ook al wordt het wel zo voorgesteld.

Door Ryan Jones |

In de kern gaat de Sheikh Jarrah-controverse over twee percelen die vóór de Jordaanse invasie, bezetting en annexatie van Oost-Jeruzalem eigendom waren van Joden. In 1956 besloten Jordanië en de VN tientallen Arabische gezinnen te huisvesten in twee gebouwen, die op de Joodse percelen waren gebouwd. Elf jaar later kreeg Israël de controle over Oost-Jeruzalem, en in 2010 verwierp het Hooggerechtshof van Israël beroepen van de Arabische families die beweerden dat zij nu eigenaar zijn van de percelen, omdat zij er de afgelopen 54 jaar hadden gewoond.

Met andere woorden, dit is een decennia oud en relatief onbeduidend geschil over eigendomsrechten. Alleen de Palestijnen kunnen er een crisis van maken die de voorpagina’s van de wereld haalt. En alleen zij kunnen met succes afschilderen als een poging tot ‘Judaïsering’, wanneer Joden Joods eigendom proberen terug te krijgen. Dat komt omdat ze een gewillig publiek hebben. In de ogen van de internationale gemeenschap, die doordrenkt is van een geschiedenis van antisemitisme, hebben Joden niet het recht om verloren eigendom terug te eisen.
De VN gaan zelfs zo ver dat ze suggereren dat als de Israëlische rechtbanken bepalen dat de huidige bewoners van deze gebouwen kunnen worden uitgezet, en als de Israëlische autoriteiten naar zo’n uitspraak handelen, dit zou neerkomen op een ‘oorlogsmisdaad’.

Joden en Arabieren ruziën buiten een van de armoedige appartementencomplexen die centraal staan in het geschil. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

‘We zijn allemaal Hamas’

Voor Palestijnse nationalisten zijn nieuwe ontwikkelingen in dit oude eigendomsgeschil met Sheikh Jarrah als middelpunt slechts een extra stimulans, een handig excuus om Israël opnieuw op het slagveld te betrekken, zowel fysiek als figuurlijk. Hun ware doel, zoals het altijd is geweest, is het opnieuw vestigen van de Islamitische controle over geheel Jeruzalem en het gehele Heilige Land.

Terwijl de Sheikh Jarrah-protesten zich uitbreidden naar de Tempelberg, waar Palestijnse moslims het Ramadan gebed afsloten, zwaaiden Arabische jongeren met Hamas vlaggen en riepen: i‘In geest en bloed zullen wij Al Aqsa verlossen.’ Het gezang ging door: ‘Wij zijn allen Hamas, wachtend op uw orders commandant Mohammed Deif. Hamas – schiet vanavond een raket af op Tel Aviv!’

Wat heeft Hamas of de Al Aqsa Moskee te maken met twee appartementsgebouwen in Sheikh Jarrah?

Gewoon een excuus? Zwaaien met Hamasvlaggen over een eigendomsgeschil laat min of meer zien wat er echt aan de hand is. (Foto: Jamal Awad/Flash90)

Het vuur van de intifada aanwakkeren

Om Hamas niet alle eer te geven, en op hun hoede voor wat dat zou kunnen betekenen als en wanneer er Palestijnse verkiezingen worden gehouden, heeft de leiding van de Palestijnse Autoriteit in het weekeinde ook het geweld aangewakkerd. ‘Het ontwaken van het volk en de strijd tegen de bezetting en de kolonisten moet doorgaan,’ stond in een verklaring van de regerende Fatach-partij. Eerder had de Palestijnse president Machmoud Abbas Israëls ‘zondige aanvallen in de heilige stad’ veroordeeld en de ‘moedige’ relschoppers aangemoedigd om door te gaan met het confronteren van de Israëlische autoriteiten.

Moet Israël de toepassing van zijn wetten opschorten uit angst voor Palestijns geweld? Arabische oproerkraaiers in Sheikh Jarrah staken de auto van een Joodse familie in brand. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Provocatie of opruiing?

De internationale media en de wereldleiders lieten sterk doorschemeren dat Israëlische ‘provocaties’ (d.w.z. Joden die een proces aanspannen om Joodse eigendommen terug te eisen) de enige oorzaak vormden voor de oplopende spanning. Maar het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken hield vol dat de Palestijnse ophitsing de oorzaak was. ‘Na dagen van opruiing door de Palestijnse Autoriteit en terreurgroepen, waaronder Hamas, braken rellen uit op de Tempelberg, waaraan duizenden deelnamen. Talrijke incidenten van geweld en terrorisme in de afgelopen dagen zijn het gevolg van ophitsing door de PA en terroristische organisaties,’ luidde de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Israëlische politiecommissaris Ya’akov Shabtai verwierp beschuldigingen, dat dit een aanval was op de rechten van moslims en de islam zelf. Hij merkte op dat Israël ‘voortdurend werkt om vrijheid van godsdienst mogelijk te maken’ voor de aanhangers van alle religies. ‘Tegelijkertijd zullen we geen gewelddadige rellen toestaan, waarbij de wet wordt overtreden en politieagenten gewond raken.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.