LedenWaarom scheiden Joden melk en vlees? Kan het God echt iets schelen?

Wat heeft het scheiden van melk en vlees met God te maken? Wat is er na al die duizenden jaren toch met dit vreemde Joodse ritueel, waarvan Joden volhouden dat het absoluut noodzakelijk is om de unieke relatie die Joden met de God van Israël hebben te beschermen?

Door | | Onderwerpen: Joodse traditie, voedsel, Jodendom
Het Hummus Hagiva restaurant in Jeruzalem is populair onder zowel Joodse als Arabische jongeren. Foto: Nati Shohat / Flash90

Ik geef toe dat het altijd een mysterie is geweest, maar de hardnekkige volharding van mijn familie, mijn gemeenschap en mijn regering dat de koosjere wetten nooit mogen worden losgelaten, dwong mij om dieper te kijken, en wat ik vond is inderdaad diepgaand.

Cholestorolgehalte

U hebt vast wel eens horen uitleggen hoe gezond het is om melk en vlees van elkaar te scheiden, en hoe dat het cholesterolgehalte verlaagt. Of dat iets te maken heeft met het verbod van het koken van een lammetje in de melk van zijn eigen moeder, is op zijn best twijfelachtig.

Ik weet ook dat archeologen in Libanon oude Oegaritische spijkerschriftteksten hebben ontdekt waarin wordt beschreven hoe de plaatselijke bevolking een soortgelijke traditie kende als die door Mozes is beschreven. Toen Mozes destijds aan de kinderen van Israël beval: ‘Gij zult geen geitje (babygeitje of lammetje) in zijn moedermelk koken’, was dat ook een waarschuwing om de praktijken van de heidense volken in het land Kanaän niet na te doen.

Maar om met dit vers zo ver te gaan...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie