LedenWaarom moet Israël de Iron Dome niet aan Oekraïne leveren?

Hoewel Israël moet vermijden wapensystemen te sturen, kan het Kiev wel degelijk voorzien van goede inlichtingen over de acties van Iran.

Israëls Iron Dome is een uiterst capabel stuk defensietechnologie. Maar hem aan Oekraïne geven zou om verschillende redenen een grote fout zijn. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Iran en Rusland zijn nader tot elkaar gekomen tegen de achtergrond van een voortdurende oorlog in Oekraïne, die zich steeds verder heeft uitgebreid. Voor Israël zijn deze steeds nauwere banden een bron van voortdurende hoofdpijn.

Oekraïne heeft zich onverminderd ingespannen om Israël het Iron Dome raketafweersysteem en andere soorten luchtverdedigingstechnologie te laten leveren, evenals een hele reeks geavanceerde wapensystemen. Er zijn officiële verzoeken ingediend door de Oekraïense premier, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Defensie, alsook door de ambassadeur van Oekraïne in Israël. Israëlische functionarissen hebben deze inspanningen afgewezen, wat Oekraïne ertoe aanzette naar Israël uit te halen. Hun krachtige berisping heeft steun gekregen van verschillende elementen binnen en buiten Israël die het grote geheel niet zien.

Iran heeft Rusland wapensystemen geleverd – hoofdzakelijk kamikaze-drones – en er wordt gezegd dat het ook geavanceerde ballistische raketten zou kunnen sturen. Maar dat is slechts een deel van het probleem: Iran heeft Rusland ook geleerd hoe het...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie