Waarom de Mossad Al-Qaida leider al-Masri liquideerde

De Mossad heeft het weer gedaan. Na een gewaagde nachtelijke inval in een wijk van Teheran en het stelen van een groot deel van het geheime nucleaire archief van Iran in januari 2018, was het Israëlische spionageagentschap in augustus van dit jaar weer actief op Iraanse bodem.

Door Yochanan Visser |

Op 7 augustus hebben Mossad-agenten van de Kidon-eenheid van het Israëlische spionageagentschap Abu Muhammad al-Masri (de tweede man van Al-Qaida) en zijn dochter Maryam (de weduwe van Hamzah bin Laden, de zoon van Osama bin Laden), in Teheran geliquideerd. De Mossad besloot naar verluidt om al-Masri uit te schakelen, omdat hij nieuwe terroristische aanvallen op Israëlische doelen of Joodse doelen in de diaspora beraamde. ,
The New York Times meldde dat de Mossad al-Masri doodde in opdracht van de Amerikaanse regering, die een beloning van 10 miljoen dollar had aangeboden voor informatie over zijn verblijfplaats. Dit lijkt echter onwaarschijnlijk.

Al-Masri gezocht door Israël

Ten eerste werd al-Masri ook gezocht door Israël, omdat zijn mannen in 2002 een Israëlisch vliegtuig van Arkia Airlines, dat met 271 mensen aan boord vertrok vanaf Mombasa International Airport, probeerden neer te schieten. De raketten misten het vliegtuig net, dat vervolgens door Israëlische straaljagers werd geëscorteerd naar Luchthaven Ben Goerion, waar het veilig landde.
Al-Masri zat ook achter de bomaanslag op een Israëlisch hotel in Mombasa. Daarbij werden drie Israëli’s en 13 Kenianen gedood, terwijl 80 andere mensen die net waren ingecheckt, gewond raakten.

Daarnaast zat Al-Qaida achter een aanval op de El Ghriba-synagoge in Tunesië in 2002. Later probeerde de terreurorganisatie hetzelfde te doen met synagogen in Turkije en de Verenigde Staten. Al-Qaida leider Ayman al-Zawahiri heeft bovendien opgeroepen tot terroristische aanvallen op Israëlische doelwitten, nadat de regering-Trump de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten in 2019 erkende.

Het is waar dat al-Masri ook verantwoordelijk was voor twee bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania op 7 augustus 1998. Daarbij kwamen 224 mensen om, waaronder 12 Amerikanen, terwijl er 4.000 anderen gewond raakten. Maar de Amerikaanse president Donald J. Trump zou ongetwijfeld de liquidatie van de leider van Al-Qaida hebben bekendgemaakt, terwijl de Mossad bijna altijd zwijgt over zijn acties en operaties.

De Mossad heeft een lange staat van dienst op het gebied van liquidaties in Iran en moet een sterke aanwezigheid hebben in de Islamitische Republiek. Het Israëlische spionageagentschap heeft naar verluidt tussen 2009 en 2012 ten minste vijf Iraanse kernwetenschappers geliquideerd op dezelfde manier als al-Masri en zijn dochter, namelijk door een liquidatieteam van twee mannen op een motor.

Timing bekendmaking van liquidatie

Ten tweede had Israël er belang bij om de informatie over de liquidatie van al-Masri op dit moment te lekken naar The New York Times. De nieuwe regering van Biden is namelijk van plan om de gesprekken met Iran te hervatten. Deze nieuwe regering wil zich opnieuw aansluiten bij de JCPOA, de belangrijke nucleaire overeenkomst van 2015 tussen de Islamitische Republiek en zes wereldmachten, waaronder de Verenigde Staten, die op dat moment onder de regering van Barak Obama stonden, waarvan Joe Biden een prominent lid was.

Het hele Israëlische politieke apparaat is tegen een nieuwe Amerikaanse verbinding met Iran. Niet alleen vanwege het feit dat de Islamitische Republiek haar kernprogramma probeert te laten groeien, zoals de IAEA, de nucleaire waakhond van de VN, vorige week meldde. Israël wil ook graag de druk van de VS op Iran handhaven, om de steun van de Islamitische Republiek aan regionale terroristische organisaties te beteugelen.

Hoewel Iran ontkent dat het de afgelopen 20 jaar onderdak heeft geboden aan de leider van Al-Qaida, is het een feit dat het in het verleden Al-Qaida-terroristen een toevluchtsoord heeft geboden, na de aanslagen van 11 september op de Twin Towers in New York in 2001.
Sommige deskundigen wijzen er nu op dat Iran een sjiitisch moslimland is. Daarom, zeggen ze, lijkt het onwaarschijnlijk dat de Islamitische Republiek onderdak heeft geboden aan een leider van Al-Qaida, omdat die organisatie soennitisch is. Iran is echter ook de belangrijkste financier van Hamas; dit is ook een soennitische terroristische groepering. Het is duidelijk dat Teheran bereid is samen te werken met elke terroristische organisatie die haar kan helpen haar doel te bereiken, om de Islamitische Revolutie over de hele wereld uit te breiden.

De timing van de onthulling van de liquidatie van de leider van Al-Qaida door de Mossad nadat The New York Times, een krant die verbonden is met de Democratische Partij, was getipt, zou veel te maken kunnen hebben met een Israëlische poging om de betrekkingen met de inkomende Amerikaanse regering van Joe Biden en Kamala Harris, te verstevigen.

De Israëlische premier Benyamin Netanyahu wilde blijkbaar een boodschap sturen naar de aankomende regering over de noodzaak om de nauwe samenwerking tussen de VS en Israël in de strijd tegen Iran en zijn vele bondgenoten voort te zetten, en niet te beginnen waar de regering Obama ophield, namelijk proberen om van de Islamitische Republiek een ‘normale natie’ te maken. Het nieuws over de Israëlische liquidatie van de tweede leider van Al-Qaida stuurt bovendien een nieuwe boodschap naar Iran: zoals ‘Netanyahu zei, Israël weet wat je doet en wanneer je het doet en waar je het doet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.