“VS verplaatst wapens van Israël naar Oekraïne”

De voorraden wapens en munitie zijn normaal voorbehouden aan de VS voor gebruik in conflicten in het Midden-Oosten.

Door | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Oekraïne
Artilleriekorps bij de grens met Syrië in de Golanhoogte. Foto: Ayal Margolin/Flash90

Het Pentagon wendt zich tot een voorraad Amerikaanse munitie in Israël om Oekraïne te helpen zijn slinkende voorraad artilleriegranaten aan te vullen, meldde The New York Times dinsdag.

“Nu de voorraden in de Verenigde Staten uitgeput zijn en de Amerikaanse wapenproducenten het tempo van de Oekraïense operaties op het slagveld nog niet kunnen bijhouden, heeft het Pentagon zich gewend tot twee alternatieve munitiedepots om de leemte op te vullen: een in Zuid-Korea en een in Israël,” meldde de Times, onder vermelding van Israëlische en Amerikaanse functionarissen.

Hoewel de voorraad bedoeld is voor militair gebruik door de VS in het Midden-Oosten, heeft Israël er in noodgevallen toegang toe.

“Artillerie vormt de ruggengraat van de vuurkracht in grondgevechten voor zowel Oekraïne als Rusland, en de uitkomst van de oorlog zou kunnen afhangen van welke kant het eerst zonder munitie komt te zitten, aldus militaire analisten,” meldde de Times.

Oekraïne heeft zijn munitie uit de Sovjettijd grotendeels opgebruikt en is overgeschakeld op door de VS en andere westerse mogendheden geschonken artillerie.

Israëlische functionarissen zeiden dat Jeruzalem zijn beleid om alleen humanitaire hulp aan Oekraïne te verlenen niet heeft gewijzigd.

“Op verzoek van de VS is bepaalde uitrusting uit de voorraden van het Amerikaanse ministerie van Defensie overgedragen aan Israël”, aldus de Israëlische Defensiemacht in een verklaring.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox