VS spreekt veto uit over Palestijnse aanvraag voor volwaardig VN-lidmaatschap

“Hamas – een terroristische organisatie – heeft momenteel de macht en de invloed in de Gazastrook”, zegt de Amerikaanse gezant Robert Wood, die uitlegt waarom de Palestijnen niet voldoen aan de definitie van een staat.

Door Mike Wagenheim | | Onderwerpen: VS
Robert Wood, plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger van de VS bij de Verenigde Naties, spreekt op 18 april 2024 in de VN-Veiligheidsraad zijn veto uit over de aanvraag van de Palestijnen voor het lidmaatschap van de VN. Foto: Manuel Elías/U.N. Foto

Zoals verwacht hebben de Verenigde Staten donderdagmiddag tijdens een stemming in de VN-Veiligheidsraad hun veto uitgesproken over de aanvraag van de Palestijnen voor een volwaardig lidmaatschap van de Verenigde Naties.

Van de 15 leden van de Raad stemden er 12 voor een Palestijnse staat, waaronder Japan, Zuid-Korea, Frankrijk en Slovenië, die momenteel geen Palestijnse staat erkennen. Groot-Brittannië en Zwitserland onthielden zich van stemming over de door Algerije ingediende ontwerpresolutie.

Als een van de vijf permanente leden van de Raad heeft Washington een vetorecht.

Washington erkent al lang dat overhaaste actie hier in New York, zelfs met de beste bedoelingen, niet zal leiden tot een staat voor het Palestijnse volk,” vertelde Robert Wood, plaatsvervangend ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties, donderdag aan de Veiligheidsraad.

Wood wees erop dat het Comité Nieuwe Leden van de Raad er niet in was geslaagd om een consensus over de kwestie te bereiken. Hij vroeg zich ook af of de Palestijnen voldeden aan de basiscriteria voor een VN-staat – kwesties die de commissie ervan hadden weerhouden een consensus te bereiken over de oorspronkelijke aanvraag van Palestina voor volwaardig lidmaatschap van de VN in 2011.

“We roepen de Palestijnse Autoriteit al lange tijd op om de nodige hervormingen door te voeren om de voorwaarden voor een eigen staat te creëren, en we merken op dat Hamas – een terroristische organisatie – momenteel de macht en invloed heeft in Gaza, een integraal onderdeel van de staat die in deze resolutie wordt nagestreefd”, aldus Wood.

De Palestijnen zijn de eerste kandidaat-lidstaat die door een stemming van de Raad wordt afgewezen sinds de Verenigde Staten in 1976 tegen de toetreding van Vietnam stemden, maar een jaar later hun standpunt bijstelden.

Volgens de Amerikaanse wet zou een volwaardig lidmaatschap van Ramallah van de Verenigde Naties zonder een politiek akkoord met Israël er automatisch toe leiden dat de VS de Verenigde Naties niet langer financiert.

“Voor Washington verdienen ze het niet om een eigen staat te hebben”, zei Vassily Nebenzia, gezant van Rusland bij de VN, over de Palestijnen. “Ze zijn slechts een obstakel op de weg naar de verwezenlijking van Israëls belangen”.

Barbara Woodward, de vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk bij de Verenigde Naties, verklaarde de onthouding van Londen. “We moeten ons richten op het bereiken van een onmiddellijk staakt-het-vuren om hulp te bieden en de gijzelaars te bevrijden, en vervolgens vooruitgang boeken in de richting van een duurzaam staakt-het-vuren zonder een terugkeer naar vernietiging, gevechten en verlies van levens,” zei ze.

Woodward beschreef ook de controle van Hamas over de Gazastrook en de gijzelingen als tegenstrijdig met de erkenning van een Palestijnse staat.

Verschillende media meldden dat de regering Biden druk had uitgeoefend op andere landen om nee te stemmen om te voorkomen dat ze geïsoleerd zouden raken.

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan beschuldigde de Veiligheidsraad ervan zelfs maar een Palestijnse lidstaat te hebben overwogen.

“De kindermoordende verkrachters van Hamas kijken naar deze sessie en glimlachen,” zei Erdan tijdens een bijeenkomst van de raad over het Israëlisch-Palestijnse dossier in de aanloop naar de stemming.

“Er is geen grotere prijs voor terreur dan de zitting van vandaag,” zei Erdan.

Secretaris-generaal van de VN António Guterres (rechts) ontmoet Hossein Amir-Abdollahian, minister van Buitenlandse Zaken van de Islamitische Republiek Iran, in New York op 18 april 2024 Credit: Evan Schneider/U.N. Photo.

Erdan bekritiseerde ook de Veiligheidsraad voor het uitnodigen van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian voor de bijeenkomst op ministerieel niveau, die werd bijgewoond door hoge diplomaten uit de hele wereld.

Amir-Abdollahian kreeg een Amerikaans visum als onderdeel van de verantwoordelijkheden van Washington als gastland van de VN, ondanks kritiek dat de Iraanse topdiplomaat een veiligheidsrisico vormde. Zijn aankomst kwam ook enkele dagen nadat Iran honderden raketten en drones op Israël had afgevuurd, die werden afgeslagen door een coalitie van Westerse en Arabische partners.

“Hij is hier om jullie belachelijk te maken,” zei Erdan over de Iraanse functionaris. “Hij is hier om jullie allemaal in jullie mooie pakken en met jullie diplomatieke finesses te laten zien dat zijn land een aanval kan lanceren op een andere lidstaat op een zaterdag, en dan kan hij hier op donderdag komen en jullie allemaal de les lezen over mensenrechten en internationaal recht.”

Amir-Abdollahian dreigde de raad dat elke vergelding voor de aanval van Teheran zou leiden tot een “ferme en passende reactie” om Israël “berouw te laten tonen voor zijn daden”.

“Dit is een onomkeerbare beslissing,” zei hij.

Israël zou Iran vrijdagochtend (lokale tijd) hebben aangevallen. Bevestiging van de aanval door Israël was bij het ter perse gaan nog niet beschikbaar.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox