VS geven Hamas-bondgenoot Qatar opdracht haven in Gaza te bouwen

Qatar stemde ermee in om de haven over te nemen op voorwaarde dat de bouwwerkzaamheden werden gegund aan het bedrijf Al-Hisi, “een bedrijf dat wordt gecontroleerd en gesponsord door Hamas”, aldus de Israëlische journalist Baruch Yedid.

Door David Isaac | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Amerikaanse soldaten van de 7e Transportbrigade (Expeditie) maken het Amerikaanse voertuig SP4 James A. Loux klaar voor transport vanaf Joint Base Langley-Eustis, Virginia, op 12 maart 2024. De eenheid zal worden ingezet als onderdeel van een Joint Logistics Over-the-Shore missie om een brug van ongeveer 500 meter lang te bouwen voor de kust van de Gazastrook, zodat vitale voorraden vanuit zee kunnen worden geleverd aan burgers die getroffen zijn door het voortdurende conflict. Foto: Joseph Clark/Verenigd Ministerie van Defensie.

Op verzoek van de Verenigde Staten heeft Hamas-bondgenoot Qatar ermee ingestemd om de exploitatie en financiering over te nemen van de tijdelijke aanlegsteiger, die onderweg is van de Verenigde Staten naar de kust van Gaza, meldde de Israëlische zender Channel 14 dinsdag.

Qatar had ermee ingestemd om de haven te exploiteren op voorwaarde dat de bouwwerkzaamheden zouden worden gegund aan het bedrijf Al-Hisi, “een bedrijf dat wordt gecontroleerd en gesponsord door Hamas,” citeerde Channel 14 correspondent Baruch Yedid Arabische mediaberichten na een ontmoeting tussen diplomatieke vertegenwoordigers van Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten in Cyprus een paar dagen geleden.

“Qatar is geïnteresseerd in deze haven. Qatar wil Hamas behouden,” zei hij. “Qatar wil ook druk uitoefenen op Hamas.”

Qatar is een belangrijke financiële steunpilaar van de terreurgroep en steunt deze maandelijks met miljoenen. Sinds 2012 heeft de Golfstaat naar schatting 1,8 miljard dollar in de Gazastrook gepompt, volgens de Foundation for the Defence of Democracies, gevestigd in Washington D.C. Qatar biedt ook onderdak aan hooggeplaatste Hamasleiders.

Hoewel Qatar door Israël is geaccepteerd als een belangrijke onderhandelingspartner in de gijzelingsonderhandelingen, hebben leden van de Israëlische regering verklaard dat Qatar geen rol zal spelen in de toekomst van Gaza na Hamas. Toen Israël echter zijn verzet tegen de betrokkenheid van Qatar bij de gijzeling kenbaar maakte aan de Verenigde Staten, werd het afgepoeierd, aldus Yedid.

“We zitten in een situatie waarin de Qatariërs de touwtjes in handen hebben omdat zij het financieren. Het is goed voor Hamas omdat het hun zaak is,” zei Yedid. “Het hele idee was om Hamas als geheel te isoleren. Nogmaals, er is een Qatarese-Amerikaanse samenwerking en [Hamas] is niet geïsoleerd.”

Ironisch genoeg was Hamas aanvankelijk tegen de bouw van de pier, die het zag als een kans voor Israël om op lange termijn controle te krijgen over de Gazastrook, zei Yedid.

Israëlische leiders hadden zich aanvankelijk uitgesproken voor de bouw van de pier, die op 12 maart door de VS werd geleverd, met het argument dat het zou dienen om humanitaire hulp weg te leiden van Hamas en om de slinkende maar nog steeds actieve aanwezigheid van de terreurgroep in Gaza te ondermijnen.

Het zou “bijdragen tot de ineenstorting van het Hamasregime”, zei minister van Defensie Yoav Galant op 10 maart.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox