VS ‘adviseert’ Israël om grondoperatie in Gazastrook uit te stellen

Naar verluidt wil de regering Biden tijd winnen voor onderhandelingen en humanitaire hulp.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: Hamas, Joe Biden, Gazastrook
Israëlische reservisten trainen op de Golan Hoogvlakte voordat ze naar de grens met Gaza gaan, 20 oktober 2023. Foto: Michael Giladi/Flash90.

De regering Biden adviseert Israël om de grondinvasie in Gaza uit te stellen.

Het Witte Huis wil meer tijd om te onderhandelen over de vrijlating van gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden en om meer humanitaire hulp naar de Gazastrook te brengen, zo vertelden Amerikaanse functionarissen zondag aan the New York Times.

Hamas houdt 222 Israëliërs vast in Gaza, die gevangen werden genomen tijdens de aanval op zuidelijke Israëlische gemeenschappen op 7 oktober. De terreurgroep doodde minstens 1400 mensen en verwondde meer dan 5.100 mensen bij de aanval.

De Amerikanen willen naar verluidt ook meer tijd om hun troepen voor te bereiden op aanvallen op Amerikaanse belangen in de regio, door de door Iran gesteunde terreurgroepen die zouden kunnen volgen op een Israëlische grondinvasie in Gaza.

De functionarissen zeiden echter dat de VS niet oproept tot uitstel en Israëls grondinvasie en doel om Hamas in Gaza uit te roeien blijft steunen.

Twee Amerikaanse functionarissen zeiden dat het advies om de invasie uit te stellen was overgebracht door minister van Defensie Lloyd Austin aan zijn Israëlische tegenhanger Yoav Galant.

Een diplomaat van de Israëlische ambassade in Washington ontkende het bericht echter en vertelde The Times dat de Verenigde Staten Israël niet adviseerden om de invasie uit te stellen. “We hebben een nauwe dialoog en overleg met de Amerikaanse regering. De VS oefenen geen druk uit op Israël wat betreft de grondoperatie,” zei de bron.

Biden en Netanyahu bespreken Gazastrook

De Amerikaanse president Joe Biden voerde zondag opnieuw een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

“De president verwelkomde de eerste twee konvooien humanitaire hulp sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober, die de grens met Gaza zijn overgestoken en worden uitgedeeld aan Palestijnen in nood. De leiders herhaalden dat deze belangrijke hulp nu Gaza zal blijven binnenstromen,” aldus het Witte Huis.

“De president sprak zijn dank uit voor de steun van Israël bij de vrijlating van twee Amerikaanse gijzelaars. De leiders bespraken de voortdurende inspanningen om de vrijlating te bewerkstelligen van alle resterende gegijzelden die door Hamas zijn ontvoerd – waaronder Amerikaanse burgers – en om te zorgen voor een veilige doorgang uit het land voor Amerikaanse burgers en andere burgers in Gaza die willen vertrekken.”

IDF valt meer dan 300 Hamas doelen aan

De IDF zei maandag dat het de afgelopen 24 uur meer dan 320 “militaire” doelen in de Gazastrook had aangevallen, waaronder “tunnels met Hamas-terroristen, tientallen operationele commandocentra, waarvan sommige Hamas- en Islamitische Jihad-terroristen verborgen hielden, militaire faciliteiten en observatieposten”.

Israëlische troepen vielen ook tientallen mortier- en raketlanceerposten aan die troepen bedreigden die zich nabij de grens met Gaza hadden verzameld. Tijdens de nacht raakte een IDF-tank ook een “aantal terreurcellen”, waaronder een anti tankraketcel.

Terroristen uit de Gazastrook vuurden zondagmiddag een anti tankraket af op Israëlische troepen die bij het grenshek waren gestationeerd, waarbij een soldaat werd gedood en drie anderen werden gewond.

Eveneens op zondag kondigde de IDF aan dat haar speciale eenheid Yahalom 15 kilo explosieven had gevonden in een schoolrugzak, die een terrorist van Hamas bij zich droeg tijdens het bloedbad van 7 oktober. De rugzak met boobytraps bevatte een op afstand bedienbare bom.

Tijdens haar operationele activiteiten in het zuiden van Israël sinds de terroristische aanval, heeft de Yahalom-eenheid meer dan 1.000 geweren, 2.000 granaten, 1.000 bazooka’s en 1.200 explosieven in beslag genomen.

IDF treft Hezbollah aan de grens met Libanon

Maandagavond vielen Israëlische troepen ook doelen van Hezbollah aan in het zuiden van Libanon, waaronder een terreurcel die een aanval met anti tankraketten plande op de stad Shlomi. Volgens de IDF was dit de zesde terreurcel die Israëlische troepen sinds zondagnacht langs de grens hebben aangevallen. Vier van de cellen bereidden zich voor om raketten te lanceren toen ze werden geraakt, zei het Israëlische leger.

IDF-woordvoerder viceadmiraal Daniel Hagari zei maandag dat het leger 20 Hezbollah-cellen in Zuid-Libanon had uitgeschakeld door middel van aanvallen sinds het begin van de oorlog.

De IDF vernietigde ook een lanceerbasis voor anti tankraketten, een “militaire” compound en een observatiepost van de door Iran gesteunde terreurgroep.

Palestijnse terreurgroepen en Hezbollah hebben sinds het bloedbad van 7 oktober dagelijks grensoverschrijdende aanvallen uitgevoerd.

In totaal zijn er sinds 7 oktober zes Israëli’s, vijf soldaten en een burger gedood in de buurt van de grens, in de ergste escalatie sinds de Tweede Libanonoorlog in 2006.

Israël kondigde zondag de geplande evacuatie aan van nog eens 14 gemeenschappen in de buurt van de grens met Libanon, nadat vorige week al een plan van kracht werd om inwoners van 28 dorpen en de stad Kiryat Shmona te verhuizen.

Volgens een analyse van het Tel Aviv University’s Institute for National Security Studies heeft Hezbollah 50.000 tot 100.000 strijders en zo’n 150.000 tot 200.000 raketten en mortieren. Honderden van deze raketten zijn “zeer nauwkeurig en extreem destructief”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox