VS adviseert Israël: “Gebruik kleinere bommen”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gesproken over “concrete stappen” om het aantal burgerdoden in de Gazastrook tot een minimum te beperken.

Door David Isaac | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Foto: David Azagury / US ambassade

Amerikaanse vertegenwoordigers hebben in stilte suggesties gedaan aan Israël over hoe het het aantal burgerslachtoffers kan verminderen in zijn missie om Hamas in Gaza uit te roeien, waaronder het gebruik van kleinere munitie.

Tijdens zijn tweede bezoek aan het Midden-Oosten in minder dan een maand sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony J. Blinken vrijdag met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over “concrete stappen die kunnen en moeten worden genomen” om het aantal burgerslachtoffers te verminderen.

Blinken ging niet in detail in op hoe deze stappen eruit zouden kunnen zien. Woordvoerder Matthew Miller van het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde ook verder commentaar te geven.

Amerikaanse functionarissen die anoniem met The New York Times spraken, zeiden echter dat de methoden bestaan uit het verbeteren van de manier waarop Israël de leiding van Hamas bestookt, het verzamelen van meer informatie voordat de aanvallen beginnen en het gebruik van grondtroepen om de burgerbevolking te scheiden van de terroristen.

De Verenigde Staten stelden ook voor om kleinere bommen te gebruiken om Hamas-tunnels te vernietigen. Ongeveer 90 procent van de bommen die Israël liet vallen in de eerste twee weken van de oorlog waren tussen de 1.000 en 2.000 pond, meldde The Times, die een hoge Amerikaanse militaire functionaris citeerde. De rest waren bommen van 250 pond. Kleinere bommen zijn beter geschikt voor de stedelijke omgeving van de Gazastrook, aldus de krant, die zich beroept op Amerikaanse militaire functionarissen. Israël heeft een grote voorraad grotere bommen die bedoeld waren voor gebruik tegen zwaar versterkte posities van Hezbollah, aldus The Times. De Verenigde Staten proberen nu meer van de kleinere bommen naar Israël te sturen in de hoop dat Israël ze zal aannemen. Blinken benadrukte dat Israël nog steeds zijn doel om Hamas te vernietigen kan bereiken als het de Amerikaanse aanbevelingen accepteert.

Humanitaire hulp

Hoewel de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, op 15 oktober, iets meer dan een week na de gruwelijke aanval van Hamas op het zuiden van Israël, verklaarde dat de Verenigde Staten “geen verzoeken of eisen aan Israël stellen met betrekking tot zijn militaire operaties”, heeft de regering Biden haar oproepen aan Israël voor meer humanitaire hulp voor de burgerbevolking van Gaza geleidelijk opgevoerd.

Israël stemde er aanvankelijk mee in om voedsel, water en medicijnen tot Gaza toe te laten. Vorige week zei Miller dat het Witte Huis erop aandrong om ook brandstof te leveren, wat Israël uitdrukkelijk niet zou toestaan, omdat alle brandstof die Gaza binnenkomt ten goede zou komen aan de oorlogsmachine van Hamas.

De Verenigde Staten dringen er ook bij Israël op aan om meer hulp toe te laten in Gaza. “We zijn van nul naar meer dan 100 vrachtwagens gegaan die elke dag Gaza binnenkomen via de grensovergang bij Rafah,” zei Blinken op 3 november in Tel Aviv. “Maar dat is nog steeds niet genoeg.”

Blinken riep Israël ook op om in te stemmen met een “humanitaire pauze” om de toestroom van hulp mogelijk te maken en de kans op vrijlating van gijzelaars te vergroten. Netanyahu verwierp de eis van Blinken. “De premier heeft ook duidelijk verklaard dat er geen staakt-het-vuren zal zijn, hoe tijdelijk ook, zonder de terugkeer van onze gijzelaars,” vertelde Eylon Levy, woordvoerder van het kantoor van de premier, maandag aan de pers.

Israël heeft verklaard dat zijn militaire doel de vernietiging is van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad als militaire en politieke entiteiten. Terroristische groeperingen mogen nooit meer de controle krijgen over de Gazastrook, zei hij.

Gevraagd door JNS welke gevolgen Netanyahu voorziet als Israël er niet in slaagt haar doelen te bereiken, zei Levy dat het land geen andere keuze heeft dan “de militaire en civiele machine van Hamas te vernietigen.” “We zullen niet terugkeren naar 6 uur ‘s ochtends op 7 oktober. We zullen niet terugkeren naar een wereld waarin doodseskaders van Hamas ons land kunnen binnenvallen en onze bevolking naar believen kunnen afslachten,” zei Levy, eraan toevoegend dat Israël en de Verenigde Staten het “volledig eens” zijn over de oorlogsdoelen.

Israël had waardevolle lessen geleerd van de Amerikaanse militaire officieren die de campagne tegen Islamitische Staat leiden, zei hij. “Onze officieren hebben van hun generaals geleerd over ‘Operation Inherent Resolve’, over hoe de VS zijn eigen aanpak verbeterde tussen de strijd om Fallujah in 2004 en de strijd om Mosul in 2016 om ISIS-terroristen uit te roeien,” zei Levy.

Hoewel Israël tegen het onderbreken van zijn missie is en de druk op Hamas wil handhaven, is het niet per se tegen humanitaire hulp. “We zien geen tegenstelling tussen het verhogen van de humanitaire hulp in het zuiden en het voortzetten van de druk op Hamas in het noorden,” zei Levy.

Israël heeft de burgerbevolking van Gaza opgeroepen om naar het zuiden van Gaza te gaan, waar het veilige zones heeft ingesteld, terwijl het zijn vuurkracht concentreert op Gaza Stad in het noorden, waar Hamas is gevestigd.

De regering Biden heeft er sinds het begin van de oorlog bij Israël op aangedrongen om humanitaire hulp toe te laten tot Gaza. De oorlog begon nadat terroristen van Hamas op 7 oktober een verrassingsaanval uitvoerden waarbij meer dan 1.400 Israëli’s, voornamelijk burgers waaronder vrouwen, kinderen en ouderen, werden gedood, ongeveer 5.300 gewond raakten en ongeveer 240 anderen werden ontvoerd naar de Gazastrook, waar ze nog steeds worden vastgehouden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox