Vrouwen in de Dominicaanse Republiek behandeld met Israëlische technologie

De Staat Israël wordt nu alom geprezen in de Dominicaanse Republiek nadat het leven van maar liefst 930 vrouwen werd gered met hulp van Israëlische technologie, die naar het land werd gebracht dankzij de inspanningen van de Israëlische ambassadeur Danny Biran.

Door Yossi Aloni |

Afbeelding: Het Israëlische apparaat dat vrouwenlevens redt. (Foto: Israëlische ambassade Dominicaanse Republiek)

De Israëlische ambassade in de Dominicaanse Republiek is al twee jaar bezig om het Israëlische bedrijf MobileODT toestemming te geven in de Dominicaanse Republiek te opereren. Het bedrijf biedt een apparaat aan dat gebruik maakt van een unieke technologie om baarmoederhalskanker op te sporen.

Na uitgebreid voorbereidend werk door ambassadeur Biran, die verschillende regeringsambtenaren ontmoette om de Israëlische capaciteiten op het gebied van elektronische screening-systemen voor baarmoederhalskanker onder de aandacht te brengen, is het bedrijf MobileODT nu zeven maanden ter plaatse en heeft het meer dan 18.000 tests uitgevoerd bij vrouwen in verschillende delen van het land, waarvan de meesten afkomstig zijn uit sociaal achtergestelde gebieden.

De screening, die door de plaatselijke gezondheidsdienst wordt uitgevoerd met behulp van de Israëlische apparatuur, kan kankercellen in de baarmoederhals in een vroeg stadium opsporen, zodat een protocol kan worden vastgesteld voor een goede behandeling voordat de ziekte zich verder ontwikkelt. Uit de cijfers van het bedrijf blijkt dat 930 vrouwen zijn gered door vroegtijdige opsporing en preventieve behandeling.

Ambassadeur Biran ontmoet de vice-president van de Dominicaanse Republiek, Raquel Pena. (Foto: Israëlische ambassade Dominicaanse Republiek)

De resultaten van het project werden door ambassadeur Danny Biran overhandigd aan de vice-president van de Dominicaanse Republiek, Raquel Pena, die verheugd was over de indrukwekkende resultaten en zette een verslag over de Israëlische innovatie op twitter.

De Israëlische ambassadeur in de Dominicaanse Republiek, Danny Biran, verklaarde: ‘Israëlische technologie kan elke plaats ter wereld bereiken, vitale gezondheidsdiensten voor iedereen toegankelijk maken, snelle resultaten leveren en, het allerbelangrijkste, levens redden. Wij zullen blijven samenwerken met de Dominicaanse Republiek, een vriend van Israël, op een breed scala van gebieden op het gebied van baanbrekende en levens veranderende Israëlische technologieën’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.