Vrouw van Jack Tytell gewond geraakt bij terreuraanslag

Een Israëlische vrouw is zondag ernstig verwond toen Palestijnse aanvallers stenen naar haar auto gooiden op een snelweg in Samaria. Met grote verbazing vernamen we later de identiteit van het slachtoffer: zij was niemand minder dan Rivka Tytell, de vrouw van Jack Tytell.

Door Ryan Jones |

Jack Tytell is een Joodse terrorist, die in 2013 werd veroordeeld voor een reeks nationalistische en ideologische aanslagen, waaronder de moord op twee Palestijnse Arabieren. Onder zijn andere slachtoffers was de Messiaans-Joodse jongeman Ami Ortiz.

Ami was in 2008 pas 15 jaar oud, toen Tytell misbruik maakte van de traditie om elkaar geschenken te geven ter gelegenheid van het Poerimfeest, door voor de deur van het huis van Ortiz een bom te plaatsen. Zoals veel religieuze Joden beschouwde Tytell het geloof van de familie Ortiz aan het Evangelie van Yeshua als verraad aan het Jodendom, en nam hij dodelijke maatregelen om het te stoppen. Wonderbaarlijk genoeg overleefde Ami de explosie en herstelde hij nog wonderbaarlijker van zijn ernstige verwondingen.

David (links), Leah (midden) en Ami Ortiz tijdens een pers­conferentie in november 2009, meer dan een jaar na de bomaanslag en terwijl Ami nog volop aan het herstellen was. (Foto: Miliam Alster/Flash90)

Nu de vrouw van Tytell zich in een vergelijkbare situatie bevindt, aangevallen en gewond door personen die niet willen dat zij in dit land woont, hebben we contact opgenomen met de ouders van Ami, David en Leah Ortiz, om te weten te komen hoe zij dit nieuws verwerken.

‘We bidden voor het snelle herstel van Rivka en dat de Heer het zowel in haar leven als in het leven van Jack Tytell zou gebruiken om te beseffen dat God met hen bezig is om hen tot inkeer te brengen,’ zeiden de Ortiz. ‘We hebben gebeden voor hun gezin.’

Jack Tytell verscheen in 2013 voor de rechtbank voor zijn veroordeling. (Foto: Uri Lenz/Flash90)

Leah vertelde dat ze in de afgelopen jaren twee spontane ontmoetingen heeft gehad met twee van Rivka Tytell’s zusters, die volgens haar ‘goddelijke afspraken’ moeten zijn geweest,. ‘Ze uitten beiden hun verdriet dat Ami zo vreselijk gewond was geraakt door hun familie en vroegen onder tranen om vergeving,’ zei Leah. Ze vertelde, dat zij en David de dader al lang geleden vergeven hadden, voordat ze zelfs maar zijn identiteit wisten.

‘We bidden dat dit het werk in hun familie zal voortzetten dat de Heer duidelijk is begonnen,’ voegde ze eraan toe.

Rivka Tytell was zondag op het moment van de aanval op weg met twee van haar kinderen. Beide kinderen waren ongedeerd. De politie gaf aan, dat een veel ergere tragedie waarschijnlijk werd voorkomen doordat een van hen de handrem aantrok, nadat hun moeder de controle over het voertuig begon te verliezen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.