Vrijwilligers redden de Israëlische landbouw

Lockdown en sociale afstand betekenen meestal isolement thuis, afgesneden van vrienden en familie. In de frisse lucht is het gevaar van besmetting echter gering, en daarom is er een beweging van jeugdige vrijwilligers ontstaan om op de velden van Israël te helpen.

Door Michael Selutin |

Dit is een zegen voor de boeren in deze moeilijke tijd, want er is een tekort aan helpers doordat veel Palestijnen of buitenlanders die anders in de landbouw zouden hebben gewerkt, niet beschikbaar zijn.

Tot nu toe hebben ongeveer 12.000 personen zich aangemeld, afkomstig uit alle hoeken van het land. Een van hen is Omar, die werd ingezet in Kfar Etzion. Hij zei tegen persbureau Ynet: ‘Mijn vrienden en ik zagen dat de boeren problemen hebben. We zijn gewoon hier naartoe gekomen. We werken hier graag. We hebben het gevoel dat we iets belangrijks doen.’

Yaron Rosenthal, een woordvoerder van Kibbutz Kfar Etzion, is het daarmee eens: ‘Toen de kersen rijp waren, hadden we hier honderden vrijwilligers. Het was een enorme hulp. Het besmettingsgevaar is hier zeer gering, en de jongeren leren ons land beter kennen en liefhebben.’

Volgens het ministerie van Landbouw is het aantal door vrijwilligers gewerkte uren vorig jaar met 55% gestegen. Het aantal vrijwilligers dat in de boerderijen overnacht, is gestegen van 1500 tot 12.000, en het ministerie heeft verklaard dat veel boerderijen alleen door de inzet van ‘corona-vrijwilligers’ in hun bestaan zeker konden stellen.

De problemen zijn echter nog niet voorbij, er zijn nog steeds vrijwilligers nodig. Voor de jongeren is een dergelijke inzet voor hun land misschien een belang­rijker les dan de in Israël nu gebruikelijke lessen via internetconferenties. Zij kunnen de crisis gebruiken om het Beloofde Land op te bouwen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.