Vrezend voor verlies van Trump reist Gantz naar VS

De Israëlische minister van Defensie Gantz vertrok woensdag­avond plotseling naar Washington voor een ongeplande en dringende bijeenkomst met hoge ambtenaren van de regering-Trump, mogelijk rekening houdend met verlies van Trump in de verkiezingen.

Door Redactie Israel Today |

De Israëlische media hebben deze donderdagochtend zwaar gespeculeerd over de reden van die reis. Het nieuwsportaal N12 suggereerde, dat de Israëlische regering bang is geworden dat Trump de komende Amerikaanse presidents­verkiezingen zal verliezen, en graag voor dat moment een aantal zaken wil aanpakken.

Voor zijn vertrek beschreef Benny Gantz zijn reis als een ‘belangrijke veiligheidsmissie’, en zei dat hij een ontmoeting zou hebben met de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper over zaken die de veiligheid van Israël in de komende jaren zullen beïnvloeden.

Volgens N12 zijn de dringende zaken die Israël wil aanpakken voor een mogelijke machtsovergang in Washington onder andere:
• Het coördineren van gezamenlijke activiteiten tegen Iran in de nabije toekomst;
• Tegenhouden van hernieuwde samenwerking tussen Iran en Noord-Korea na het einde van het wapen­embargo tegen de Islamitische Republiek;
• Het definiëren van de militaire hulp van de VS in termen van het behoud van Israëls kwalitatieve militaire voorsprong in het Midden-Oosten;
• Het stimuleren van meer normali­serings­over­een­komsten met Arabische Staten.

Eerder in zijn week zou aan Mossad-chef Yossi Cohen zijn gevraagd, hoe een mogelijke normali­sering van Saoedi-Arabië verloopt. Het gerucht gaat dat het Witte Huis van de Trump enorme druk uitoefent op Riyad om vrede te sluiten met Israël. En de Saoedi’s lijken hiertoe bereid, hoewel Cohen zei dat ze ‘wachten op de verkiezingen in de Verenigde Staten om een geschenk te geven aan de gekozen president’. Wie dat ook moge zijn.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.