Voorstel wil terugtrekking uit Noord-Samaria opheffen

15 jaar na de terugtrekking uit Noord-Samarië hebben coalitie­voorziter Miki Zohar en Knessetlid Betzalel Smotrich een wetsvoorstel ingediend om de Wet op de Terugtrekking uit Noord-Samaria uit 2005 in te trekken ‘om het onrecht te corrigeren’.

Door via TPS |

In 2005 trok Israël zich eenzijdig terug uit Gaza en vernietigde daarbij 21 Joodse gemeenschappen. Het heeft ook vier gemeenschappen in Noord-Samarië vernietigd, maar handhaafde een militaire aanwezig­heid in het gebied, dat deel uitmaakt van gebied C en dat volledig onder Israëlische controle staat.

Het wetsontwerp beoogt de intrekking van het deel van de Wet inzake de Terugtrekking, dat de bewegingsvrijheid van Israëli’s in de gebieden in Noord-Samaria beperkt. Het gebied bleef onder volledige Israëlische controle, in tegenstelling tot de Gush Katif-gemeenschappen in Gaza, en ‘daarom heeft het geen zin om het verkeer in deze gebieden te beperken en te voorkomen dat de gemeenschappen [die tijdens de terugtrekking zijn ontworteld] naar deze plaats terugkeren’.

Yossi Dagan, voorzitter van de Regionale Raad van Samaria, die zelf uit de gemeenschap Sa-Nur werd uitgewezen, zei bij de presentatie van de wet: ’15 jaar na de deportatie is er geen dag of nacht dat ik geen last heb van deportatie’.

‘Voor mij als burger, die uit zijn vaderland is verdreven, of als leider van de Regionale Raad van Samaria, is dit geen privé-onrechtvaardigheid, de deportatie was een misdaad, en de deportatiewet is als het teken van Kaïn in het wetboek van de Staat Israël,’ verklaarde hij maandag. ‘Als zionisten, als zionistische burgers in de Staat Israël, kunnen we ons niet nog een dag veroorloven dat deze misdaad in het wetboek van de Staat Israël staat. Het is een schande voor de Staat Israël, een schande voor elke zionistische burger’.
Hij riep premier Benjamin Netanyahu op om het wetsvoorstel goed te keuren.

Miki Zohar zei dat het wetsontwerp ‘het onrecht zal corrigeren dat aan vele pioniers in Judea en Samaria is gedaan. We moeten hetzelfde vreselijke beschikking over deze lieve mensen afschaffen voor het welzijn van het land Israël.

‘Dit wetsontwerp is een van mijn belangrijkste taken, en we zullen alles doen wat we kunnen om de stap te voltooien,’ zwoer hij.

Smotrich zei dat 15 jaar na ‘de vreselijke dwaasheid van de verdrijving uit Gush Katif en Noord-Samaria en de vernietiging van deze prachtige delen van het land, het tijd is om de fout te corrigeren.’

Soortgelijke wetsvoorstellen zijn al eerder ingediend.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.