Voorstander nederzettingen ambassadeur in Londen

De minister van nederzettingen en knessetlid Tzipi Hotovely zal formeel ontslag nemen uit de regering om benoemd te worden tot Israëls ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. Ze vertrekt in september naar Londen, ter vervanging van ambassadeur Mark Regev.

Door Yossi Aloni |

Toen de nieuwe Israëlische eenheidsregering werd gevormd, bood premier Netanyahu de baan aan Hotovely aan. Ze vroeg in eerste instantie tijd om het aanbod te overwegen, en liet onlangs aan Netanyahu weten, dat ze de functie zal aanvaarden.

De volgende minister van Nederzettingen zal Ytizchak (Tzachi) Hanegbi zijn, die nu nog minister zonder portefeuille is. Hanegbi is al begonnen met voorbereidende vergaderingen voordat hij een standpunt over nederzettingen inneemt.

Vanwege Hotovely’s standpunten ten gunste van de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria zal haar benoeming tot Israëlisch ambassadeur in Londen vergelijkbaar zijn met Daniel in de leeuwenkuil . Elk bezoek aan een Britse campus waar BDS-activisten zo luidruchtig zijn, zal voor haar vergezeld gaan van verhitte protesten. Voor Hotovely en haar carrière is deze benoeming echter niet alleen een grote uitdaging. Het is ook een kans met een brede rol die haar status binnen de Likoedpartij ten goede zal komen.

Hotovely zei: ‘Ik zie deze functie als een van de belangrijkste in de diplomatieke dienst, zeker op dit moment met de internationale strijd over de Israëlische beslissingen over soevereiniteit en annexatie die die aan de orde zijn. Ik zie het als een politieke uitdaging en een kans om het Israëlische beleid in deze kwestie op het diplomatieke front in Europa te verdedigen’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.