Voormalig-Iraanse judoka voor wedstrijden in Israël

 

Door Michael Selutin |

Video: De Iraanse judoka Saeid Mollaei bij zijn aankomst in Israël. (Video: Israel Sport)

Iemand die lichamelijk sterk is, hoeft niet altijd een sterke wilskracht. De Iraanse judoka Saeid Mollaei werd in 2019 gedwongen om met opzet een ​​gevecht te verliezen om niet tegen de Israëli Sagi Muki te strijden. Die werd uiteindelijk wereldkampioen op het toernooi.

Sagi Muki (Foto: Roy Alima/Flash90)

De Iraanse judoka werd onder grote druk gezet door hem kort voor het gevecht te informeren dat er leden van de veiligheidspolitie in het huis van zijn ouders waren. Mollaei gaf toe en verloor met opzet, om niet te hoeven strijden tegen de Israëlische judoka. Hij vluchtte naar Duitsland. In 2019 kreeg hij het Mongoolse paspoort. Sindsdien doet hij mee voor Mongolië.

Saeid Mollaei is momenteel voor het eerst in Israël. Aanleiding voor zijn reis is het inter­nationale judo­toernooi in Tel Aviv, dat vandaag begint. Voor de Israëlische sportfans was de ontmoeting met de moedige ex-Iraniër erg emotioneel. Mollaei krijgt veel respect voor het feit dat hij zijn vaderland de rug toekeerde, omdat hij zich niet als instrument tegen Israël wilde laten gebruiken.

Misschien ontmoeten Saeid Mollaei en Sagi Muki elkaar in het weekend in Tel Aviv eindelijk op de judomat.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.