LedenVoor Satmar-Joden bestaat Israël niet

Het belangrijkste kenmerk van de Satmars is hun strikte afwijzing van het zionisme. Zij geloven dat alleen de Messias het recht heeft een Joodse staat op te richten.

Door Avshalom Kapach | | Onderwerpen: orthodoxe Joden
Foto: Yaakov Naumi / Flash90

Dit artikel verscheen in het februari / maart 2023 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


Chassidische bewegingen worden gekenmerkt door de verering van een geestelijk leider die ‘rebbe’ genoemd wordt. Zijn bijzondere persoonlijkheid en stijl van leidinggeven worden door de gelovigen aanvaard en geïmiteerd.

De verschillen tussen de chassidische stromingen zijn vooral te vinden in de rebbe en in de gebruiken. Ook wordt altijd op iets anders binnen de halacha de nadruk gelegd.

Het belangrijkste kenmerk van de Satmars is hun strikte afwijzing van het zionisme. Zij geloven dat alleen de Messias het recht heeft een Joodse staat op te richten. Daarom zijn zij tegen het bestaan van de huidige Joodse staat. Volgens rabbijn Yoel heeft de zionistische beweging de Joodse religie verloochend, en daarom is de staat Israël fundamenteel zondig. De Joodse wet zelf ontkent zijn bestaansrecht.

Yoel Teitelbaum

Satmar werd in 1905 als chassidische groep opgericht door rabbijn Yoel...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie