Voor het eerst opent een Joodse School in Dubai

Voor het eerst in de geschiedenis wordt volgend jaar in Dubai een Joodse school geopend, als resultaat van de relatie tussen het Israëlische ministerie van Diaspora-aangelegenheden en de Joodse gemeenschap in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Door TPS |

De beslissing werd genomen door de minister van Diasporazaken Omer Yankelevich, na een reeks gesprekken met de leider van de lokale Joodse gemeenschap Ross Kriel, waarin zij spraken over de zich ontwikkelende Joodse gemeenschap in Dubai en haar behoeften.

Minister van Diasporazaken Omer Yankelevich (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

De stap wordt gezet via de organisatie Diaspora Initiative – UnitEd, die namens het ministerie van Diasporazaken verantwoordelijk is voor het Joodse onderwijs in de wereld, en in samenwerking met ‘belangrijke filantropische elementen’ uit de Joodse wereld.

De Joodse gemeenschap in de VAE, met ongeveer duizend leden, is bezig met het verkrijgen van formele erkenning van de regering van de VAE.

Na de Abraham-akkoorden, die in september met Israël zijn gesloten, zal de gemeenschap de komende jaren naar verwachting aanzienlijk groeien, en het aantal kinderen zal naar verwachting volgend jaar ongeveer 200 bedragen. Het plan is om de school al volgend jaar te openen.

De meeste leden van de gemeenschap zijn Engels­taligen, die de afgelopen tien jaar vanuit de VS en Europa naar de VAE zijn gekomen voor zaken.

Leden van de Joodse gemeenschap van de VAE (Ross Kriel links) (Foto: Nir Elias/POOL EPA-EFE)

Sinds de historische aankondiging van het aanknopen van diplomatieke betrekkingen tussen Israël en de VAE staat het ministerie van Diasporazaken in contact met de gemeenschap, als de Israëlische instelling die belast is met het onderhouden van banden met Joodse gemeenschappen over de hele wereld.

Yankelevich zei dat ‘Joods onderwijs in de diaspora voor ons belangrijk is, en dat wij alles in het werk stellen om de Joodse identiteit en de band met de Staat Israël van de Joodse kinderen te behouden, voor de continuïteit van het Joodse volk in de toekomstige generaties’.

Kriel zei dat hij gelooft dat Joods onderwijs ‘net zo belangrijk is voor de toekomst van onze gemeenschap, als het door de geschiedenis heen is geweest voor Joodse gemeenschappen over de gehele wereld.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.